Novinka Dokáže být DLSS lepší než nativní rozlišení?

Dokáže být DLSS lepší než nativní rozlišení?

Jan Urbančík

Jan Urbančík

15
Platformy Windows PC

YouTube kanál Hardware Unboxed porovnal obě formy renderování.

Reklama

YouTube kanál Hardware Unboxed nedávno vydal video, kde se srovnávaly upscalovací technologie DLSS a FSR. V něm jsme se dozvěděli, že DLSS je úplně ve všech případech minimálně stejně dobré, většinou ale lepší než FSR. V neděli však vyšlo nové video, které tentokrát upscalovací technologie ve 24 hrách porovnává s nativním obrazem. Nezřídka se totiž objevuje názor, že ho DLSS dokáže předčít, je to ale pravda?

Opět doporučuji se na video podívat celé, ale odprezentuji zde alespoň závěr. Zatímco porovnání DLSS a FSR bylo velmi přímočaré, tady to tak jasné není. Podle zjištění Hardware Unboxed dokáže být při použití režimu Quality v některých případech DLSS lepší, ale několikrát je to "remíza" a mnohdy zase umí být lepší nativní rozlišení. U Performance módu DLSS vyznívá tabulka mnohem lépe pro nativní rozlišení.

Zdroj: Hardware Unboxed
Zdroj: Hardware Unboxed

Často však záleží na tom, co přesně preferujete. DLSS se totiž dokáže lépe poprat s aliasingem, což je mnohem víc viditelné, když je základní anti-aliasing velmi špatný (například Death Stranding Director's Cut), zároveň ale může být obraz méně ostrý či je viditelný ghosting. Nativní rozlišení tak sice mnohdy má v méně či více ohledech navrch, ale i celkový závěr videa je takový, že se většinou nevyplatí kvůli výrazně horšímu výkonu. Testování navíc probíhalo s verzí DLSS, která je dostupná v souborech hry. Pokud je ale v daném titulu starší verze, lze ji velmi jednoduše nahradit pomocí souboru DLL. Často se tím dá potlačit, či dokonce eliminovat nepříjemný ghosting.

Je tedy DLLS lepší než nativní rozlišení? Ne vždy, ale někdy tomu tak skutečně je. A když už ne, tak je rozdíl poměrně malý. To je, dle mého názoru, velký úspěch této technologie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama