Enslaved - apokalyptické dobrodružství trochu jinak
Preview Enslaved Článek Enslaved - apokalyptické dobrodružství trochu jinak

Enslaved - apokalyptické dobrodružství trochu jinak

Lukáš Haltof

Lukáš Haltof

Na herní trh se po dlouhé době konečně chystá pořádné akční dobrodružství s velmi nápaditými koncepty. Pozoruhodný hrdina, ponurá atmosféra a kombinace emocí, akce a hopsačky - to jsou hlavní taháky této skvělé a nadějné hry.

Reklama

Enslaved je hrou primárně určenou pro dvě nejvýkonnější konzole na trhu, tedy Xbox 360 a PlayStation 3. Tým z Ninja Theory vymyslel skvělý a nápaditý koncept hry, při kterém tuhne krev v žilách. Hlavní hrdina, opičí muž, se pohybuje ve světě zničeném apokalyptickou válkou, jež vyhladila téměř celou civilizaci. Lidstvo je tak nuceno bojovat o přežití celé rasy s mechanickým nepřítelem.

Lidstvo na pokraji vyhynutí

Atmosféra to je to, čím vás Enslaved na první pohled zaujme a zcela nepochybně i pohltí. Uvidíte nádherné scenérie plné měst, ve kterých se místo automobilů a lidí pohybují jakýsi roboti. Působivá atmosféra graduje téměř na každém kroku a my se tak můžeme setkat s velkým množstvím rozmanitých měst, vesnic a různorodých krajin. Apokalyptické prvky vás doprovázejí neustále, ať už se jedná o hořící města, sutiny budov či zkázou zalité kolonie lidí.

Příběh se nechal zcela očividně inspirovat z čínského příběhu Cesta na západ, u nás znám spíše jako Opičí král. Enslaved se odehrává v budoucnosti, téměř 150 let, kdy lidstvo prožilo jak třetí, tak i čtvrtou světovou válku. Celý svět je teď sužován hladem, morem, ekonomickou krizí a dalšími negativními vlivy. Téměř na každém kroku čeká hráče překvapení a nečekaný zlom v příběhu.

Hrajeme v týmu

Hráč se ocitne v kůži namakaného hrdiny s pozoruhodným jménem Monkey, tedy v překladu opice, který své jméno dostal zřejmě podle svých pohybů připomínajících skutečnou opici. Parťákem mu je dívka z mírumilovné komunity zvaná Trip. Podařilo se jim záhadným způsobem utéci z otrokářské lodi, přičemž Trip využila svého umění hackování. Avšak aby se jim podařilo uprchnout, musela se Trip vnitřně spojit s opičím mužem a pokud zemře, dostane se na onen svět i Trip. Právě toto je příčina nutící hráče ke kooperaci se svým parťákem a jeho opatrováním, což nejvíce připomíná legendární příběh ICO.

Trip se chová velice inteligentně. Když se blíží nebezpečí, kryje se, využívá různé překážky pro efektivní krytí a navigaci prostředím. Kooperace je ve hře velice vlivným prvkem, ačkoli ji nemusí hráč často využívat. Můžete postupovat s lehkou ignorací vůči Trip, avšak pro efektivní boj je pomoc parťáka důležitá. Můžete se tak snadno vymanit z nesnází nebo naopak nepřítele obklíčit a uštědřit mu smrtící úder.

Jak jsem již zmínil výše, budeme stát proti automatizovaným strojům, které berou lidskou populaci jako sběrnou surovinu a hromadně ji sváží na západ, na cestu, z níž není úniku. Hlavní hrdina je ovšem extrémně silný jedinec a s většinou těchto robotů si poradí holou pěstí. Při boji létají na všechny strany kusy oceli ze strojů a dá se říci, že se v tom vyžívá. Ovšem pokaždé, když nepřítel zemře, vypadne z něj jakási červená látka ve tvaru koule, kterou musíme sbírat, chceme-li se naučit nová komba či získat lepší zbraně.

Boje v Enslaved probíhají ve svižném tempu, hráč využívá speciální triky, komba a nepřeberné množství zbraní. Využívá jak jednoduché údery složené z jednoho nebo dvou tlačítek, tak i efektivní komba, kterými nepřítele rozdrtí během několika málo sekund. Překvapující je, že často budeme využívat schopnost lezení po stěnách, římsách, skákání a další akrobatické kousky. Monkey bude také používat vznášedlo ve stylu skateboardu, jenž bude používán jako dopravní prostředek.

Enslaved tak hráči nabídne nepřeberné množství možností jak v boji, tak v pohybu. Hra nabízí velmi atraktivní a pro hráče přívětivý systém, kdy několika málo tlačítky můžeme vytvořit opravdu efektivní triky. Pokud nám vývojářský tým dokončí koncept hry a dokáže hráči nabídnout finální produkt v řádně otestované fázi, můžeme se těšit na mnoho propařených dní a nocí. Věřím, že hra zaujme široké spektrum hráčské komunity a ohlasy na ní budou spíše kladné, než záporné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama