Google představil svou ambiciózní streamovací službu
Novinka Google představil svou ambiciózní streamovací službu

Google představil svou ambiciózní streamovací službu

Michal Burian

Michal Burian

32
Platformy Windows PC Apple iOS Android Android

Google Stadia slibuje zajímavé věci.

Reklama

Před hodinou na GDC v San Francisku odstartovala dlouho očekávaná tisková konference společnosti Google. Americký gigant stojící za nejpoužívanějším vyhledávačem na světě a platformou YouTube vstupuje do světa videoher. Očekávali jste novou konzoli? Tak tu nedostanete. Google nechce přímo bojovat s platformami PlayStation od Sony a Xbox od Microsoftu. Místo toho myslí na budoucnost, budoucnost, v níž budou v popředí streamovací služby.

A přesně jednu takovou Google představil. Jmenuje se Google Stadia a umožní vám hrát hry v nejlepší možné kvalitě na obyčejným počítači, pracovním/školním notebooku, televizi, tabletu nebo mobilu. Stačí do zařízení nainstalovat internetový prohlížeč Google Chrome (v budoucnu se uvažuje o rozšíření) a mít rychlé a stabilní připojení k internetu. Google vás nebude nutit, abyste hráli s jejich ovladačem, Stadia si bude rozumět s jakýmkoliv USB ovladačem, myší nebo klávesnicí. Samozřejmě si můžete koupit i Stadia Controller, jenž bude dostupný ve třech barevných variantách - bílá, červená a světle modrá. U něj ale žádnou revoluci nečekejte, drží se stylu Xbox gamepadu. Jeho výhodou je, že se pomocí Wi-Fi připojí přímo do cloudu a zároveň do zařízení, na kterém hrajete.

Při spuštění služby bude podporováno až rozlišení 4K při 60 snímcích, HRD a prostorový zvuk (Dolby). Do budoucna Google plánuje až 8K rozlišení a 120 snímků. Jedna z prvních podporovaných her bude Doom Eternal od id Software a Bethesdy, jenž poběží v rozlišení 4K s HDR při 60 snímcích. Každý uživatel má mít přidělenou jednu GPU.

Zajímavá je rozhodně funkce cross-platform společně s podporou multiplayeru. Vše ale záleží na samotných vývojářích. Google chce spolupracovat s celou řadou vydavatelů a tvůrců her.

Další součástí Google Stadia je interakce s YouTube, kdy jedním kliknutím při sledování videa můžete spustit samotnou hru. Takové spuštění hry má trvat méně než 5 sekund. Navíc Google chce zapojit vývojáře a umožnit jim vydělávat snadno peníze. Jak? Možná ve formě reklam. Odkaz na spuštění hry mohou umístit kamkoliv, nejsou tedy omezeny jen jedním obchodem/místem, ale může to být jejich oficiální stránka, reklama na Facebooku, reklama ve videu a další a další možnosti.

Google Stadia bude spuštěna v letošním roce v USA, Kanadě, Velké Británii a většině Evropy. Bohužel nevíme, kolik bude tato služba měsíčně stát. Více se dozvíme v létě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama