Lednové ohlédnutí redakce
Speciály Článek Lednové ohlédnutí redakce

Lednové ohlédnutí redakce

Redakce

Redakce

1
Platformy Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Čím jsme se bavili v lednu a na co se těšíme v únoru.

Reklama

Martin Zavřel

Prakticky celý loňský rok jsme tak trochu "naříkali", že vycházelo absurdní množství her, ani jeden jediný měsíc nebyl klidnější a navíc v tom vysokém množství her jich zároveň bylo opravdu mnoho opravdu kvalitních. Pokud by měl první měsíc toho letošního roku být náznakem, jak to bude vypadat letos, tak to bude ještě divočejší, což si popravdě skoro ani nedovedu představit. Jiné roky býval leden tichý a klidný měsíc, kdy všichni tak nějak dobírali dovolenou a odpočívali po svátcích. Letos jsme ale místo toho dostali hned dvě bombastická JRPG - Like a Dragon: Infinite Wealth nás vzalo s partou čtyřicátníků na Havaj, zatímco Perona 3 Reload nabídla nezapomenutelný (školní) rok s japonskými středoškoláky. Mimořádně se povedl také návrat Perského prince. Vedle velkých tradičních her navíc dorazily vynikající tituly do předběžného přístupu - ať už se jedná o strategii New Cycle nebo příjemnou šílenost jménem Palworld.

Lednové ohlédnutí redakce

Kromě her samotných jsme se dočkali také rozjedu letošních herních show, které hned v lednu zahájil výživný Xbox Direct. Na něj ještě dnes naváže PlayStation se svým State of Play, od kterého také čekáme velké věci. A není tajemstvím (tedy vlastně je, ale tak nějak "veřejným" tajemstvím), že Nintendo si na letošní rok také brousí zuby s nějakým tím odhalením, třeba ohledně nové konzole. V únoru každopádně divoká herní sezóna bude náležitě pokračovat, kromě jiného třeba s velmi očekávanou Final Fantasy VII Rebirth nebo tajemnou, ale hodně lákavou dvojicí Banishers: Ghosts of New Eden a Pacific Drive. Na některých únorových recenzích již teď usilovně pracujeme a těšíme se, až se s vámi o ně budeme moci podělit.

Jan Urbančík

Přestože leden většinou býval jedním z klidnějších měsíců, letos to rozhodně neplatí. Čekala nás celá řada her a samozřejmě jsem se ani nedostal ke všem, které bych si rád vyzkoušel. Velkou část měsíce jsem strávil u dohrávání kolekce Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy, jež je opravdu povedená a více o ní se dozvíte v recenzi (také ve formě videa). Dva měsíce strávené u adventurní vizuální novely paradoxně neznamenaly, že bych byl žánru přehraný, ale naopak jsem chtěl víc. Před pár dny jsem proto na Steam Decku rozehrál první díl série Zero Escape (999), který mě zatím velmi baví.

Kromě toho jsem ale také zrecenzoval velmi povedenou metroidvanii Prince of Persia: The Lost Crown (opět i v podobě videa), netradiční strategii War Hospital, jež bohužel byla spíš zklamáním, a sepsal jsem dojmy z naopak překvapivě propracované strategie New Cycle, která před pár týdny dorazila do předběžného přístupu.

Lednové ohlédnutí redakce

Ani v únoru nebude o hry nouze. Velmi se těším na Banishers: Ghosts of New Eden, ale také na The Thaumaturge, remake Brothers: A Tale of Two Sons či remake Mario vs. Donkey Kong. Vychází také dvě velká JRPG, u nichž si pořád nejsem jistý, jestli je chci hrát, ale Personu 3 Reload asi zkusím už jenom proto, že bude v Game Passu. No a zapomenout samozřejmě nemůžu ani na rozšíření Legion Tales pro Last Train Home, jež vychází už zítra.

Pavlína Nouzová

V lednu jsem se vykašlala na novější tituly a zabředla čistě do těch starších. A jak jsem si je užila! Nejprve jsem si dala druhé kolo v Hadesovi, kde jsem splnila všechno možné a objevila pár skvělých detailů, které jsem při prvním jetí před lety přehlédla (víte třeba, co se stane, když "utužíte" přátelství Minotaura a Thesea? Nic příjemného). A pak jsem na handheldu odehrála úžasnou rok starou detektivku The Case of the Golden Idol. Pokud vás doteď míjela a baví vás řešení vražd, okultismus a louskání hádanek, určitě dožeňte. Až bizarní vizuál hry sice nepotěší oko lačné po krásné grafice, ale pobaví. A letos nás zřejmě čeká další díl.

Lednové ohlédnutí redakce

Příští měsíc je pro mě velká neznámá. Ráda bych se ale dostala k maličkému titulu Open Roads, ve kterém vystupuje i Kaitlyn Dever - herečka, kterou za rok uvidíme jako Abby v televizním seriálu The Last of Us. Tenhle "filmovější" titul s důrazem na příběh spíš než gameplay nabídne cestu matky a dospívající dcery, které se během road tripu snaží víc poznat. Hru poznamenala i kauza okolo studia Fullbright, které na ní původně dělalo, ale nakonec začalo trpět kvůli chování zakladatele Stevea Gaynora. Takže bude zajímavé podívat se, jak výsledné dílo dopadlo.

Daniel Jarocký

Úvodní měsíc roku jsem se vrátil k některým starším titulům. Možná trochu paradoxně jsem nejvíce času věnoval hře Dakar Desert Rally, která má i více než rok po svém vydání nadále celou řadu chyb a nedostatků. Jelikož se ale v první půlce měsíce uskutečnil skutečný Dakar (slavná dálková soutěž, ze které hra vychází), tak jsem si díky propracovanému systému navigace a licencovanému obsahu její herní odnož dokázal i tak užít. Hlavní podíl na tom však má zejména pro mě osobně lákavé téma a spojení s probíhajícím ročníkem slavné soutěže.

Lednové ohlédnutí redakce

Při pohledu na únorovou nabídku je zřejmé, že nás rozhodně nečeká slabý měsíc. Za sebe bych rád vypíchnul především remake kooperativní adventury Brothers: A Tale of Two Sons z pera Josefa Farese a licencované závody Le Mans Ultimate od studia 397. Z dosavadních materiálů mě ale zaujal také netradiční „automobilový“ survival Pacific Drive nebo ambiciózní akční RPG Banishers: Ghosts of New Eden, za kterým stojí autoři Life is Strange ze studia Don't Nod.

Filip Svoboda

Leden a předtím ani prosinec pro mě nebyly úplně herními měsíci. I přes spíše „školní období“ jsem se ale dostal k Baldur’s Gate 3, ke kterému jsem sepsal i krátké dojmy zaměřené převážně na xboxovou verzi. Pokořil jsem první akt a zbytek dobrodružství na mě zatím čeká.

Blížící se Hellblade 2 mě přiměl zopakovat si první díl, který se mi v paměti pomalu rozplýval. Pamatoval jsem si skvělou atmosféru, ale příběh a jeho vyprávění mě velice mile překvapilo. Neuvěřitelné audio netřeba zmiňovat. V posledním týdnu jsem si také nainstaloval už vlastně dávný rest v podobě Pentimentu od Obsidianu.

Lednové ohlédnutí redakce

V únoru přichází první hry, které mě letos opravdu hodně zajímají. Považuju se za fanouška studia Don’t Nod, takže Banishers se na můj list očekávaných her zařadili okamžitě. Moc zvědavý jsem také na The Thaumaturge, které vydávají 11 Bit Studios. Pokukuju taky po remaku třetí Persony, ovšem s tou po zkušenostech s pětkou asi počkám, až budu mít bokem pár stovek hodin času.

Ondřej Zeman

Máme tu začátek nového roku a s ním herní sucho. Ano, je to tak. Konečně jsem si trochu odpočinul. Sice mi dost času zabralo hraní Prince of Persia: The Lost Crown avšak většinu času jsem se tento měsíc věnoval spíše deskovým hrám. Díky tomu se mi podařilo stihnout absolvovat temný příběh trilogie Sluneční ostrov, zamířit do Japonska, kde jsem sekal hlavy v Senjutsu, vstříc vesmíru v MLEM nebo bojovat o přežití v útrobách komplexu na Marsu během kampaně Nemesis: Lockdown. Zkrátka a dobře jsem se nenudil ani v tomto „suchu“.

Lednové ohlédnutí redakce

V případě února očekávám, že budu v rámci her více zatížen. Nejvíce se těším zřejmě na pekelnou strategii Solium Infernum, u níž se mi líbí formát, s jakým tvůrci přichází. Doufám však, že mi během dobývání pekelných hlubin zbude čas také na izometrické RPG The Thaumaturge nebo „relaxační“ titul Mario vs. Donkey Kong. Celkově to ale vypadá na klidnější začátek roku, což ve výsledku asi vítám.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama