Grey Goo – valící se sliz
Grey Goo Recenze Grey Goo – valící se sliz

Grey Goo – valící se sliz

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

18

Herní trh je plný zajímavých titulů. Škoda jen, že jeden žánr se na něm vyskytuje v tak malém měřítku. Naštěstí přichází Grey Goo.

Reklama

Ano, mluvím o realtimových strategiích, ty si na přelomu nového století užily prakticky zlatý věk, současnost jim ale moc nepřeje. Setkání s kvalitní hrou tohoto žánru, by se dalo přirovnat ke spatření UFO. Většina RTS sice vypadá na papíru hodně pěkně, ale realita je pak značně odlišná. Krom vlajkové lodi StarCraft II, nemají strategie pořádného zástupce. S nástupem Grey Goo se to ale může změnit.

Něco se zvrtlo

Kampaň Grey Goo si projdete hezky za každého z dostupných aktérů. Nejprve se seznámíte s mimozemskou rasou Beta. Ta po nezdařeném experimentu trpí invazí neznámého druhu. Později zjistíte, že neznámým agresorem není nikdo jiný než člověk. Neshody ale stranou, tyhle dva odlišné národy se musejí spojit, aby společně mohly čelit jinému nepříteli. Tím je nanotechnologie, která se po určité době bez lidského dozoru osamostatnila a začala vstřebávat vše kolem sebe. Je tedy nutné jí zastavit dřív, než absorbuje vše živé ve známém vesmíru.

Jednotlivé mise mají hodně slušný náboj. Ani po několika hodinách hraní neupadá celek do stereotypu. Každá z akcí začíná cut-scénou, v které vystupují hrdinové celého příběhu. Za lid Beta je to neohrožený Saruk, jenž jako první ze své rasy potká zástupce lidského druhu. Lidi zastupuje specialista Redgrave. Postupem času narazíte i na další důležité charaktery, s těmi se ale už musíte seznámit sami.

Kvantita vs. kvalita

Jak již bylo řečeno, ve hře proti sobě budou stát tři národy s rozdílnou architekturou, jednotkami a celkovým stylem hraní. Grey Goo proti sobě postaví kvalitu a kvantitu.

Prvek kvantity zde bude zastupovat jedna z nejzajímavějších ras, s kterou jsem se prozatím setkal. Rasa Goo byla vytvořena člověkem za úkolem objevování vzdálených světů, aniž by lidé museli opustit bezpečí svého domova. Jak to tak ale bývá, technologii dostihla evoluce a pomohla ji v rozvoji schopností. Nyní je tato nanotechnologie zcela samostatná.

Goo nemá žádné budovy. Jednotky této rasy se oddělují od obrovského kusu hmoty, kterému říkají Matka. Ta obsadí surovinou žílu a expanduje. Čím větší je, tím silnější jednotky se z ní mohou odtrhnout. Její největší výhodou je pohyblivost. Oproti ostatním nemusí čekat na místě a po vzoru kočovných kmenů cestuje za zdroji potravy.

Proti tomuto monstru stojí kvalitou posedlá Beta. Národ obdařený dvěma páry rukou je jednou z nejvyspělejších civilizací ve vesmíru. Díky válkám, které vedli na své původní planetě, jí museli opustit a následně osídlit Devátý ekosystém. Jejich technologie, jednotky a modely budov nápadně připomínají Terrany ze StarCraftu.

Spojencem při bitvě s tímto Goliášem jim budou lidé. Ti žili do prvního kontaktu v domněnce, že jsou ve vesmíru sami. Vše se ale změnilo poté, co zachytili signál z okraje známého systému. Rozhodli se, že o neznámé civilizaci musí zjistit víc. Při své cestě za svou budoucností se ale budou muset ponaučit z chyb svých předků. Člověk a jeho technologie jsou někde mezi rasou Goo a Beta, takže se v nich snoubí jak kvalita, tak i kvantita.

Vyváženost

Základem každé kvalitní RTS je dobré vyvážení jednotlivých složek armády. V Grey Goo se to povedlo na jedničku. Hra u každé z frakcí nabízí minimálně okolo devíti typů nositelů smrti. Krom obyčejných pěšáků, letadel, artilérií a tanků, nám národy nabídnou jednu speciální jednotku, která dokáže na poli natropit pořádnou paseku. Za náš druh je to robotický kolos Alpha. Jeho arzenál je plný ničivých schopností. Zajímavé je, že i přes svou gigantickou velikost a nezměrnou moc, je tento obr řízen jen jedním pilotem.

Budovy zde nemůžete stavět, jak se vám zachce, vždy je tu nutnost napojení na základnu. Lidé mají výhodu v tom, že mohou vytvořit elektrické vedení, takže je k hlavní struktuře připojeno více budov než u Bety. Ti musí vytvářet osamocené generátory, z nichž napájí své stavby. Některé jednotky vyžadují kombinaci různých technických odvětví, takže je nutné mít některé továrny připnuty na jednom kabelu, aby byla produkce kompletní.

Chytrý sliz

Nejdůležitějším prvkem celku je však umělá inteligence. Když se nerozhodnete hrát kampaň či skirmish na jednoduchou obtížnost, jsou její reakce hodně rychlé a agresivní. Na hard se z ní stane velmi nepříjemný protivník, který taktizuje snad na každém kroku. Hned poté, co se vám jí podaří porazit, můžete beze strachu skočit do vod multiplayeru.

Hra více hráčů je zde, stejně jako většina ostatních prvků, také na vysoké úrovni. Prozatím sice nabízí jen osm map a hru pro čtyři aktéry, ale i přesto jsou bitvy jako takové hodně monstrózní. Každý hráč totiž může mít po ruce až dvě sta jednotek. Na bojišti se tím pádem střetne až osm set válečníků. Časem rozhodně očekávám řadu kvalitních a hlavně zajímavých komunitních map. Vývojáři z Petroglyph (mj. autoři Battle for Graxia, Rise of Immortals , Panzer General, Universe at War: Earth Assault či Star Wars: Empire at War) totiž hráčům dají do rukou editor map. Takže budou mít prostor se pořádně vyřádit.

Aspirant na RTS roku

Myslím, že Grey Goo bude tento rok možná aspirovat na nejlepší real-time strategii. Vzhledem k příjemné, dynamické hratelnosti a rozmanitým jednotkám, bych se tomu ani nedivil. Rozhodně je to, krom již uvedeného StarCraftu II, jedna z nejvýraznějších realtimových strategií za posledních pár let.

Grey Goo koupíte v našem obchodě GameExpres.cz za 999 Kč.

Grey Goo

Verdikt

Vývojáři ze studia Petroglyph ukázali, že mají na vytváření strategií skutečně talent. Jejich současné dílo, obdařené výbornou hratelností a pěkným příběhem by se dalo bez problému nazvat klenotem v tomto žánru. Na této RTS jsem si napravil zkaženou chuť z minulého roku, kdy vycházely spíše napodobeniny na realtimové strategie.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

epické bitvy
různorodost jednotek
rasa Goo
příběh
perfektní hratelnost
dynamický soundtrack
občas až přílišná podobnost s hrou StarCraft 2
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama