Jak vypadal zrušený Zaklínač z roku 1997?
Zaklínač Novinka Jak vypadal zrušený Zaklínač z roku 1997?

Jak vypadal zrušený Zaklínač z roku 1997?

Martin Cvrček

Martin Cvrček

6

Dlouhá léta před vydáním prvního Zaklínače od CD Projektu RED se o adaptaci ságy od Andrzeje Sapkowského pokoušelo i studio Metropolis Software.

Reklama

Jestli patříte mezi zanícené či dlouholeté fanoušky herního Zaklínače, nejspíš jste už zaslechli o tom, že CD Projekt RED nebyl prvním týmem, který chtěl vytvořit hru na motivy knih a povídek Andrzeje Sapkowského. V roce 1997, tedy 10 let před vydáním prvního Zaklínače od CD Projektu RED, na své hře pracovalo i studio Metropolis Software.

Mělo jít spíše o akční adventuru s RPG prvky a s víceméně lineárním příběhem. Některé věci však byly shodné, třeba zaměření na dospělé pojetí, možnost rozhodování a podle všeho také naprostý nezájem samotného Andrzeje Sapkowského, typický i pro všechny hry od CD Projektu RED. Po čase nicméně došlo k zastavení vývoje z důvodu příliš velkých ambicí a faktu, že v Metropolisu dostaly přednost jiné projekty.

Veřejnost nikdy neměla šanci vidět tuto hru v běhu, k dispozici byly vždy jen screenshoty. To se ale nyní mění díky videu, na které upozornil britský Eurogamer. V něm Kacper Reutt a Jarek Sobierski, kteří pracovali v Metropolis Software, přibližují několik minut záběrů z hraní technologického, dlouhá léta ztraceného dema. Můžeme tedy konečně spatřit, jak měl zrušený Zaklínač vypadat v pohybu. Video je sice v polštině, ale je vybaveno alespoň anglickými titulky.

Jde rozhodně o zajímavý kus historie herního Zaklínače. Kdyby byl projekt dokončen, kdo ví, jakým směrem by se značka ubírala. Hra ale nakonec skončila jako pouhá kuriozita v propadlišti dějin a historii Zaklínače na herním poli nakonec napsal jen CD Projekt RED, který práva zakoupil v roce 2002. O 6 let později spolknul i studio Metropolis Software.

Něčemu však zrušená hra přeci jen přispěla. Právě díky ní je název Wiedźmin (Zaklínač) překládán do angličtiny jako Witcher. Toto slovo totiž navrhnul Adrian Chmielarz, veterán z Metropolisu, který se později podílel na hrách jako The Vanishing of Ethan Carter nebo Bulletstorm, když žádal Sapkowského o možnost vytvořit herní adaptaci. A jak se zdá, anglický název Witcher se ujal...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama