Dubnové ohlédnutí redakce
Speciály Článek Dubnové ohlédnutí redakce

Dubnové ohlédnutí redakce

Redakce

Redakce

1
Platformy Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Čím jsme se bavili v dubnu a na co se těšíme v květnu.

Reklama

Martin Zavřel

Letošní duben byl měsícem, který z velké části ovládly hry v předběžném přístupu - s ohledem na stále komplikovanější a dražší vývoj středně velkých a velkých videoher se zdá, že tento způsob jejich vydávání bude tak trochu novým standardem. Hrám, které se tento měsíc začaly prodávat v tomto režimu, jasně dominovala polská strategie Manor Lords s dlouhodobě rekordním počtem "wishlistů", ale velkou pozornost samozřejmě přitáhl také Frostpunk 2, svérázný mix "diablovek" a soulslike No Rest for the Wicked, česká Gray Zone Warfare nebo slovenská Vivat Slovakia. Tradičním "krabicovkám" v dubnu předvídatelně kralovala akce Stellar Blade pro PlayStation 5, která dokázala příjemně překvapit i dlouholeté fanoušky žánru a po loňském Lies of P jde o další důkaz, že korejské herní vývojáře se vyplatí sledovat.

Dubnové ohlédnutí redakce

Květen nám také přinese hned několik zajímavých her, přičemž mezi ty nejočekávanější bezesporu patří Hellblade II. PC hráči se navíc dočkají konverze jedné z nejoblíbenějších PlayStation her posledních let, kterou je samurajská akce Ghost of Tsushima. Dorazí ale také třeba (staro)nový Mario v podobě remaku Paper Mario: The Thousand-Year Door. A jakkoliv to může některým znít nepravděpodobně, Diablo IV dost možná čeká úspěšný návrat na výslunní, jelikož chystaná čtvrtá sezóna má přinést velmi očekávané a slibné změny v zásadních mechanikách hry, od lootu po endgame. Vydavatelé již oznamují konkrétní termíny svých červnových show (bývalé "E3 období"), takže asi není příliš pravděpodobné, že by nějakou z nich nabídli ještě v květnu, ale třeba ještě někdo z nich překvapí.

Daniel Jarocký

Uplynulý měsíc mě potěšilo především oznámení Kingdom Come: Deliverance 2 z dílen českého studia Warhorse. Představení druhého dílu v kombinaci s oznámeným termínem vydání na letošní rok byly dostatečnou motivací k tomu, abych po dlouhé době opětovně rozehrál původní hru z roku 2018. Celý zážitek si chci postupně dávkovat a naladit se tak na očekávané pokračování. Musím podotknout, že hra ani z dnešního pohledu rozhodně nepůsobí nijak zastarale. Na poli atmosféry, prostředí a zejména pak zasazení se i z dnešního pohledu jedná o propracovaný a do jisté míry unikátní titul. Z dalších her jsem prostřednictvím Game Passu rozehrál také nově vydanou strategii Manor Lords, která se právě s Kingdom Come skvěle doplňuje. V závěru měsíce jsem se rovněž pustil do nového ročníku závodní série MotoGP, který již brzy přiblížím prostřednictvím recenze.

Dubnové ohlédnutí redakce

Z květnové nabídky her se kromě již zmíněného MotoGP 24 těším na další očekávané závody v podobě nového ročníku série F1 od Codemasters, který vyjde až v úplném závěru měsíce. Rozhodně si ale nenechám ujít ani očekávanou akční adventuru Senua’s Saga: Hellblade II od studia Ninja Theory. Z dalších her bych ještě rád vypíchl chystanou PC verzi dosavadní PlayStation exkluzivity Ghost of Tsushima a nový titul od českého studia Charles Games s názvem Playing Kafka.

Jan Urbančík

Duben byl dalším silným měsícem v tomto nabitém herním roku. Hned na jeho začátku jsem konečně dohrál Banishers: Ghosts of New Eden. Titul se mi i přes poměrně repetitivní souboje velmi líbil a dělání všech vedlejších úkolů pro samotné emotivní finále rozhodně stálo za to. Je škoda, že kvůli jiným, větším titulům, které v té doby vyšly, tahle hra od Don’t Nodu poněkud zapadla.

Mimo to jsem poměrně dost času strávil v betaverzi Frostpunku 2, která od hráčů obdržela smíšené ohlasy, mně se každopádně velmi líbila. Je to výrazný odklon od první hry, ale nové unikátní prvky, včetně velkého zaměření na politiku, fungují skvěle. Podrobné dojmy si můžete přečíst zde.

Dubnové ohlédnutí redakce

Z hlediska dohrání je to za duben všechno, ale zato jsem toho hodně rozehrál. Skoro 30 hodin mám ve Final Fantasy VII Rebirth, kde stále dělám všechno, co jde, a pořád se hodně bavím. Byť mě trochu děsí, kolik času mi hra ještě zabere. Navíc jsem musel Rebirth před pár dny odložit, protože jsem rozehrál výbornou sci-fi akci Stellar Blade, která mě neuvěřitelně chytla, ale také remake hry Paper Mario: The Thousand-Year Door (který recenzuji) a „metroidvanii“ Tales of Kenzera: Zau. Všechny tři hry jsme probírali v nejnovějším podcastu.

V květnu kromě již rozehraných her plánuji především znovu dohrát první Hellblade, abych se plně připravil na pokračování, jež ke konci měsíce konečně vyjde, jde o moji nejočekávanější hru tohoto roku. Mimo to jsem zvědavý, jak dopadne další PC port od Nixxes, tentokrát Ghost of Tsushima.

Filip Svoboda

Na začátku dubna jsem odehrál The Final Draft, respektive New Game + Alana Waka 2 a připomněl jsem si, jak skvělou hrou pokračování mysteriózní akce – tentokrát survival horor – od Remedy je. Hodně času jsem strávil s trilogií Metro, která mě dosud míjela a která mě pohltila hlavně svojí atmosférou a vyprávěním. Pokořil jsem 2033 a Last Light a rozehrál nejnovější Exodus.

Dubnové ohlédnutí redakce

Z nových her jsem hrál Harolda Halibuta, ke kterému chovám dosud poměrně ambivalentní pocity. Na jedné straně je neuvěřitelné audiovizuální zpracování, které nemá v herním světě obdoby, atmosféra a nálada vesmírné, leč podmořské lodi Fedora, na straně druhé těžkopádnější vyprávění a nepříliš záživné aktivity.

V dubnu se sešlo hned několik her, do jejichž cílových skupin se hrdě řadím. Jednak hned druhého vychází netradiční adventura Indika v hlavní roli s jeptiškou, kterou doprovází hlas samotného ďábla. Těším se na Hellblade 2, který je jednou z mých nejočekávanějších letošních her, a vyhlížím také příchod Ghost of Tsushima na PC.

Ondřej Zeman

Duben je za námi. A je nutno říci, že to byla opět slušná jízda. Velkou část měsíce jsem nestrávil u ničeho jiného než u Dragon’s Dogma 2. Záležitost to byla velkolepá, takže investovaného času jsem rozhodně nelitoval. Moc se mi taktéž líbilo budování středověkého panství ve strategii Manor Lords. I tu jsem nakonec ale odložil, protože mi na disk dorazilo nové rozšíření k Total War: Warhammer 3, které opravdu stálo za to, kvůli čemuž se u něj ve volném čase asi ještě nějaký ten pátek zdržím.

Dubnové ohlédnutí redakce

V rámci května se lze těšit na pestrou plejádu různorodých her, takže bylo těžké si vybrat kousky, na něž se těším nejvíce. Opravdu hodně se těším na vizuálně velmi zajímavou strategii FABLEDOM a také na Reus 2, jenž je pokračováním zajímavého božského simulátoru. To však samozřejmě není vše, co si nechci nechat ujít. Řadu hodin určitě strávím hraním Songs of Conquest a také Homeworld 3, u něhož se však trochu bojím toho, že se tvůrcům nepodaří jej řádně vyladit. Abych pak pouze nehrál mezičas mezi dobýváním světů bych rád proložil Příběhem samurajů od Romana Kodeta, tak snad mi na to vyjde chvíle.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama