Hero of Sparta II – vyšperkovaná akční hra
Recenze Hero of Sparta II – vyšperkovaná akční hra

Hero of Sparta II – vyšperkovaná akční hra

Inzerce

Inzerce

5

Král Argos se vyhrabal z Hádesovy říše mrtvých, aby zachránil spartské království! Přidáte se k největšímu antickému dobrodružství pro iPhone a iPod touch?

Reklama

První díl antické non-stop mlátičky Hero of Sparta demonstroval kdysi dávno sílu nové herní platformy iPhone a vůbec poprvé ukázal, co všechno za úžasné pecky nás na ní čeká. Nutno podotknout, že na některé z nich valíme oči dodnes. Uplynulo pár let a AppStore je vrchovatě naplněný desítkami tisíc nejlepších her a stejně to pro nás není dost. Francouzský Gameloft naneštěstí vyslyšel naše volání a přišel znovu ukojit nekonečnou touhu po ultimátní drsné akci plné nevybíravého násilí.

V Hero of Sparta II ( dále jen HoS II ) se dostanete do role bájného antického hrdiny Argose, který na první pohled vypadá jako typicky arogantní a nabubřelý válečník. Hold ne všichni hrdinové nosí nad sebou svatozář a i slávou odění jedinci dokážou občas pořádně zatopit mocným bohům.

Příběh HoS II hladce navazuje na první díl, takže na začátku vás čeká vcelku povedená cut-scénka, jak se Argos vítězoslavně dostane z Hádesovy říše mrtvých, kde se ocitl na konci prvního dílu a hned v zápětí se stejně namočí do dalšího průšvihu. Jako správný hrdý král objetuje svou milovanou Spartu jen proto, aby se vzepřel bohům.

Jako Argos nemáte na růžích ustláno a jakmile se ocitnete na pobřeží vaší rodné Sparty, tak zažijete nefalšované peklo na zemi. Autoři si dali záležet na prostornějších lokacích, a proto veškeré bitvy zákonitě narostly do obludných rozměrů. Už to není jen pár chabých zkostnatělých vojáků, ale většinou se na vás vrhnou celé hordy krvežíznivých nepřátel. Během chvilky tak nastane impozantní divadlo války, kdy zběsile sekáte kolem sebe a snažíte se udržet naživu. Nelítostní bohové s vámi rozhodně nebudou jednat jako v peřince, a tak se připravte na opravdové šarvátky, při nichž vám oči vypadnou z důlků a budete doslova a do písmene civět na displej jako přibytí, s jakou krásou a elegantností se dají okolní potvory zabít.

Kdo by čekal pár kosmetických změn, tak bude možná zklamán, protože HoS II přináší pěknou hromádku novinek, které Argos svižně využívá na bitevním poli. Nejenže vás čeká plejáda víceúčelových zbraní, ale ještě k tomu HoS II obsahuje jednoduchý RPG systém. Díky rozdělování bodů Argosovým vlastnostem můžete v mžiku vytvořit krutého spartského válečníka. Součástí tohoto systém je také vylepšování zbraní pomocí magických pečetí.

Pokud by vám náhodou nestačily hutné bitvy, tak jsou k dispozici přímo ve hře ještě speciální arény, ve kterých si teprve získáte nesmrtelnou slávu a další zkušenosti navíc. Včetně toho dostanete pod nos naservírovanou adrenalinovou zábavu, která přináší do hry zajímavé zpestření. Můžete třeba osedlat mytického minotaura a dělat spoustu jiných věcí, díky kterým je prakticky každý moment ve hře naprosto jedinečný.

Vaše putování příběhem je protkané různými zvraty a hra má tak opět neuvěřitelně rychlý spád. Zasloužilo se o to také nádherně zpracované a detailní prostředí, které jakoby z oka vypadlo antickým bájím a pověstem. Běháte po rozbořených chrámech, přeskakujete různé překážky, sem tam navštívíte kouzelné svatině a vůbec si atmosféru okolí vydatně vychutnáváte plnými doušky. Jen málokterá hra vám nabídne tolik vzrušení a zábavy jako právě HoS II. Gameloft navtěsnal snad všechny své dosavadní zkušnosti s iPhone hrami právě do HoS II a je to vidět na každém kroku.

Ovládání je vyřešené na jedničku a hned vám padne do ruky jako ušité. Na pravé straně displeje najdete směsici kontextových tlačítek, která mají leckdy multifunkční charakter. Pokud zrovna potřebujete srazit štít nepřítele, tak jednoduše zatáhnete akční tlačítko dolů a vy pak už jen sledujete, jak se Argos monstrózně rozmáchne mečem a pod jeho silným úderem se nemrtvý skácí k zemi. V HoS II ale zažijete také mnohem líbivější momenty. Někteří nepřátelé skončí podřezaní na zemi, nebo některým z nich promáčknete v hezké animaci hlavu botou. K tomuto účelu slouží speciální ikonky lebky, které se v pravý čas objeví nad nepřítelem, abyste mohli vyvolat smrtelné kombo.

HoS II je prostě plný skvělých momentů a krvavé akce. Třešničkou na dortu jsou také velké bitvy s hlavními záporáky, které jsou naprosto úchvatné svým zpracováním. Ve hře jsem se snad nikdy nenudil, každá pasáž je s láskou vyšperkována k dokonalosti a stereoptyp nikdy nenastane. Hra mě dokázala vtáhnout tak dluboko, že mě bylo až líto, jak rychle jsem se dostal na konec.

Kapitolou samou o sobě je grafické zpracování a hudba. Obojí určitě bude aspirovat v mnoha ohledech na nejlepší ocenění. Ostatně už první díl jich má plnou skřínku za "Nejlepší akční hru" a "Nejlepší grafickou technologii" pro iPhone. Majitelé 3GS a iPhone 4 si navíc ještě užijí lepší grafiku ( na screenshotech okolo ) a bombastické efekty, při kterých se vám zatají dech. Říkat, že byste si kvůli HoS II měli pořídit nový iPhone 4 radši ani nebudu, ale musím jen poznamenat, že hrát hry na Retina displeji je něco úplně jiného.

Sečteno a potrženo, Hos II je mistrovské dílo svého žánru a Gameloft dokázal všechny chybky minulého dílu napravit s takovou přesností, že výsledek opravdu stojí za to. Na tohle epické dílo budeme vzpomínat ještě hodně dlouho.

Hero of Sparta II – vyšperkovaná akční hra

Verdikt

Za 5.49 Eu dostanete naprosto dokonalou a vyšperkovanou akční hru pro iPhone, která vám dost možná zůstane v srdci už nadosmrti. Nikdy jsme totiž nehráli něco tak intenzivního, chytlavého a impozantního jako Hero of Sparta II.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

rychlý spád
vyjímečná hratelnost
skvělá grafika a zvuky
povedené cut-scénky
zdlouhavé načítání
neustálé umírání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama