Intel představil grafické karty Arc
Novinka Intel představil grafické karty Arc

Intel představil grafické karty Arc

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7
Platformy Windows PC

Budou podporovat ray tracing a také vlastní verzi DLSS.

Reklama

Čekali jsme dlouho, ale je to konečně tady, Intel oficiálně představil své grafické karty, které jsme doposud znali pouze jako Xe. Společnost, jež se v minulosti zaměřovala pouze na výrobu procesorů, se tak konečně pouští do vod GPU. Svůj příchod ale dlouho plánovala, grafickou divizi vede veterán z AMD Raja Koduri a viceprezidentem se před pár dny stal Anton Kaplanyan, který v minulosti strávil několik let u Nvidie, kde pracoval na hardwarové podpoře ray tracingu.

Sice zatím neznáme údaje o výkonu, ani jednotlivých modelech, Intel ale představil svůj oficiální brand, pod kterým se budou grafické karty prodávat: Arc. Tento název by se měl objevit u každého GPU a měl by fungovat jako GeForce u Nvidie nebo Radeon u AMD. Zároveň jsme se dozvěděli kódové označení prvních čtyř generací: Alchemist, Battlemage, Celestial a Druid. Nejvíc nás samozřejmě zajímá ta první zmiňovaná, kterou jsme v minulosti znali jako DG2 a zamíří na trh jako první. Intel oznámil, že se tak stane v prvním čtvrtletí příštího roku.

K dispozici je také první video, na něm však vidíme pouze záběry z různých her, které nám toho moc neřeknou. Zajímavější byl tweet od výše zmiňovaného Antona Kaplanyana, který řekl, že grafické karty Arc budou podporovat DirectX 12 Ultimate, s čímž se pojí podpora mesh shadingu a ray tracingu, u kterého dokonce zmínil, že je "vysoce výkonný". Znamená na to, že bude na úrovni Nvidie? To by bylo samozřejmě velké překvapení, protože AMD zatím srovnatelný výkon v RT nenabídlo. Ještě zajímavější je pak dodatek, že Intel samostatně oznámí "vysoce kvalitní neurální supersampling", a to dokonce už tento týden. Vypadá to tak, že Intel nechystá jenom podporu ray tracingu, ale i svou vlastní verzi DLSS, která bude také používat umělou inteligenci (na rozdíl od AMD).

Další podrobnosti o grafických kartách Arc bychom se měli dozvědět v nadcházejících týdnech a měsících. Mezitím můžete navštívit oficiální stránky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama