Gotham City Impostors – když dva dělají totéž, není to totéž
Preview Gotham City Impostors Článek Gotham City Impostors – když dva dělají totéž, není to totéž

Gotham City Impostors – když dva dělají totéž, není to totéž

Daniel Kremser

Daniel Kremser

3

Až donedávna zněl čistě multiplayerový Batman jen jako utopie. Nyní však přichází a hodlá si to rozdat hned se špičkou žánru. Jaké zbraně si ale do tohoto boje vzal?

Reklama

Když došlo k oznámení Batman: Arkham City, dozvěděli jsme se, že hra bude obsahovat multiplayer, okamžitě to herní komunitu rozdělilo na dva tábory. Jedni nadšeně složku více hráčů vítali. Druzí si to neuměli představit a ozývaly se od nich znechucené výkřiky. Musíme se přiznat, že i my jsme se řadili ke druhým jmenovaným, a proto nás její vyjmutí nakonec příjemně překvapilo. Nyní se však licence Batmana přesouvá k dalším lidem a ti hodlají na trh vrhnout dokonce čistě multiplayerovou hru, což je více než obtížný úkol.

Hlavní problém totiž tkví v hlavní postavě. Batmanem chce přece být každý, ale kdo by pak hrál za ty zlé? Proto je Batman Impostors hrou z batmanovského universa bez Batmana. Ano, zní to trochu divně, tak doufejme, že tvůrci hororové akce FEAR vědí, co dělají.

Tak trochu nečekané

Jak již sám název vypovídá, celý princip je postaven na lži. Hráči jsou totiž pouze podvodníky, kteří si na Batmana nebo jeho úhlavního protivníka Jokera hrají. To však stále není všechno. Jelikož je hra zcela standardní kompetitivní multiplayerovou řežbou, nezapadá ani do herního stylu značky. Nálepka Batmana na obalu tak působí pouze jako laciný obchodní tah, což je rozhodně škoda. Ale co my víme, třeba nakonec budeme ještě příjemně překvapeni tím, co tvůrci vymyslí. Zkušenosti na to rozhodně mají!

Stejně jako herní náplň jsou i mapy na Batmana dosti nezvyklé. Na jednu stranu se snaží vytěžit z universa maximum a dokonce částečně pracují s temnou a napjatou atmosférou. Na té druhé to však mixují s komickými prvky, trampolínami a dalšími šílenostmi, jako jsou třeba skate rampy. Celkové vyznění je tak dost rozhárané a prozatím dost nedořešené.

Všechno podle sebe

Jak jsme již řekli, hrát se bude pouze za lidi. To samo o sobě nezní zrovna bombasticky, a tak zákonitě autoři něco přihodili. V tomto případě jde o nevídané možnosti úprav. A co víc, všechno je zde skutečné, ne jen jako barevné pozlátko pro oko.

Takže třeba typ postavy vašeho bijce bude více než důležitý. Zatímco štíhlý atlet to výtáhne na větší rychlost a skákat bude jak antilopa, těžkopádný pupkáč zase bude disponovat větší fyzickou silou. Vše se tak odvíjí čistě od našeho stylu hraní, což je rozhodně chvályhodné.

Podobně je na tom i zbraňový arzenál. Konečně bude mít materiál, z něhož je zbraň vyrobena skutečné vlastnosti. Odolnější kousky tak třeba budou těžší a pomalejší. Ale když si odemkneme nějakou lehkou slitinu, ihned se mohou vlastnosti diametrálně proměnit. Něco se navíc již začalo povídat o možnosti vytvářet si zbraně vlastní přímo za pochodu. Třeba takový odpalovač Molotovových koktejlů vyrobený z potrubní roury se jen tak někde nevidí.

Body a zase ty body

Všechno to sice zní skvěle, ale ani kuře zadarmo nehrabe. Takže na všechny super vychytávky budou potřeba herní penízky, nebo chcete-li bodíky. V podstatě se jedná o léty prověřený systém od konkurence, kdy na vás každou chvíli vyskočí ocenění a achievementy, o kterých jste ani netušili, že existují.

A co že si za těžce vydřené body odemkneme? Kromě různých vylepšení na zbraně, jako jsou mířidla, materiály a tuna dalších blbostí se najde třeba ještě větší halda všemožného oblečení. Vlastně má být každý zcela originální. Neslyšeli už jsme to někde? Ale což, snad to bude tentokráte pravda. Ostatně časy, kdy po mapě pobíhá čtyřiadvacet chlápků ve dvou rozdílných bojových soupravách, by výměnu potřebovaly jako sůl.

Zdaleka nejzajímavější jsou však batmanovské gadgety, s nimiž se dá užít největší porce srandy. Patří sem například různé mutace batarangů či explozivních gelů a dostane se i na vozítka. Tedy jestli lze za vozítko považovat kluzák nebo kolečkové brusle.

Klasika všech klasik

Poslední dobou si nemůžeme pomoci, ale opravdu novátorský multiplayerový mód ne a ne přijít. Bohužel ani zde se tvůrci Nový svět objevit nesnažili a jen těžili z provařených a fungujících mechanismů. Nechybí tedy zcela povinný Team Deatchmatch, který ani nehodláme popisovat. Druhým oznámeným je pak variace na Capture the Flag s názvem Psychologic Warfare.

Leč to teď mohlo vyznít negativně, rozhodně to tak nemyslíme. Naopak věříme v oznámení dalších módů, které nakonec jejich výčet pěkně vybalancují, a každý si najde něco. Vždyť právě v tom tkví kouzlo hry pro více hráčů.

Ani ryba ani rak

Impostors v nás zanechává rozpolcené dojmy. Na povrchu se sice tváří jako další Batman hra. Ve skutečnosti však dělá naprosté maximum, aby se od univerza odlišila, což nemusí být na škodu. Jen si vzhledem k herním mechanismům neumíme vysvětlit licenci, která zde stojí trochu stranou.

Gotham City Impostors jsou totiž v jádru klasickou střílečkou, jež pouze autoři obalili několika dobrými nápady, které se jí docela zdařile snaží vytáhnout z šedého průměru a ukotvit ji někde mezi špičkou žánru. Zda to bude stačit, se musíme nechat překvapit, informační kanály protentokrát mlčí jak zařezané a dříve jak na E3 se nic nového asi nedozvíme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama