Far Cry 4 - sněhu si moc neužijete
Far Cry 4 Recenze Far Cry 4 - sněhu si moc neužijete

Far Cry 4 - sněhu si moc neužijete

Michal Burian

Michal Burian

41

Tropický ostrov se šílencem Vaasem vystřídala fiktivní himálajská země Kyrat s potrhlým samozvaným králem Paganem Minem. Povedl se Ubisoftu další díl Far Cry?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Po dvou letech jsme se dočkali čtvrtého dílu Far Cry, který si bere základ od svého staršího brášky a obohacuje ho o nové prostředí, pozměněné mechaniky a lepší detaily. Tak by se dal v rychlosti shrnout Far Cry 4, který vás zabaví na dlouhé hodiny. Byla by ale škoda zůstat pouze u těchto několika slov, Far Cry 4 totiž stojí za mnohem víc a zejména si zaslouží vaši pozornost.

Očekával jsem to a nevadí mi to. S třetím dílem má Far Cry 4 společného opravdu hodně. Vývojáři využili fungující hratelnost s mechaniky a přesunuli vše do zbrusu nového prostředí. Dokonce se nebáli napsat i podobný příběh. Ve Far Cry 3 jste se vžili do obyčejného chlápka, jenž se musel poprat s krutým osudem a zachránit své kamarády ze spárů šíleného Vaase na tropickém ostrově. Hodně podobné je to i ve Far Cry 4, i když nezachraňujete své kamarády, ale plníte poslední přání své matky. V tom se ale něco semele...

Vítejte v Kyratu

Fiktivní země Kyrat (inspirovaná nejen Nepálem) leží mezi himálajskými štíty. Země je utopena v tradicích a násilí. Obyvatelé vesniček žijí ve strachu, Kyratem zmítá občanská válka, jejímž cílem je sesadit tyranského diktátora Pagana Mina. Vy se do oblasti vydáte v kůži Ajaye Ghalea, který chce splnit poslední přání své matky. Ta si na smrtelné posteli přála, aby její popel byl rozprášen právě v Kyratu, kde dlouhé roky žila.

Při cestě Ajay netuší, co ho v zemi čeká. V Kyratu byl naposledy jako malý chlapec. Nemůžeme se mu tak divit, že při přistání je vyděšen a pořádně nechápe, co se kolem něj děje. Původně se do občasné války nechtěl zapojit, toužil jen po tom rozprášit popel zesnulé matky. Jak to tak ovšem bývá, okolnosti ho donutí změnit postoj a postupně se stává jedním z hlavních pilířů rebelů Zlaté stezky usilujících o svržení Pagana Mina.

Kyrat je vyvedená fiktivní země uprostřed Himalájí. Je poseta mnoha vrcholky vysokých skalnatých hor, smrtelně nebezpečnými propastmi, úzkými silničkami, životem bujícími údolími a lesklými jezery.

Svržení nebude vůbec jednoduché. Nejprve se musíte seznámit s okolnostmi a zároveň se záměrem povstalců, kteří mají problémy i ve vlastních řadách. Nedokážou se totiž mezi sebou shodnout, kdo by měl Zlaté stezce velet. Natož jakou cestou by se měla vydat. Sabal se snaží kyratský lid vést k tradicím, zatímco svůdná Amita jeho rozhodnutí nechápe a tvrdí, že Kyrat nezachrání nějaké hloupé tradice. A z čeho se bude válka financovat? Amita myslí na moderní nešvar v podobě drog, Sebal zase sází na to, že tohle se nějak vyřeší.

Na vás bude, abyste si obě strany jednou za čas vyslechli a rozhodli se pro jednu nebo druhou. Rozhodnutí bohužel postrádá jakékoliv emoce a alespoň u mě se odvíjelo od toho, čí úkol se mi zrovna více líbil nebo kdo mi byl sympatičtější. Je to velká škoda, rozhodnutí by mohlo učinit příběh Far Cry 4 zajímavějším. V tomto případě jde spíše o takový obyčejný bonus, i když vaše rozhodnutí má vliv na další části hry a zejména potom na to, jaký konec vlastně uvidíte. Vývojáři jich připravili hned několik.

Obsazování táborů a lezení na zvonice

V Kyratu naleznete spoustu aktivit. Jednou z hlavních je obsazování táborů, kdy podle svého uvážení musíte dostat pod kontrolu základnu střeženou nepřáteli. Ze začátku je obsazování táborů jednoduché a lze bez problémů dosáhnout svého za pomoci všelijakých zbraní. Později se ke slovu dostanou těžší typy nepřátel a vám dojde, že bude mnohem lepší dosáhnout svého stealth způsobem. Osobně jsem si oblíbil jednu lepší odstřelovací pušku, na kterou jsem namontoval tlumič, a neměl jsem problém obsadit téměř jakékoliv stanoviště. Vyplatí se nejprve celou situaci zmonitorovat a pomocí fotoaparátu si označit nepřátele, aby vás nic nepřekvapilo. Když budete šikovní, tak nebudou upozorněny ani posily.

Obsazování táborů je důležité. Na základně totiž naleznete obchod se zbraněmi, kde si můžete koupit nové vybavení, doplnit munici a prodat věci. Navíc slouží i pro rychlý přesun.

K přesunu využijete gyrokoptéru, skůtr, slony, vznášedla a různá auta.

Samostatnou kapitolou jsou pevnosti. Ty vám dají zabrat mnohem více. K jejich obsazení doporučuji pozvat kamaráda do kooperace a rozdělit si role. V mém případě jsem si vlezl na slona a vydal se směrem k pevnosti, zatímco kamarád mě kryl ze vzduchu. Ideální kombinace.

Celá mapa je přístupná od prvních okamžiků. Pouze je zahalena mlhou. Abyste se mlhy zbavili, musíte obsadit zvonice. Ano, zvonice nahradily věže z třetího dílu. Velký rozdíl ale mezi nimi nečekejte. Zvonice jsou staré vysoké budovy, kde na vrcholu naleznete vysílač, který musíte zničit. Prostřednictvím nich šíří Pagan Min svou propagandu. Ze začátku nejsou střeženy. Takže jedinou starost vám tak bude dělat postup, jakým se dostanete na vrchol. Postupem času, kdy se blížíte stále více k severu, diktátor povolá své jednotky, které daný vysílač hlídají. S nimi už je to složitější, nejsou to žádní hlupáci, v boji si počínají lépe, jsou přesnější a mnohem více se kryjí.

Pokud si říkáte, že zvonice nemusíte obsazovat, tak vás jistě bude zajímat, že za rozbití určitého počtu vysílačů se vám u obchodníků odemknou zbraně, které si můžete zadarmo přidat do vaší výbavy.

Kyrat na dlani a se spoustou aktivit

Aktivit je v otevřeném světě roztroušeno mnohem více. Stačí se jen tak procházet nebo projíždět a narazíte na všelijaké vedlejší úkoly. Jednou potkáte kurýra, kterého máte zastavit. Jindy nákladní auto se zásobami, jež by se hodilo rebelům. Nechybí ani závody s doručováním věcí, eliminace velitelů na přání zhrzených civilistů a spousta dalších věcí. Když vás tohle všechno přestane bavit, tak se můžete pustit do prozkoumávání tajemných oblastí v Kyratu, kde na vás čeká překvapení, nebo se vydat otevřít všechny truhly s penězi a věcmi, které následně prodáte. Narazit můžete na všelijaké předměty, není problém nalézt kondomy, mobilní telefony, drahé kameny, odznaky a další věcičky. Já jsem hodně času věnoval propagandickým plakátům Pagana Mina, za něž také dostanete odměny.

V Kyratu vás mohou překvapit divoká zvířata. Od irbise přes šakala po mohutné dravce.

Když si tohle všechno sečtete, tak dostanete působivě dlouhou příběhovou kampaň, kterou jsem hrál 30 hodin. Pokud byste šli pouze po příběhu a neobsazovali tolik tábory a nelezli na zvonice, tak by si Far Cry 4 z vašeho času ukousl necelých 20 hodin. Na first-person střílečku podle mého velmi dobré a dostačující. Navíc pokud budete chtít objevit a sebrat úplně všechno, připravte se na to, že to budete dělat zatraceně dlouho.

Mytický svět Šangri-La

Příběh je dostatečně rozmanitý. Někdy si vezmete drogy od potrhlé a zfetované dvojice teenagerů, abyste vyzkoušeli jejich nové zboží, které vám usnadní boj, jindy se vydáte do mytického světa Šangri-La. V této podivné lokalitě plné odkazů na minulost na vás čeká pět vedlejších misí, v nichž prožijete příběh legendárního válečníka Kalinaga. Ten byl do Šangri-La vyslán svým králem. Jakmile na místo docestoval, zjistil, že země zažívá útok tajemných démonů Rakshasa. V mytickém světě se setkáte se třemi druhy Rakshasa válečníků. Bojovat s nimi můžete s dýkou, lukem se schopností zpomalení času nebo s využitím tygra. Právě vy musíte démony vyhnat ze země. Pomůže vám v tom bílý tygr, který je posvátným ochráncem Šangri-La. Tygrovi můžete určit, na koho má zaútočit.

Vyberete si tygra nebo slona?

Dovednosti jsou ve Far Cry 4 rozděleny do dvou skupin. Dovednosti u tygra vám pomůžou v boji. Pokud zkušenosti investujete do tygra, tak se můžete spolehnout na lepší možnosti v boji. Oproti tomu slon nabízí dovednosti typu zvýšení počtu slotů zdraví, rychlejší přebíjení, atd. Když už jsme u toho zdraví, tak oproti třetímu dílu prošla změnou výroba injekcí. Ty si nevyrábíte sami, nýbrž se vyrobí automaticky poté, co seberete potřebné množství listů.

Stejně jako ve Far Cry 3, tak i ve čtyřce musíte lovit zvířata a z jejich kožešin vyrábět potřebné vybavení. Pouzdro na zbraně vám umožní nést více zbraní, do lepší peněženky se vejde více financí a batoh na kořist po vylepšení bude větší a nebudete tak často číst upozornění, že v něm dochází místo.

Multiplayer

Když máte dokončený příběh, nebo vás omrzí hrát sami, můžete se kdykoliv pustit do hry více hráčů. V asymetrickém multiplayeru na vás čeká především boj, kde proti sobě stojí dvě frakce, které mají své vlastní vybavení a dovednosti. Zahrát si můžete tři módy. V Outpost musejí rebelové ubránit svou základnu před útoky Rakshasa, kteří se ji snaží dobýt. V Demon Mask zase mají obě strany za úkol najít na mapě masku a donést ji ke své startovní pozici. Variace na známý Capture the Flag. Třetím a zatím posledním režimem je Propaganda. Úkoluje rebely k zničení tří propagandistických zařízení Pagana Mina. Členové Rakshasa je naopak musejí ochránit. Zatím je v multiplayeru 10 map, časem jich má být víc, ale to pravděpodobně jen prostřednictvím placeného dodatečného obsahu.

Trnitá cesta na sever

Far Cry 4 je bez nadsázky nejlepší first-person střílečkou v otevřeném světě. Kyrat nabízí spoustu možností a hlavně na vás dýchne atmosféra Himálají. I když je škoda, že sníh uvidíte pouze v několika příběhových misích. Jinak se většina hry odehrává spíše v údolí, kde mráz ani vánice nehrozí. To považuji za velké mínus. Nemůžete se totiž svobodně vydat a dojít až na sever. Zabrání vám v tom kopce a hory, které svírají celou oblast jako jedny obrovské kleště. Lepší by bylo, kdyby vývojáři malinko pozměnili příběhovou linku a jakmile by šlo do tuhého, tak by se Pagan Min přestěhoval do své pevnosti na severu, kterou by bylo jistě těžší dobýt, jeho sídlo by bylo zahaleno sněhovou vánicí.

V obchodech naleznete revolvery, pistole, pušky, samopaly, odstřelovací pušky, kulomety, brokovnice, raketomety a spoustu dalšího.

Jinak si nemohu téměř na nic stěžovat. Jistěže, Far Cry 4 je hodně podobný Far Cry 3, ale to dokážu odpustit, protože trojka byla téměř bezchybná, a tak není divu, že čtyřka v tom pokračuje a vzala si to nejlepší. Kyrat by se dal bez nadsázky pasovat na nejlepší svět v této sérii.

Co se týče problémů, tak mě mrzí občasná sporná témata v příběhu, již zmíněná rozhodnutí mezi Sabalem a Amitou, nevyužití severní oblasti a zapomenout nemohu ani na občasné kiksy umělé inteligence. Jednou mě naštvalo, že při obsazení letiště jsem musel misi restartovat jen kvůli tomu, že z prapodivných důvodů chyběl jeden z odstřelovačů, které jsem musel eliminovat. Misi tak nešlo splnit. Naštěstí po restartu bylo vše v pořádku a já jsem mohl úkol dokončit.

Far Cry 4
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Far Cry 4 si vzalo to nejlepší z třetího dílu, obohatilo to o skvělý svět zasazený do fiktivní země Kyrat a přidalo vcelku zábavnou kampaň, kooperaci, funkční multiplayer a spoustu vedlejšího obsahu. Kdyby vývojáři zapracovali na postavách, využili více severní oblast a rozhodnutí mezi Sabalem a Amitou, tak to mohlo být bezchybné.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

rozsáhlý svět plný překvapení
kooperativní hra otevírá nové možnosti
vedlejší mise
PvP boj
Šangri-La
občas sporná témata v příběhu
rozhodnutí mezi Sabalem a Amitou postrádá emoce
nevyužití severní oblasti
chyby AI
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama