Dojmy z PC verze Assassin’s Creed: Liberation HD
Speciály Článek Dojmy z PC verze Assassin’s Creed: Liberation HD

Dojmy z PC verze Assassin’s Creed: Liberation HD

Jan Kalný

Jan Kalný

33

Spin-off původně vytvořený pro handheld PS Vita se dočkal HD předělávky na PC, PS3 a Xbox 360. Ubisoft je nechvalně proslulý svými mnohdy špatnými porty na počítače a Liberation není žádnou výjimkou.

Reklama

V tomto článku se předně podíváme na zoubek právě tomu, jak se Ubisoft vypořádal s PC verzí HD verze Liberation. Pokud se ovšem chcete dozvědět více o této hře, doporučuju nejdříve přečíst recenzi původní verze na PS Vitu od Bedikka.

Stále stejná písnička

Hned na úvod bych měl asi zmínit jednu podstatnou věc. Liberation, ať už původní nebo HD, je spin-off, což ovšem neznamená, že s ním Ubisoft nenakládá podobně nebo stejně jako s regulérními díly. Ano, chybí zde multiplayer a celá hra působí jako taková vystřižená kapitola z Assassin’s Creed 3, viděná z jiného úhlu, ale vše zůstává při starém. Včetně špatného portu.

V otázce portu a jeho optimalizace se ovšem všichni klasicky rozdělí na dvě skupiny. Ti, kteří mají s portem značné problémy a ti, kterým jede hra bez jediného problému. Já osobně se jako vždy řadím do té první skupiny. Tentokrát se mi ovšem situace nezdála tak vážná. Hra jede na rozdíl od třetího a čtvrtého dílu přijatelně. Stále se sice občas objevují nesmyslné propady FPS, ale ty se tentokrát už dějí hlavně při pohledu na celou lokaci a i tak nejde o žádné výrazné prohloubení.

Nedá se tedy říct, že by Ubisoft odvedl dobrou práci, ale vlastně se ani nedá tvrdit, že by to bylo zvlášť špatné. Ale i přes to, že běží hra docela přijatelně, je zde pořád vidět odbytá práce při portování. Míření zbraní je dost krkolomné (stejně jako v AC3), všechno je až přehnaně uzpůsobené gamepadu a co je nejhorší - nastavení grafiky nemá prakticky žádný vliv na výkon ani grafiku. Zkrátka a jednoduše, technické problémy tu sice jsou, ale pokud se zajímáte jen o věci jako je příběh či hratelnost, nebudete si jich moc všímat. Ovšem jakmile se zaměříte na technickou stránku, může vás čekat studená sprcha. Stejně tak v případě ovládání na klávesnici.

Trojí způsob vraždy

Technická stránka je ovšem jedna věc, na druhé straně tu máme hratelnost a příběh. V tomto ohledu sice bylo vše důležité zmíněno už v původní recenzi, ale rád bych poskytl i svůj úhel pohledu. Hratelnost zůstává v zásadě stejná jako v Assassin’s Creed 3, včetně většiny animací a zvuků. Ovšem ženská postava nabízí odlišené možnosti jak pro hráče, tak vývojáře, než klasický mužský charakter.

Hra nabízí řadu menších inovací, které ve výsledku tvoří zábavnou hru. Tou nejpodstatnější jsou persony, resp. převleky. Můžete totiž hrát převlečeni za nóbl váženou dámu, asasína nebo za otroka. Každý z převleků má své výhody a své nevýhody. V roli dámy nemůžete běhat po střechách, zato můžete nepřátelské vojáky okolo okouzlit a nalákat je do pasti. V roli asasína pak máte po ruce všechnu výbavu a skvěle se hodí jak na přímý útok, tak útěk, naneštěstí je neustále sledován. A pak je tu otrok, u kterého máte omezenou výbavu, ale skvěle se hodí k infiltraci otrockých táborů.

Další skvělou, avšak jen zřídka používanou inovací jsou tzv. Citizen E. Jde o speciální cíle, za jejichž zabití dostanete prodlouženou a neupravenou verzi cutscény nebo dialogu a poodhalí se vám další kousek příběhu. Ale i přes tyto různé inovace a vymoženosti si dříve nebo později uvědomíte, že z větší části nejde o nic jiného než třetí díl s poupraveným zevnějškem. Ať už jde o hledání asasínských mincí, hub nebo aligátořích vejcí, vždy jde o jednu a tu samou, známou věc. Assassin’s Creed Liberation HD zkrátka neslouží k ničemu jinému než doplnění příběhové mezery, kterou fanoušci bez PS Vity tak moc postrádali.

A čeho že se příběh týká? V Assassin’s Creed: Liberation se vžijete do role Aveline, kterou opustila matka a od té doby se dostala do společensky uznávané rodiny. Krásné město, ve kterém žije, New Orleans, je pořád živé a hlavně pomalu, ale jistě okupované Španěly. Tak Aveline získává nový úkol, během kterého odhalí intriky a tajemství jak Templářů, tak Asasínů. Během celé hry se ovšem dostanete hned od několika lokací. Ať už jde o výše zmíněné New Orleans, které je barevné, živé a šťastné, ponuré bažiny plné vody (nebo něčeho dost podobného), krokodýlů a nemocí, nebo archeologické vykopávky v Mexiku. Všechny lokace jsou hezky zpracované, velké a sofistikované, ale brzy se může dostavit stereotyp a okoukanost.

Pokud vás však příběh Assassin’s Creed nijak zvlášť nezajímá a dáváte přednost spíše ryzí, stále poměrně svižné a chytlavé hratelnosti, a pokud vám vadí poměrně odbyté technické zpracování, od Liberation byste se měli raději držet dál. Nic skutečně nového vám totiž nepřinese, alespoň ne v porovnání s regulérním třetím a čtvrtým dílem. Na druhou stranu je důležité zmínit i cenu, která je oproti klasickým dílům poloviční a je potřeba k tomu i tak přistupovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama