Dojmy z hraní Hitman III
Preview HITMAN 3 Článek Dojmy z hraní Hitman III

Dojmy z hraní Hitman III

Martin Zavřel

Martin Zavřel

26
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Pestrá, krásná, rafinovaná.

Reklama

Jelikož jsme hru na recenzi dostali teprve včera, budete si na náš verdikt muset počkat o něco déle. Postará se o něj nicméně osoba nejpovolanější, autor, který pro vás na začátku měsíce připravil onen rozsáhlý speciál o historii celé série Hitman her. Než ale svoji extra zasvěcenou recenzi připraví, nabízím vám alespoň moje první dojmy z hraní na PlayStation 5, kde finále moderní trilogie nejen skvěle šlape, ale také naprosto úžasně vypadá, kromě jiného díky přítomnosti velmi vkusně zapracovaných "screen space reflections" odrazů, připomínajících ray tracing. Už když jsem viděl první upoutávky na hru, tak jsem nad jejím vizuálním zpracováním žasnul. A výsledek je opravdu mimořádný, čemuž kromě jiného napomáhá také parádní pestrost lokací.

Hitman III funguje nejen jako završení "moderní trilogie" této série s podtitulem "World of Assassination", ale doslova se propojí s jejími předchozími díly, aby vám nabídl hraní všech dvaceti lokací z jednoho společného menu. Samozřejmě k tomu musíte předchozí díly vlastnit, nicméně první díl byl před nějakou dobou pro předplatitele PS Plus zdarma. Každopádně krása tohoto propojení nespočívá jen v tom, že si můžete jednotlivé kapitoly celé trilogie pouštět z jednoho menu (jako třeba v Halo: Master Chief Collection), ale také v tom, že vizuální vylepšení (včetně grafických efektů nebo vylepšených animací postav) i herní vylepšení (nové nástroje, zbraně, mechaniky) můžete následně sdílet napříč celou trilogií, tedy předmět nebo zbraň z třetího dílu můžete využít v prvním nebo druhém. Navíc, pokud jste odehráli dvojku, máte možnost na začátku hraní trojky přenést do ní svůj profil, včetně odemknutých předmětů apod. Celé balení také podporuje volitelné hraní na PSVR, ale to jsme zatím neměli příležitost náležitě otestovat.

Ve jménu pestrosti

Obrovským lákadlem téhle hry je její otevřenost a pestrost. Týká se to snad všech jejích aspektů. Můžete si samozřejmě vybrat obtížnost, kde na tu nejjednodušší lze hru hrát skoro jako střílečku (tzn. s dostatkem zručnosti se zvládnete probít lokacemi na sílu) a na tu nejtěžší naopak nesmíte ani nikoho zabít krvavým způsobem, protože by to zanechalo stopy na vašem oblečení (a k dispozici máte jediné uložení pozice). Tato nastavení samozřejmě ovlivňují celou řadu věcí, od počtu a ostražitosti stráží až po všemožné herní nápovědy a indikátory. Ať už vás hra láká kvůli představě akce v parádním prostředí nebo kvůli představě vysoce strategického stealth postupu bez jediného výstřelu, připomínajícím spíše hardcore adventuru s řešením hádanek a kombinováním předmětů, Hitman III se vám dokáže přizpůsobit.

Platí to také pro jednotlivé lokace, jejichž mapa vždy nabízí extra cesty okolo a několik výškových úrovní, se kterými můžete kalkulovat. Přidejte do toho velkou paletu kostýmů (s odlišnými výhodami/slabinami a přístupovými právy) i předmětů a zbraní. Výsledkem je naprosto parádní "puzzle box", ve kterém je radost objevovat stále nové aspekty a vychytávky jednotlivých lokací, včetně místy až ďábelsky nápaditých příležitostí pro likvidaci vašeho cíle (upřímně teď nedokážu z hlavy přijít ani na jeden příklad, který by nebyl spoiler, tak raději nebudu jmenovat nic konkrétního). Jak se prokousáváte vaší misí, otevírají se postupně další herní i příběhové "kapsle", které vás často zavedou do nečekaných míst i rolí. Hitman III má kromě jiného skvělý příběh (plný filmečků a překvapivých zvratů), takže je radost objevovat o jeho světě a postavách dodatečné informace. Málokteré virtuální hřiště si tak zamilujete.

Thriller nebo detektivka?

Zmíněná pestrost se dokonale promítá také do jednotlivých lokací - nejen jejich zasazením a vzhledem, ale také důrazem na citelně odlišný příběhový i herní styl. Zatímco první kapitola vás zavede na vrchol mrakodrapu v Dubaji a připomene filmy typu Mission Impossible, druhá kapitola je naprosto radikální otočka směrem k velmi tradiční detektivce, zasazené na panské sídlo uprostřed močálů v Anglii. A to dokonce do té míry, že zde máte možnost na sebe vzít převlek detektiva, který byl do domu povolán, aby odhalil vraha jednoho z obyvatel. Ne náhodou celý dům i povedená rodinka v něm nápadně připomíná setup geniálního filmu Na nože. V této kapitole budete muset vyslýchat jednotlivé podezřelé, hledat stopy na místě činu a nakonec někoho obvinit. Nebo se to samozřejmě můžete rozhodnout ignorovat a pozabíjet pro jistotu všechny (ačkoliv zrovna v téhle kapitole se tím připravíte o skutečně parádní zápletku).

Třetí kapitola zase začne vyloženě jako vystřižená z filmů o Jasonovi Bourneovi. Ze zdánlivě nevinného večera u benzinové pumpy v lesích kousek za Berlínem se rychle vyklube hon na lovnou zvěř, který i taktičtější hráče přinutí náležitě se ozbrojit a zvážit poněkud akčnější přístup. A to jsou pouze první tři kapitoly, nepochybuji o tom, že další lokace budou neméně originální a inspirované neméně kvalitním filmy. Obrovskou roli v parádní atmosféře hry plní také nekompromisně filmová dynamická hudba, která mne opravdu zaskočila svoji kvalitou a účinností při navození té správně "hollywoodské" atmosféry. Tomu napomáhají také pravidelné filmové sekvence mezi jednotlivými kapitolami, posouvající fascinující příběh trilogie směrem k finálnímu tahu v náročné šachové partii tajemných stínových organizací.

Hratelnost je král

Nehledě na parádní výpravu je ale jasným králem od začátku do konce hratelnost, která je nově doplněna také o hackovací kameru (odemyká elektronické zámky na dálku) nebo systém permanentních zkratek v jednotlivých lokacích, které připomínají Dark Souls. Po dohrání každé lokace se budete divit, kolik vám následně zhodnocení vaší statistiky ukáže neobjevených věcí. Máte pak možnost se vrátit a změnit nejen třeba svoje základní vybavení pro danou misi, ale také startovní lokaci v ní. Zkrátka a dobře, pokud vás série Hitman někdy bavila, tenhle díl vás zřejmě nezklame. A pokud je tohle váš první Hitman, ničeho se nebojte, můžete si obtížnost i herní styl nastavit na míru své chuti. Sám se na další hraní moc těším a jsem také hodně zvědavý, co na to řekne náš redakční expert ve své recenzi. A pokud mezitím máte nějaké dotazy ke hře, napište je pod tento článek - rádi zodpovíme, co budeme moct.

Hra vychází tuto středu, 20. ledna pro PC i všechny konzole. Objednat si ji můžete v Xzone.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama