Gamescom 2024: dojmy z hraní Phantom Blade Zero
i Zdroj: S-Game
Preview Phantom Blade 0 Článek Gamescom 2024: dojmy z hraní Phantom Blade Zero

Gamescom 2024: dojmy z hraní Phantom Blade Zero

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Máme tu další Stellar Blade? Skvělý mix soulslike a rychlého souboje.

Reklama

V posledních letech se na Gamescomu vždy objevila alespoň jedna asijská hra, která ihned upoutala větší pozornost, a ne náhadou mají všechny jedno společně, berou si inspiraci z her od studia FromSoftware. Předloni jsme tu měli korejské Lies of P, loni čínský Black Myth: Wukong a letos si rovněž čínské studio S-Game přivezlo demoverzi Phantom Blade Zero. Ta na výstavišti paradoxně trochu zapadla, především vzhledem k umístění stánku, ale řadu hráčů zaujala už z ukázek na akcích PlayStationu.

Pro západní publikum asi bude název S-Game naprosto neznámým, ale společnost už nějakou dobu funguje. A poněkud překvapivě existuje už nějakou dobu i značka Phantom Blade, ovšem pouze na mobily. S dílem Zero chtějí čínští vývojáři zkusit plnohodnotnou velkou hru a oslovit nové publikum.

Demo nebylo příliš dlouhé, ale ukázalo to podstatné. Hned na první pohled titul zaujme svou temnou estetikou, která ale ke hře opravdu sedí. Prostředí vypadá krásně, a to samé se dá říct i o dalších detailech. Po grafické stránce možná nejde o úplnou špičku, ale i tak vypadá moc pěkně a velmi unikátně. Nechybí ani kvalitní sound design.

Pochválit musím i celkovou technickou stránku, neboť jsem nenarazil na žádné bugy a už nyní, dlouho před vydáním, hra běží na PlayStationu 5 velmi slušně. Po většinu času běžela na 60 FPS, ale v náročnějších momentech už se frame rate přece jen viditelně propadal.

Podstatná je tu ale hratelnost, a ta je vyloženě parádní. Hlavní hrdina Soul, jehož jméno je vzhledem k žánru asi tak nenápadné jako jeho obrovský klobouk, měl v demu k dispozici dvě zbraně. Buď jeden dlouhý meč na trochu pomalejší, ale stále docela rychlé útoky, anebo dva kratší meče na naprosto zběsilou akci, ty jsem tedy využíval především.

Jen pár sekund po začátku prvního souboje jsem byl jako doma, a to z jednoduchého důvodu, soubojový systém silně připomíná letošní hit Stellr Blade. Máme tu útoky na blízko i na dálku, komba, speciální útoky, parry či dodge. Takhle slovy to asi nebude působit nijak speciálně, ale provedení těchto pohybů je zkrátka velmi podobné. Možná až moc? Na takové soudy je ale příliš brzy.

Rozhodně totiž platí, že souboj působí skvěle. Je neskutečně plynulý, a to jak díky příjemnému ovládání a možnostem útoků i pohybu, tak výborným animacím. Souboje jsou zde ještě rychlejší než ve Stellar Bladu, ale to vůbec není na škodu, neboť takhle kombinace se soulslike žánrem funguje až překvapivě dobře.

V demu jsem si měl možnost zabojovat s několika běžnými nepřáteli, ať už s těmi na blízko, tak třeba i lučištníky, které šlo chytře eliminovat předem pomocí stealthu. Samozřejmě tu ale dominovali bossové s unikátními designy i patterny útoků a tyhle souboje jsem si užil nejvíc. Musíte k nim přistupovat trochu takticky, ale vzhledem k celkové rychlosti přece jen spoléháte především na vaše instinkty, pohyb je tady neskutečně důležitý.

Za celé demo jsem umřel pouze jednou a celkově mi obtížnost přišla spíš nižší. Je dost možné, že v pozdějších fázích hry se to změní, na druhou stranu vývojáři dlouhodobě říkají, že by mělo jít spíš o přístupnější titul než něco úplně hardcore, a to zatím z hratelné ukázky můžu potvrdit.

Mimochodem je příjemné vidět, že vývojáři z S-Game myslí tyhle veletrhy naprosto vážně a vezou sem hru s tím, že chtějí získat feedback. Proto ostatně Gamescom není jediná akce, kde je titul k dispozici, a proto se ihned po dohrání zeptali na mé dojmy. Tak doufejme, že jim feedback od hráčů pomůže hru ještě vylepšit.

Pokud vás bavil soubojový systém Stellar Bladu, tak vás Phantom Blade Zero určitě nezklame. Po Wukongovi jde o další velmi ambiciózní čínskou hru, o které ještě bezpochyby uslyšíme. Míří na PlayStation 5 a PC, datum ani rok vydání zatím neznáme.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama