Jaké společnosti jsou nejúspěšnější ve vydávání her za rok 2017?
Novinka Jaké společnosti jsou nejúspěšnější ve vydávání her za rok 2017?

Jaké společnosti jsou nejúspěšnější ve vydávání her za rok 2017?

Michal Burian

Michal Burian

16
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Vyhrála Bethesda Softworks, vydala Wolfenstein 2, The Evil Within 2 nebo Prey. Electronic Arts na dně.

Reklama

Agregátor hodnocení, server Metacritic, zveřejnil již po páté nejúspěšnější vydavatelské společnosti loňského roku z pohledu průměrného hodnocení. Jak dopadly firmy za loňský rok u novinářů a hráčů?

Nejúspěšnějším vydavatelem se stala Bethesda Softworks, která zaujmula novináře i hráče svými hrami Wolfenstein 2: The New Colossus (naše recenze), The Evil Within II (recenze) a Prey (recenze). Tuhle trojici doplnilo ještě devět dalších her, včetně titulu Doom VFR, který má ze všech 12 her od Bethesdy nejhorší průměrné hodnocení. Přesto se Bethesda dostala na průměr 79,9 procent.

Na druhém místě skončilo Nintendo s průměrem 78 procent. Postaraly se o to hry Mario Kart 8 Deluxe (recenze), Super Mario Odyssey (recenze) a The Legend of Zelda: Breath of the Wild (recenze) pro Switch. Zejména druhé dvě jmenované gamesy nemají konkurenci. Všechny tři mají v průměru přes 90 procent, což se žádnému jinému vydavateli nepodařilo. Zároveň se Nintendo může pochlubit nejlepší novou značkou (Snipperclips).

Na třetím místě nalezneme Segu. Pro některé jde o velké překvapení. Sega loni dost zabrala a především díky PC verzi Beyonetta se umístila tak vysoko (90 procent). Následuje Activision Blizzard. Spojení dvou velkých firem nese své ovoce. Předloni na sedmém místě, loni na čtvrtém. O posun se postarala střílečka Destiny 2 (na Xboxu One má průměr 87 procent), zapomenout nemůžeme ani na Call of Duty: WWII s návratem do druhé světové války, zatímco nejhorším hodnoceným produktem je u Activisionu Blizzard bez překvapení Destiny 2: Curse of Osiris (na PS4 jen 57 procent).

To Capcomu na pátou pozici pomohl Okami HD (PC verze 92 procent), stejně tak skvělý Resident Evil 7. Kdyby Capcom nevydal Ultra Street Fighter II: The Final Challengers (Switch verze 66 procent), mohl dopadnout lépe.

Z desáté na šestou příčku poskočil francouzský Ubisoft. Assassin's Creed Origins se pochlubil na Xboxu One průměrem 85 procent a nejlepší novou značkou společnosti je For Honor, opět Xbox One, ale tentokrát 79 procent. Za to nejhorší hrou je Monopoly for Nintendo Switch (Switch - 53 procent).

Pohoršila si Sony, ze čtvrté pozice na sedmou. V roce 2017 vydala 25 her, nejlepší je open-world akční RPG titul Horizon Zero Dawn (PS4 - 89 procent), stejně tak nejlepší novou značkou. Nejhůře dopadl Drawn to Death (PS4 - 56 procent).

Největší šok ale zažila společnost Square Enix, propad z druhého místa na osmé. Čest zachraňovalo Final Fantasy XIV: Stormblood (PS4 - 89 procent) a Children of Zodiarcs (PS4 - 81 procent). Desáté je Koei Tecmo Games s Nioh: Complete Edition (PC - 84 procent). Jedenácté NIS America s Ys VIII: Lacrimosa of DANA (PS4 - 85 procent).

Nejhůře je na tom Telltale Games. To v roce 2017 vydalo celkem 51 titulů a nejlépe dopadl Marvel's Guardians of the Galaxy - Episode 2: Under Pressure (XB1 - 78 procent), nejhůře The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier Episode 4: Thicker than Water (PS4 - 62 procent).

To bychom měli pořadí velkých vydavatelů. V další kategorii jsou firmy, od kterých jsme si v loňském roce mohli zahrát méně titulů. Zajímavé je, že do této kategorie spadla i Electronic Arts. Ta si to ale za loňské hry zasloužila, od hráčů nemají její tituly moc dobré hodnocení a pohybují se v červených číslech.

Prvních pět: Nicalls, Inc. (metascore – 79,8, stejně jako před rokem), Paradox Interactive (80,6; +2,9), Devolver Digital (76,5; +2,5), Warner Bros. Interactive (73,7; -2,4) a Electronic Arts (73,2; pokles o 6,6).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama