Komiks: Tom Clancy´s The Division
Speciály Článek Komiks: Tom Clancy´s The Division

Komiks: Tom Clancy´s The Division

Martin Zavřel

Martin Zavřel

Podívali jsme se na knihu "Extremis Malis".

Reklama

Po příjemném zážitku z komiksové Bloodborne jsem se tentokrát ponořil do knihy, rozšiřující děj další oblíbené videohry, Tom Clancy´s The Division. Samotná hra má relativně pohnutou historii. Aktuální druhý díl při svém startu nabídl mnohem uhlazenější a promyšlenější zážitek, než jsme si u startujících live-service her zvyklí... pouze proto, aby následně opět zklamal v endgame, tentokrát především díky okleštěné verzi oblíbené PvEvP Dark Zóny. Nyní je hra v lepším stavu, má za sebou řadu DLC přídavků i vylepšení herních mechanik a fanoušci si ji docela užívají. Proč se tedy nevrátit do světa po epidemii "zelené horečky" i na stránkách komiksu?

  • Vázaná vazba
  • 72 barevných stran
  • První vydání: 2019
  • Scénář: Christofer Emgard
  • Kresba: Fernando Baldo, Michael Atiyeh
  • Vydavatel: Dark Horse Books
  • Jazyk: Angličtina
  • Cena: 399,- Kč (Xzone)

Předehra pro Division 2

Komiks původně vyšel ve třech sešitech jako doprovod marketingových aktivit před vydáním hry Division 2. Ačkoliv je tedy nyní nabízen ve vázané knize pohromadě, jeho děj je rozdělen do tří navazujících epizod, odehrávajících se před událostmi druhého dílu hry. Nemusíte mít ale téměř žádnou znalost ani jedné z her nebo si pamatovat její události a postavy, zápletka komiksu docela bez problému šlape sama o sobě jakožto příběh moderních vojenských traumat a vyrovnávání se s nimi. Samozřejmě, pokud lokace a jména postav z obou her dobře znáte, budete zde jako doma a plno drobných i větších odkazů vám udělá radost.

Komiks: Tom Clancy´s The Division

Amerika je po zničující epidemii "zelené horečky" v naprostém rozkladu a zbytky civilizace přežívají ve zdevastovaných městech, obklíčených všemožnými hrdlořezy i organizovanějšími skupinami militantních fanatiků. Proti úplnému rozpadu společnosti bojují agenti tzv. Divize, speciální jednotky aktivované v okamžiku, kdy tradiční vládní struktury přestanou fungovat. Příběh poměrně rychle zaostří na jednotlivé agenty Divize, vyrovnávajících se kromě dění v ulicích také se ztrátami svých spolubojovníků a do jisté míry i vlastní lidskosti, jelikož udržování pořádku v této situaci znamená nelítostné boje s hrdlořezy toho nejhoršího kalibru.

Zbytky civilizace přežívají ve zdevastovaných městech.

Agent Caleb Dunne při zdánlivě rutinním zásahu přijde o svého dlouhodobého spolubojovníka a rozhodne se tajemnou ženu, stojící za jeho brutální vraždou, najít za každou cenu. Velmi rychle se ukáže, že tahle vražedkyně není jen tak někdo, jelikož její schopnost unikat přesahuje i pokročilé vybavení a schopnosti agentů Divize. Navíc je stále více zřejmé, že je napojená na mnohem větší organizaci, která z nějakého důvodu systematicky zásobuje hrdlořezy po celé Americe těžkou výzbrojí. Co se zdálo být osobní pomstou se rychle zvrhne v boj o záchranu skomírající civilizace.

Trojice osudů

Ačkoliv fanoušci hry velmi dobře tuší, o jakou nepřátelskou organizaci se jedná, vlastně to ani není pointou příběhu. Mnohem větší důraz totiž scénář klade na osobní příběhy jednotlivých protagonistů. Caleb je samozřejmě tím prvním, ale jak pronásleduje svoji kořist napříč několika městy, postupně se k němu v následujících epizodách přidávají další agenti Divize, jejichž myšlenkové pochody, historii a motivaci kniha zdařile odhaluje.

Komiks: Tom Clancy´s The Division

Každý z nich ostatně uprostřed každodenních bojů o přežití tak nějak tušil, že je to pouze otázka času, než se z ruin společnosti vynoří nějaká větší hrozba, proti které se budou muset spojit. A právě jejich ochota riskovat i to málo, co jim zbylo, na mne dělala silný dojem. Když vyráží do zdánlivě beznadějného boje proti lépe vybavené přesile, máte chuť popadnout zbraň (nebo ovladač) a také se k nim přidat. Fanoušky hry asi nepřekvapí, že kromě pestré kombinace osobností mají agenti také svoje unikátní zbraně a schopnosti, které během boje náležité využívají.

Máte chuť popadnout zbraň (nebo ovladač) a také se k nim přidat.

Nevím jistě, zda je to kvalitami knihy, "nekonečnou" povahou live-service hry (kde je vždycky co hrát) nebo nějakou kombinací obojího, ale zatímco komiks Bloodborne jsem si užil bez nutkání opět zapnout hru (ostatně platinovou trofej už mám), během čtení Division jsem se musel vyloženě držet a hned jak jsem otočil poslední stranu, běžel jsem pustit instalaci hry (což je 80 GB stahování dat, následovaných dalšími desítkami GB patchů). Atmosféra zdevastovaných současných velkoměst, ve kterých proti sobě vedou partyzánskou válku zbytky civilizace, z knihy perfektně dýchá a komu učarovala ve hře, ten jí snadno podlehne i v papírovém provedení.

Pokud vás to zaujalo, stačí kliknout na Xzone a ti vám knihu pošlou rychlým, pečlivě zabaleným balíkem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama