Facebook koupil Oculus VR
Novinka Facebook koupil Oculus VR

Facebook koupil Oculus VR

Michal Burian

Michal Burian

67

Majitel nejpopulárnější sociální sítě na světě koupil za dvě miliardy dolarů společnost Oculus VR, která vyvíjí brýle pro virtuální realitu Oculus Rift.

Reklama

Facebook, respektive zakladatel a generální ředitel Mark Zuckerberg se rozhodl pro nečekaný krok. Koupil společnost Oculus VR, která vyvíjí brýle pro virtuální realitu Oculus Rift, za dvě miliardy amerických dolarů (40 miliard korun) - 400 milionů dolarů v hotovosti a 23,1 milionů akcí Facebooku. Po dosažení nespecifikovaných podmínek smlouvy vyplatí Facebook dalších 300 milionů dolarů.

Celý obchod bude dokončen ve druhém čtvrtletí letošního roku a podle všeho se pro zaměstnance nebude nic měnit. Hlavním cílem bude dokončit Oculus Rift a přinést ho nejen do herního světa.

Mark Zuckerberg v prohlášení vysvětlil, že se Facebook do dnešního dne zaměřoval pouze na mobilní platformy, teď se ale chystá i na platformy zítřka. ,,Oculus má šanci vytvořit největší sociální platformu vůbec a změnit způsob naší práce, hraní a komunikace,“ věří Zuckerberg.

,,Jsme rádi, že můžeme pracovat s Markem a týmem Facebook na dodání nejlepší virtuální reality na světě. Věříme, že virtuální realita bude silně definovat sociální zkušenosti, které spojí lidi novým způsobem. Nejdůležitější je, že Facebook chápe potencionál VR. Tým okolo Marka se podělil o své vize a celkově jsme se shodli, “ řekl spoluzakladatel a generální ředitel Oculusu Brendan Iribe.

Ten si ostatně myslí, že se během příštích 10 let stane virtuální realita všudypřítomná a cenově dostupná, nejen pro další generaci herních zážitků. Partnerství s FB má zajistit, že vývoj Oculus Rift bude rychlejší a umožní navždy změnit nejen herní svět.

Je jasné, že Zuckerberg bude Oculus Rift časem tlačit na svůj Facebook, kde je potencionální velká kupní síla.

Před měsíce Facebook koupil službu WhatsApp za 19 miliard dolarů. Celá akvizice by měla být dokončena koncem roku 2014.

Michal Burian je šéfredaktor Zingu, sledovat ho můžete na Twitteru @BurianMichal nebo na Google+ MichalBurianCZ.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama