Keen Software House přibližuje svůj projekt univerzální umělé inteligence
Medieval Engineers Novinka Keen Software House přibližuje svůj projekt univerzální umělé inteligence

Keen Software House přibližuje svůj projekt univerzální umělé inteligence

Martin Cvrček

Martin Cvrček

7

Díky pozvánce na chystanou přednášku vývojářů ze studia Keen Software House jsme se dozvěděli několik detailů tajného AI projektu, o kterém padla zmínka při oznámení Medieval Engineers.

Reklama

Možná si vzpomenete, že při oznámení Medieval Engineers, které bude v prodeji na Steamu už tento čtvrtek, padla drobná zmínka o jakémsi tajném projektu spojeném s umělou inteligencí.

O tomto projektu jsme se nyní dozvěděli první detaily, a to díky pozvánce na chystanou přednášku na ČVUT. Na ní bude projekt blíže představen třemi vývojáři studia Keen Software House v čele s Markem Rosou, zakladatelem studia. Součástí pozvánky je přitom jeho stručná charakteristika.

„Cílem tohoto výzkumného projektu je vytvořit univerzální umělou inteligenci: umělý mozek, který dokáže vnímat, učit se a adaptovat se na prostředí stejným způsobem jako lidé. Návrh systému je částečně inspirovaný neokortexem (zahrnuje senzorické vnímání, motorické příkazy, učení, hierarchickou prostorovou a časovou paměť a usuzování, autonomní rozhodování, volbu cílů, motivace, atd.), ale vesměs implementovaný pomocí nebiologických postupů (rekurentní neuronové sítě, redukované holografické reprezentace, hierarchická sekvenční paměť, deep learning, samoorganizační mapy, rostoucí neuronový plyn, počítačové vidění, Hopfieldovy sítě, SVD, Kalmanův filtr, reservoir computing, spikovací neuronové sítě) simulovaných na platformě CUDA.“

Vše tedy zní rozhodně zajímavě a ambiciózně, nicméně je nejspíš jasné, že dokud neuvidíme umělou inteligenci v praxi, řada hráčů si nejspíš na základě pouhých informací nebude moci představit její možnosti. Vše tedy ukáže až čas.

My jen připomínáme, že přednáška se bude odehrávat 16. března v posluchárně T9:111 na pražské ČVUT na adrese Thákurova 9 a bude veřejně přístupná, zdarma a v angličtině. Dobrá zpráva je, že její záznam bude později k dispozici na YouTube.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama