Intel chystá technologii ExtraSS s generováním snímků
Novinka Intel chystá technologii ExtraSS s generováním snímků

Intel chystá technologii ExtraSS s generováním snímků

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Bude konkurovat Nvidii a AMD, jde na to ale trochu jinak.

Reklama

Intel loni na podzim vydal vůbec svou první řadu grafických karet, která nese označení Alchemist. Společně s ní dorazila také upscalovací technologie XeSS, jež měla poměrně krušné začátky, ale po několika updatech překvapila. I ve své horší verzi, jež běží přes DP4a (ale funguje na grafikách napříč výrobci), dokáže v nemalém množství her vizuální kvalitou překonávat FSR od AMD, jak se ukázalo například v novém testu od Hardware Unboxed. DLSS stále zůstává nejlepší, ale využijí ho pouze majitelé karet od Nvidie (a to RTX 20 a vyšší).

Upscaling nicméně není jediná technologie, která se v posledních letech masivně rozšířila. Společně s příchodem karet RTX 40 představila Nvidia DLSS 3 Frame Generation, novou funkci, která dokáže, jak už název napovídá, generovat snímky, a v nejlepších případech (tedy například, když je limitem procesor) umí až zdvojnásobit frame rate, nicméně za cenu vyšší latence. Před pár měsíci přišlo se svou odpovědí také AMD, jehož FSR 3 funguje na kartách od všech tří výrobců. Technologie se potýkala (a stále potýká) s určitými problémy, její nová implementace ve hře Avatar: Frontiers of Pandora se však, zdá se, povedla.

Nyní to vypadá, že se i na poli generování snímků přidá do hry Intel. Ten totiž představil svou novou technologii s názvem ExtraSS, informoval o tom magazín Wccftech. Na rozdíl od své konkurence, jež používá interpolaci snímků, by ale měla novinka používat extrapolaci. Intel uvádí, že sice výsledný obraz není tak kvalitní jako u interpolace, ale zato technologie způsobuje mnohem nižší latenci. Výše se můžete podívat na koncept ExtraSS a první ukázky výsledků. Zajímavé je, že Intel technologii testoval na kartě RTX 3090, což znamená, že stejně jako u konkurenčního FSR 3 zřejmě můžeme očekávat podporu napříč výrobci GPU.

Stále jde každopádně jen o představení konceptu a zatím nevíme, kdy ExtraSS dorazí i do prvních her. Více bychom se možná mohli dozvědět na prezentaci Intelu v rámci tradiční akce CES, jež proběhne na začátku ledna.

Intel chystá technologii ExtraSS s generováním snímků
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama