Komiks: Overwatch: Antologie – Svazek 1
Speciály Overwatch Článek Komiks: Overwatch: Antologie – Svazek 1

Komiks: Overwatch: Antologie – Svazek 1

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Tištěné vydání 12 bezplatných digitálních komiksů je solidním sběratelským kouskem.

Reklama

Není to tak dávno, co jsem při hodnocení knihy Světy a umění Blizzard Entertainment označil Overwatch za jednu z aktuálně nejvlivnějších a nejvýraznějších značek Blizzardu. Přesto ho nedoprovází klasické romány nebo placené komiksy, typické třeba pro Warcraft. Populární multiplayerová střílečka na to jde zkrátka trochu jinak. Stejně jako v mnoha ostatních ohledech, i v případě dodatečných příběhů nachází inspiraci v Team Fortress 2 od Valve, a tak sází v první řadě na animované filmečky a kratší komiksy, jež jsou k dispozici volně na internetu. Nepochybuji však o tom, že i když jsou komiksy zdarma, někteří fanoušci by je chtěli mít po ruce v pořádné tištěné podobě. A právě pro ně je určena první Antologie, která se nyní objevila i na našem trhu s cenovkou pohybující se okolo tří stovek.

Hrdinové nikdy neumírají. Ani na papíře

Overwatch: Antologie – Svazek 1 obsahuje prvních 12 komiksů, které jsou nadále k dispozici na oficiálním webu hry. Díky nim můžete blíže poznat příběh a pozadí některých hrdinů, mezi něž patří třeba McCree, Reinhardt, Ana, Symmetra nebo Bastion. Nechybí ani komiksy věnované dnes už pravidelné halloweenské akci či misi Uprising, z níž se později stala součást časově omezené události Archives. S ohledem na to, že Vánoce už nejsou zas až tak daleko, může přijít vhod také loňský vánoční komiks se zaměřením na Tracer, který… řekněme, že díky jednomu políčku poskytl komunitě a některým západním herním webům víc než dost podnětů a materiálů pro žhavé diskuze, výtvory a rozbory reprezentace ve hrách.

Jelikož mají jednotlivé komiksy vždy za cíl představit některou z hratelných postav nebo téma a estetiku časově omezené akce, jejich děj je zpravidla velmi prostý, ale dostatečný. Nezřídka má jisté kouzlo právě díky své jednoduchosti a krátkému rozsahu. Často navíc odráží povahu jednotlivých postav, takže třeba příběh o Junkratovi a Roadhogovi je vcelku odlehčená taškařice, vyprávění Symmetry není úplně veselá záležitost, McCreeho epizoda je řádně akční pasáž a halloweenský dýchánek představuje navzdory nádechu tajemna a duchařských historek poměrně odpočinkové čtení.

Vždy se vám navíc v přehledné a snadno stravitelné formě dostane příležitosti zjistit více o minulosti, motivech a obecně životech jednotlivých hrdinů, kteří jsou vždy řádně sympatičtí a věrohodní. Něco takového nutně doprovází možnost blíže poznat svět, v němž se Overwatch odehrává, a šance připomenout si éru ostrého startu hry. Celkově tedy kompilace 12 komiksů představuje zajímavý průzeř nedávnou historií, která se samozřejmě rozvíjí i nadále, a to i v oblasti volně dostupných komiksů. Skutečnost, že některé novější kousky chybí, však nemá za následek pocit, že byste si kupovali něco neúplného, s čím budete hotoví raz dva. Možná že jednotlivé komiksy nejsou z nejdelších, ale dohromady čítá jejich souborné vydání 144 stran, takže nějaký čas vám určitě může vydržet.

Čtení v pravé poledne

S ohledem na to, že obsah antologie vznikal postupně, nejspíš nepřekvapí, že se nezřídka liší grafická stránka a vzhled několika komiksů. Rozdílný a specifický styl jednotlivých autorů je leckdy dost znát, ale v žádném případě se nedá říct, že by byl některý komiks odbytý nebo ošklivý. Kresby mají vždy své kouzlo, skvěle odráží atmosféru samotné hry nebo konkrétního příběhu a navíc oplývají celou řadou detailů. Nemluvě o vždy perfektním zpracování z hlediska barev, jež člověka okamžitě upoutají. Pro zájemce o hlubší poznání procesu tvorby je pak určen Skicář plný zajímavých ukázek vývoje některých stránek, návrhů obálek jednotlivých komiksů nebo konceptů vedlejších postav. To všechno s řádnými popisky.

Upoutat každopádně dokáže také český překlad. Na ten jsem byl tentokrát obzvlášť zvědavý, protože pokud vím, žádný produkt ze světa Overwatch dosud nebyl oficiálně přeložen do češtiny, což mě vede k přesvědčení, že překladatel neměl z čeho vycházet a na co navázat, a tak bylo třeba si se všemi odbornými pojmy poradit po svém. Výsledek mi však připadá zcela v pořádku. Překlad je po všech směrech kvalitní, postrádá chyby či nepřesnosti a malé množství lokalizovaných pojmů specifických pro Overwatch nepůsobí nijak rušivě, právě naopak. Chválím zejména ideální využívání hovorové mluvy, které dobře pasuje na příslušné postavy, a celkově považuji český překlad za jeden z hlavních důvodů, proč jevit o tuhle kolekci 12 komiksů zájem.

Věřím, že polemizování nad tím, zda první svazek komiksů Overwatch stojí za pořízení, nemusí být těžké. Jednotlivé příběhy jsou po všech stránkách povedené čtení vhodné pro každého příznivce hry, a jestli nevěříte nebo si chcete udělat obrázek sami, můžete se koneckonců přesvědčit na stránce, na nějž odkazuji výše. Právě skutečnost, že jsou jednotlivé komiksy dostupné zdarma, by myslím měla být v otázce koupě rozhodující. Jestli jste už jednotlivé komiksy četli na webu nebo vám stačí, že je můžete přelouskat v angličtině a online nebo ve staženém PDF, nemá pro vás koupě Antologie smysl. Jestli však dáváte přednost českému překladu a chcete mít vše v kvalitní tištěné podobě, případně patříte mezi sběratele všeho, co má s Overwatch něco společného, určitě nebude od věci upalovat rychlostí Tracer či s cílevědomostí Reinhardtova „vlakového“ útoku do nejbližšího obchodu.

Za poskytnutí komiksu pro potřeby článku děkuji nakladatelství Crew.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama