Komiks: StarCraft Volume 1 - Scavengers
Speciály StarCraft Článek Komiks: StarCraft Volume 1 - Scavengers

Komiks: StarCraft Volume 1 - Scavengers

Martin Zavřel

Martin Zavřel

1

Zdánlivě opuštěný vrak prostosské lodi skrývá smrtící tajemství.

Reklama

Komiksů na motivy videoher není nikdy dost, takže po ochutnávkách Bloodborne komiksu a The Division komiksu jsem se začetl do zpracování další mé oblíbené hry, kterou je tentokrát Starcraft. Bylo to čtení náležitě hořkosladké, protože se mi po téhle herní sérii opravdu hodně stýská. Není náhoda, že zrovna kvůli ní jsem si koupil (upgradoval) svoje PC a dodnes ji považuji za jednu z nejlepších sci-fi ság napříč médii. Jak se tedy dalo čekat, komiks měl z čeho těžit a náležitě mě zaujal už od třetí stránky, kde je odhalena jeho parádní zápletka.

  • Brožovaná vazba
  • 104 barevných stran
  • První vydání: 2019
  • Scénář: Jody Houser
  • Kresba: Gabriel Guzman
  • Vydavatel: Dark Horse Books
  • Jazyk: Angličtina
  • Cena: 499,- Kč (Xzone)

"Opuštěný" vrak protosské lodi

Scavengers (česky přeloženo "Mrchožrouti", zde ve významu "sběratelů opuštěných trosek plavidel") se soustředí na lidskou posádku lodi Magpie, jejímž denním chlebem je vyhledávat opuštěné vraky jiných lodí v nebezpečném Koprulu sektoru. Klíčovými postavami jsou přitom ostřílená veteránka Kyra a její mladší kamarád z dětství, strojník Caleb, kterého Kyra čerstvě naverbovala do posádky a odvedla jej tak od "poctivé" práce na poli jejich domovské planety.

Komiks: StarCraft Volume 1 - Scavengers

Kapitán Magpie hned na třetí stránce komiksu odhalí, že si pro svoji posádku tentokrát vyhlédl opravdu mimořádnou kořist - opuštěný vrak protosské lodi. Mimozemská technologie má samozřejmě mnohonásobně vyšší hodnotu než běžný lidský šrot, nicméně s jejím získáním je kromě ostatních rizik spojené také porušení terranských zákonů. Jenže zrovna tenhle vrak je na rozpadajícím se orbitu nad pustou planetou, v jejíž atmosféře za pár hodin shoří - a zahladí tak všechny stopy. Zdánlivě ideální okolnosti pro utajenou loupež jeho obsahu.

Vrak je na rozpadajícím se orbitu nad pustou planetou.

Poměrně krátce po příchodu na palubu vraku se ukáže, že kapitán má ve skutečnosti o jeho obsahu více informací, než dal najevo před zbytkem posádky. A vyhlédne si právě Kyru a Caleba, aby mu pomohli získat "klíčový předmět". Jenže zatímco se rozdělené skupiny lidí vydávají po skupinkách do útrob lodi, začnou se dít podezřelé věci a ukáže se, že vrak možná není zas tak opuštěný.

Děsivost neznáma

Průzkum potemnělého labyrintu mimozemské vesmírné lodi ne náhodu připomíná nejlepší příběhy sci-fi hororového žánru, jako je třeba Vetřelec. Autoři komiksu s tímto tématem zároveň pracují velmi citlivě, moc dobře si uvědomují, že tím nejděsivějším strachem je strach z neznáma a z toho, co nevidíte. Jednotlivé skupiny se tedy začnou odmlčovat a postavy umírat, aniž byste pořádně viděli, co je vlastně zabilo.

Komiks: StarCraft Volume 1 - Scavengers

Vystrašení přeživší se samozřejmě dohadují, zda stojí proti jednomu z protossů, nebo zda by třeba na palubě mohli být zergové. Malíř si tak najde prostor, jak vám působivými kresbami připomenout obě tyto rasy, aniž by zároveň potvrdil jejich přítomnost na palubě. Během napínavé eskalace hrozby si ovšem autoři najdou čas i na to, aby prozkoumali minulost a vztah dvojice hlavních postav, než je na konci příběhu postaví před nemožné rozhodnutí.

Nejděsivějším strachem je strach z toho, co nevidíte.

Z výše napsaného je snad zřejmé, že se tato kniha čte doslova jedním dechem, tedy pokud máte rádi sci-fi horory a alespoň trochu se orientujete v reáliích Starcraftu. Tíživá atmosféra knihy mi silně připomněla filmové scény z terranské kampaně první hry, kdy lidé ještě nemají jasno v tom, proti jakému nebezpečí vlastně stojí. A jak už to u povedených komiksů na motivy videoher bývá, dostal jsem obrovskou chuť si po přečtení Starcraft znovu nainstalovat.

Pokud vás to zaujalo, stačí kliknout na Xzone a ti vám knihu pošlou rychlým, pečlivě zabaleným balíkem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama