Exkluzivní rozhovor s tvůrci hry Shockwave: Land of The Blind
Speciály Článek Exkluzivní rozhovor s tvůrci hry Shockwave: Land of The Blind

Exkluzivní rozhovor s tvůrci hry Shockwave: Land of The Blind

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

1
Platformy Windows PC

Rozhovor o zneškodňování bomb, nedostatcích Deus Ex, designu úrovní i českých hrách.

Reklama

Tématika likvidace bomb je herním průmyslem značně opomíjena. A právě proto jsem byl ihned zaujat titulem Shockwave: Land of The Blind, v němž se z hráče stane pyrotechnik bojující na území plném nepřátel s výbušninami. Příležitost k rozhovoru s hlavním designerem z Bnayat Games Alanem jsem si nemohl nechat ujít a nakonec to stálo za to, jak si můžete přečíst níže.

Jak vás napadlo vytvořit hru o sapérovi/vojenském pyrotechnikovi? Není to zrovna běžné herní téma.

Poté, co jsem se seznámil s Jamalem, jsme se začali bavit o vytvoření hry o zneškodňování bomb. O několik měsíců později jsme si sedli s jeho kamarády ze speciálních jednotek a tehdy to všechno klaplo. Kluci vykreslili obraz zneškodňování bomb, který byl tak fascinující - stres, zvláštnosti a podivnosti této práce, myšlenkové hry, hodnota znalosti nepřítele. Pyrotechnik versus odborníci na zneškodňování v dané oblasti - je to jako tiché závody ve zbrojení, ale také setkání myslí. Je to jako šachový zápas, kde si jedna strana nemůže dovolit jedinou chybu a druhá může libovolně měnit figurky.

Ve které zemi se odehrává děj vašeho příběhu?

Je to Sýrie! Jamalova země původu. Způsob, jakým o této zemi a městě Aleppo mluvil, mě k tomuto projektu zpočátku přitahoval. Jeho pohled je zcela odlišný od toho, co si my v Evropě myslíme o Blízkém východě - je plný místních zvyků a pověstí, zralý na kulturní synkretismus. Je fascinující, kolik vlivů se v tomto městě v průběhu věků mísilo.

Na jaké typy bomb se můžeme těšit ve hře Shockwave: Land of The Blind? Najdeme v nich složité mechanismy, nebo lze většinu z nich zneškodnit pouhým přeštípnutím kabelu?

Snažíme se zahrnout všechny možné typy IED, se kterými se můžete setkat "v přírodě" - od jednoduchých nástražných drátů a přítlačných desek až po složitá podmíněně spouštěná zařízení.

Jaká je pravděpodobnost, že se akce pokazí? Může hlavní hrdina případný výbuch přežít? Výbuch vypadá na záběrech opravdu působivě.

Záleží na výbavě! Některé cesty vyžadují, abyste si oblékli těžké brnění a sežrali pár střepin, jiné spoléhají na obratnost a úhybné manévry. Žádné přežití přímého zásahu IED z bezprostřední blízkosti však neexistuje - to je v oblasti fikce.

Výbuchy mají mít v Shockwave: Land of The Blind více fází. Můžete nám trochu popsat, jaké fáze to budou?

Simulujeme tlakovou vlnu před výbuchem, po které následuje tepelný výbuch. Simulačně se výbuchy v uzavřených prostorách šíří pomocí uzlů - stejně jako vodní vlna ohýbající se kolem otvoru. Existuje také mechanika odrazu, kdy se výbuchová vlna může odrazit od povrchu pod úhlem a zabít vás zpoza rohu - a ano, to se stává i ve skutečnosti.

Pokud se nepodaří bombu bezpečně zneškodnit, je možné zachránit budovy?

Pokud zjistíte, že bombu nelze zneškodnit, musíte ji z budovy odstranit. K tomu slouží hák a robot. Ve skutečném životě je to preferovaný způsob likvidace bomb: odstraníte je z místa a odpálíte na bezpečném místě. V aktivní válečné zóně je to však často nemožné.

Jak se hra Shockwave: Land of The Blind vypořádá s nepřáteli? Bude možné je během hraní eliminovat, nebo se kolem nich bude možné jen proplížit? Můžete trochu rozvést, jak fungují?

Hra vás nutí spoléhat se na plížení. I když máte k dispozici zbraň - bylo by hloupé umístit našeho hlavního hrdinu do válečné zóny bez ní - nábojů prostě nikdy není dost na to, abyste je všechny zabili. A nepřátelští bojovníci disponují drtivou palebnou převahou, takže přímý boj je vždy špatný nápad. Snažíme se vyhnout situaci, která mi nepřišla moc dobrá ve hrách jako Deus Ex nebo Dishonored - kdy s minimálními dovednostmi hráče stačí vyčistit mapu od nepřátel a v klidu splnit cíle. To nás prostě připravuje o napětí. Mám pocit, že série Thief to v tomto ohledu zvládla lépe.

V popisu svého díla uvádíte, že se Shockwave: Land of The Blind bude blížit Deus Ex a Thiefovi, co se týče designu úrovní. Co to bude znamenat v praxi?

Ach ano, tím se dostáváme přímo k tématu. Design úrovní v těchto hrách se mi prostě moc líbí - velké, mnohovrstevnaté mapy, kde musíte hledat cesty, přístupové body a chytré způsoby, jak překonat překážky. Je to prostě neuvěřitelně pohlcující, tenhle druh prostorového designu - mnohem víc než klasické lineární hry nebo hry s otevřeným světem.

Kolik alternativních cest budou nabízet vámi navržené úrovně?

Naším cílem je nabídnout alespoň 3 různé hlavní cesty, které budete moci kombinovat.

Poslední otázka na závěr. Znáte nějaké české hry? Pokud ano, jaký k nim máte vztah?

Samozřejmě! Kingdom Come: Deliverance je hra z poslední doby, která se mi moc líbila - vždyť jsem většinu života šermoval a koval, narodil jsem se v malé vesničce… tutoriál téhle hry je jako vidět na obrazovce svůj raný život. Ale KC:D je prostě nedávný a velký.

Napadá mě spousta dalších českých her: militární simulace od Bohemia Interactive, myslím ARMA a starý Op Flashpoint. Myslím, že Mafia byla převážně české výroby… a byla tu jedna stará RTS, Original War, která mě kdysi hodně bavila. Remake Original War bych si zahrál kdykoliv!

Shockwave – Land of The Blind prozatím nemá určené přesné datum vydání. Dorazit by však měla v průběhu prvního kvartálu na PC. Pokud vás zaujala klidně si jí můžete dát do Whishlistu na Steamu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama