Dojmy z hraní 1428: Shadows over Silesia
Preview Článek Dojmy z hraní 1428: Shadows over Silesia

Dojmy z hraní 1428: Shadows over Silesia

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

6
Platformy Windows PC

Vydejte se s námi do Slezska.

Reklama

Hra 1428: Shadows over Silesia od českého vývojáře Petra Kubíčka si mě už od svého oznámení získala především svým námětem. Příběh zasazený do Slezska roku 1428 v době husitského tažení působí už sám o sobě nesmírně zajímavě. V KUBI Games se zážitek navíc rozhodli okořenit fantasy prvky a postavami z evropské mytologie. Když jsem proto dostal možnost okusit hru v krátkém demu na vlastní kůži, nebylo o čem přemýšlet.

Malé Kingdom Come

Zhruba dvouhodinová pasáž nabídla úvodní kapitolu příběhu, ve kterém jste společně se svou husitskou družinou zrovna vpadli do Slezska. Pozadí příběhu je vysvětleno hned na začátku a při jeho sledování asi nebudu jediný, kdo si vzpomene na Kingdom Come: Deliverance. Hned v úvodu mě překvapil důraz na příběh a vysvětlení toho, kde se to vlastně aktuálně nacházím. I přes stylizovanou grafiku a izometrické zobrazení na mě díky tomu hra dokázala ihned dýchnout svou temnou a zároveň tajemnou atmosférou.

Kromě hudby vám bude v uších znít rovněž český dabing od Fénix ProDabing.

Je nutné poznamenat, že 1428: Shadows over Silesia je akční adventurou, ve které budou hrát prim zejména souboje s nepříteli, řešení hádanek a vyprávění příběhu. Z diablovek a dalších zástupců RPG žánru si titul bere především stylizovanou grafiku, izometrické zobrazení a temné prostředí. Jinak se ale jedná o v zásadě tradiční izometrickou akční adventuru, která kombinuje reálné středověké zasazení s fantasy prvky.

Po grafické stránce hra vyniká zejména pod rouškou tmy při průchodu potemnělým prostředím, kdy vyniknou propracované stíny a světelné efekty. Druhá půlka dema se odehrávala v temné jeskyni, kde právě tyto grafické efekty dokážou naplno vyniknout. Hra vás ale samozřejmě vezme i do otevřenějších venkovních lokací. Příjemně mě překvapil rovněž hudební doprovod, který dotváří celkovou atmosféru. Kromě hudby vám bude v uších znít rovněž český dabing od skupiny Fénix ProDabing.

Hutné souboje

Soubojový systém funguje na první pohled na jednoduchém systému, kdy jedním tlačítkem útočíte a druhým útoky blokujete pomocí štítu. Recept k úspěchu však tkví především ve správném načasování a přesném trefení protivníka a následným rychlým zablokováním jeho útoku. Na první pohled primitivní systém díky tomu přináší slušnou výzvu. Počítat navíc musíte s faktem, že stačí v průměru dva rychlé a přesné zásahy, aby se vaše postava skácela k zemi.

Soubojový systém přináší příjemný mix mezi zábavou a výzvou.

Přesnost a obezřetnost je zejména při střetu s větším počtem protivníků nutností. Vyšší obtížnost podtrhuje značně omezená energie, kvůli které vám hra nedovolí pouze bezhlavě máchat zbraní okolo sebe nebo dlouho utíkat. Při soubojích s více nepřáteli jsem měl občas problém pouze s obranou, kdy se mi nedařilo přesně vykrývat rychlé výpady několika nepřátel současně. Úplně jsem se nesžil rovněž s až příliš výrazným efektem zranění, který je ve formě krve vidět téměř přes celou obrazovku i při poloviční hodnotě životů. Soubojový systém ale jinak přináší příjemný mix mezi zábavou a výzvou. Pokud se Petru Kubíčkovi podaří jeho finální doladění, tak se na hru mohou začít těšit i zkušení hráči, kteří hledají právě obtížnější souboje.

Vzhledem ke zmíněným fantasy prvkům jsou ve hře přítomny i různé lektvary, které vám například doplní zdraví, energii nebo pomohou vyřešit hádanku. Ostatně právě logické hádanky by měly hrát ve hře důležitou roli. Minimálně ta, kterou vývojáři naservírovali v demu, mi nějaký ten čas zabrala.

Hned v úvodní ochutnávce mě středověká fantasy akční adventura 1428: Shadows over Silesia příjemně překvapila zajímavým a tajemným příběhem, náročnými souboji a temnou atmosférou. I z krátkého dema, které navíc reprezentuje rozpracovanou verzi hry, je dobře vidět potenciál, jenž tento ambiciózní projekt jednoho člověka ukrývá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama