Herní průmysl v ČR a SK rostl v roce 2013 pomaleji
Novinka Herní průmysl v ČR a SK rostl v roce 2013 pomaleji

Herní průmysl v ČR a SK rostl v roce 2013 pomaleji

Michal Burian

Michal Burian

3

Přesto se růstem přesahující 6,4 procenta dostal poprvé přes 2,5 miliardy korun.

Reklama

Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky zveřejnila tiskovou zprávu informující o herním průmyslu na našem trhu v roce 2013.

Herní průmysl v České a Slovenské republice rostl v roce 2013 pomaleji než v předcházejícím období, přesto se růstem přesahujícím 6,4 procenta dostal poprvé přes 2,5 miliardy korun. Celkové obraty za prodej videoher a herních konzolí v roce 2013 činily 2,593 miliardy korun. Vyplývá to z dat publikovaných Asociací herního průmyslu České a Slovenské republiky.

Zveřejněný růst je pomalejší než v roce 2012, kdy herní průmysl v obou zemích rostl o více než 10 procent a celkově dosáhl 2,436 miliardy korun. Výraznější oživení lze očekávat až v roce 2014, kdy se naplno projeví přechod na novou generaci herních konzolí. „V porovnání s jinými segmenty zábavního průmyslu videohry v našich zemích stále rostou, což je bezesporu pozitivní signál,” říká prezident AHP David Klepetko.

Do výsledného čísla ve výši 2,593 miliardy korun jsou započítány obraty realizované v ČR a SR z prodeje her pro osobní počítače, herní konzole PlayStation 3, PlayStation 4, Wii, Wii U a Xbox 360 a kapesní konzole 3DS, DSi, PSP a PS Vita, stejně tak jako z prodeje samotných herních zařízení s výjimkou PC hardwaru. Data zahrnují údaje poskytnuté členy AHP a vydavateli působícími na českém a slovenském trhu a nezahrnují údaje z digitálních distribucí.

Samotné videohry se na celkovém obratu herního trhu podílejí přibližně jednou třetinou a mezi českými a slovenskými hráči jsou trvale nejoblíbenější akční, sportovní a rodinné tituly. Mezi nejúspěšnějšími tituly loňského roku najdeme například akční hry Grand Theft Auto V, Assassin's Creed IV: Black Flag a Battlefield 4, fotbalovou simulaci FIFA 14, akční adventuru The Last of Us nebo hry pro celou rodinu jako Just Dance 2014 nebo Wonderbook: Walking with Dinosaurs.

Tabulka: Obraty herního průmyslu v ČR a SR v letech 2008-2013.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama