Dojmy z hraní českého survivalu Volcanoids
Preview Článek Dojmy z hraní českého survivalu Volcanoids

Dojmy z hraní českého survivalu Volcanoids

Ota Stránský

Ota Stránský

Platformy Windows PC

Vítejte na ostrově sužovaném neustálou erupcí tří sopek.

Reklama

I po mnoha letech jsou hry o přežívání stále v kurzu a vývojáři se pokouší na jasně dané mechaniky naroubovat tu svou originální hru, která vystoupí z davu. Mezi těch pár desítek titulů, kterým se podařilo prorazit, by se ráda zařadila česká hra Volcanoids od studia Volcanoid. Již několik týdnů si ji můžete vyzkoušet ve verzi předběžného přístupu a prozatím sbírá převážně kladná hodnocení. Přestože tvůrci plánují hru vylepšovat zhruba další dva roky, již dnes má kompletní singleplayer, který si v dnešních dojmech rozebereme.

Hned od začátku jste na palubě ponorky úkolováni kapitánem, který vás dopravil na ostrov sužovaný neustálou erupcí tří sopek. Za těmi stojí zlí mechaničtí roboti, takzvaní COGové, kteří erupci využívají ke své vlastní potřebě. Exotický ráj na Zemi se tedy každou čtvrthodinu mění na apokalypsu, kterou musíte přežít nejlépe ve svém vrtáku hluboko pod zemí. Zpátky na povrchu je vaším cílem roboty likvidovat a pokud možno navrátit ostrovu zašlou slávu. K tomu všemu je potřeba vrták řádně vybavit, od produkčních stanic, jiných modulů a komunikačních zařízení, až po obranné věže. Samozřejmě i zde začínáte sběrem surovin, takže pěkně od podlahy kutáte malým krumpáčem všude, kam vám hra dovolí. S postupem času si vrták prodlužujete, abyste měli kam instalovat nové moduly, takže z malé vrtné soupravy máte několika vagónový „karavan“, jak přirovnávají autoři. Ve vrtáku poté působíte většinu času, přičemž zpracováváte vytěžené suroviny a z hotových materiálů v již zmiňované produkční stanici vyrábíte komponenty pro samotný vrták.

Nutné kroky jsou přehledně značeny tutoriálem, který ale možná až moc vede hráče za ručičku. A to ve stylu ‚teď klikni sem, počkej pár vteřin, přejdi pár kroků vedle a spusť tenhle modul…‘. Za chvíli zjistíte, že jste přežili první erupci, ale přitom ve skutečnosti nevíte, jak jste toho docílili, protože jste bezmyšlenkovitě krok za krokem klikali tam, kam vám bylo ukázáno. Osobně musím přiznat, že teprve při prvním útoku na COGy a jejich vrtáky jsem začal chápat, jak hra funguje. Nedostatek munice a zdrojů určených k její výrobě mě donutil zpomalit a zamyslet se nad tím, jak vyrobit třeba těch pár granátů navíc. Postupně jsem pak ničil zlé robůtky a z jejich částí si vyráběl náboje do brokovnice, která je přeci jen lepším útočným prostředkem než rezavý krumpáč. S nabytými vědomostmi už nebyl problém srovnat nepřátelskou základnu se zemí a o malý kousek navrátit ostrov nazpět ke krásám minulým.

Už podle obrázků ze hry si můžete všimnout, že autoři sází hlavně na steampunkové provedení a obří naleštěné vrtáky má určitě nejeden fanoušek hry nastaveny jako tapetu plochy. V pohybu už hra tolik nezáří a kupříkladu stále stejně vypadající roboti útočící na vrták omrzí dříve, než byste čekali. Doufáme tedy, že dlouhá příprava hry v early accessu přinese ovoce v podobě rozmanitějšího prostředí a modelů a není určená jen k otevření hry multiplayerovému režimu, který má do hry přijít s plnou verzí. Právě na PvP řádění vábí autoři také ve svých pravidelných updatech. Boje o vzácné suroviny a přestřelky s protihráči slibují povýšení hry na novou úroveň.

Zpět ale k momentální verzi. Jak bylo naznačeno výše, i přes komplexnost vrtáku a možností jeho vylepšení hráč většinou jen plní jeden příkaz za druhým. Brzy po základním výcviku tedy hra upadá do stereotypu, a i když do sebe craftící mechanismy logicky zapadají, hráč hru často odloží s tím, že snad za půl roku se třeba podívá, co je nového. Naštěstí vývojáři na komunitní odezvu slyší a brzy do hry přibude i verze bez tutoriálu, což může paradoxně vést k lepšímu pochopení hlavních principů.

Od samého začátku na Volcanoids pracují dva autoři, takže je pochopitelné, že má hra strávit v raném vývoji až dva roky. Základní mechanismy fungují dobře a právě teď nastala chvíle, kdy mohou fanoušci hru vypilovat a připravit na ostrý vstup mezi hotové tituly. Snad se tedy dílo vydaří a hráči jej budou hrát stejně jako třeba Space Engineers, na kterém mimochodem oba dva tvůrci také pracovali.

Volcanoids na Steamu stojí 16,79€.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2019+.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama