Náhled do Remedy Connected Universe, část druhá
Speciály Alan Wake Článek Náhled do Remedy Connected Universe, část druhá

Náhled do Remedy Connected Universe, část druhá

Jan Urbančík

Jan Urbančík

15
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Alan Wake a jeho příběh.

Reklama

První část

V prvním speciálu o Remedy Connected Universe (a silně doporučuji si ho přečíst, než budete pokračovat zde) jsme se podívali na hru Control, principy tohoto světa i celé FBC, základní příběh, zajímavosti i stále otevřené dějové linky. V druhém díle se podíváme na druhou velkou část celého univerza, a tou je samozřejmě Alan Wake. Probereme si první hru a co jí předcházelo, spin-off American Nightmare, různé dodatečné materiály a v neposlední řadě rozšíření AWE pro Control. Měli byste se zde dozvědět vše potřebné pro pochopení pokračování, které nás čeká už velmi brzy.

Nešťastná láska

Vrátit se musíme až do roku 1970, jehož události nastartovaly celou následující kaskádu. Konkrétně se podíváme do malého městečka Bright Falls, jež se nachází v americkém státě Washington. Důležité bylo díky nedalekým uhelným dolům, ale zároveň lákalo turisty na místní národní park Elderwood.

Bright Falls
Bright Falls

Důležitým místem je jezero Cauldron. Právě na něm, respektive na tzv. Potápěčově ostrově pobývala místní 25letá Barbara Jagger se svým snoubencem, básníkem Thomasem Zanem. Thomas se velmi zajímal o potápění a byla to společná aktivita tohoto páru. Když se ale jednou Barbaře zmínil o pokladu na dně jezera, vydala se ho hledat sama. A přestože byla zdatnou plavkyní, záhadným způsobem se utopila.

Thomas se s její smrtí nechtěl smířit a zjistil, že by mohla existovat cesta, jak jí život vrátit. Jezero Cauldron bylo velmi speciálním místem a umožňovalo psanému textu stát se skutečností. Potom, co ho přesvědčil jeho pomocník Emil Hartman, aby síly jezera využil, se skutečně pustil do psaní a povedlo se mu získat Barbaru zpět. Jenže to, co se vrátilo, nebyl člověk. Barbaru posedla temná existence.

Potápěčův ostrov
Potápěčův ostrov

Když si uvědomil svou chybu, rozhodl se raději vše napravit. Příběh upravil a Barbaru i sebe "vypsal" z existence. Následně si vzal svou potápěčskou výbavu, popadl posednutou Barbaru a skočil spolu s ní do jezera. Sám se následně poddal Světlé existenci, která s tou Temnou neustále bojovala.

Tato událost způsobila obrovské zemětřesení, jež kompletně potopilo celý ostrov na jezeře a poničilo okolí, včetně uhelných dolů, které byly prakticky ze dne na den opuštěny.

Bratři

Během každoročního festivalu Deerfest v roce 1976 se Temnota vrátila. Bratři Andersonové, Odin a Tor, kteří několik let předtím založili rockovou skupinu Old Gods of Asgard (za jejich písněmi ve skutečnosti stojí finská skupina Poets of the Fall), se stali svědky velké bouře na své farmě, zatímco nad jezerem Cauldron vzniklo tornádo. Obyvatelé museli být evakuováni a dcera Tora Freya požádala místního šerifa Franka Breakera, aby šel zkontrolovat jejího otce a strýce. Breaker je našel sice živé, ale Tor byl udeřen bleskem a Odin si vypíchl oko.

AWE let 1970 a 1976 samozřejmě vyšetřovala FBC, zajímavé ale je, že v jednom z dokumentů v Controlu je také zmínka o AWE v roce 1978, o němž neznáme žádné podrobnosti. Jde nicméně o rok, kdy se narodil...

Alan Wake

Alan se odmalička bál tmy, matka mu proto věnovala starou svítilnu, které říkala "Clicker". Tady se dostáváme na trochu tenký led, neboť se později dozvíme, že událost "vepsal" do reality Thomas Zane, nicméně tomuto fenoménu se ještě budu věnovat později.

Alan Wake
Alan Wake

Wake se stal spisovatelem, už v 18 letech publikoval svou první povídku Errand Boy. Později se pustil i do větších děl a jeho dlouholetý přítel Barry Wheeler působil jako jeho knižní agent. Alan zároveň poznal nadanou fotografku Alice, s níž se oženil.

Night Springs

Skutečný úspěch Alana ale nastartovaly až jeho epizody pro televizní show Night Springs, která prezentovala krátké příběhy plné paranormálních jevů. Zajímavá je už jeho první epizoda, s níž šel na konkurz. Pojednává o tajné organizaci zvané "Federal Bureau of Night Springs", jež zkoumá jinou dimenzi. Celkem jasná narážka na FBC, se kterou má Alan později rozhodně co dočinění.

Doporučuji se na jednotlivé epizody podívat, jsou velmi zajímavé samy o sobě a často odkazují na různé události v RCU, případně předkládají související příběhy a myšlenky, ať už jde o "kvantovou sebevraždu", novináře, který vyšetřoval kult, aby se pak stal jeho obětí, princip časové smyčky, snů a mnoho dalších témat.

Logo Night Springs
Logo Night Springs

V Controlu jsme se navíc dozvěděli, že FBC odkoupila práva na tuto show a měli bychom se dočkat dalších dílů. První DLC pro AW2 ostatně nese název Night Springs.

Pokud by vás zajímal rozbor všech dosavadních epizod do hloubky, silně doporučuji zhlédnout videa od YT kanálu Gaming University.

Alex Casey

Wake se každopádně nejvíc proslavil svou sérií detektivních novel s názvem Alex Casey, což je i jméno hlavní postavy. Podobně jako v minulém článku u Warlina Doora a Martina Hatche, i tady se můžeme bavit o jakémsi echu. Postava Caseyho silně připomíná Maxe Paynea, na kterého bohužel Remedy nemá práva. Už v Controlu jsme se dozvěděli, že Alan tuto postavu "propsal" do reality a v ukázkách z AW2 už se dokonce objevila. Tvář mu propůjčil Sam Lake a hlas James McCaffrey, stejně jako Maxu Payneovi v prvním díle.

Alan napsal celkem 6 dílů této série: Alex Casey, What I Can't Forget, Return to Sender, The Things That I Want (název mise v MP2), The Fall of Casey (narážka na podtitul MP2) a The Sudden Stop. Jak už název napovídá, šestý díl byl v sérii poslední a Alan postavu Caseyho nechal nečekaně zemřít. Chtěl se s tvorbou posunout dál a oznámil, že jeho další kniha ponese název Departure, jenže psát vůbec nedokázal. K tomu musíme přidat neustálé výkyvy chování či časté pití alkoholu a Alice už toho měla dost. V roce 2010 kontaktovala doktora Emila Hartmana (ano, toho samého, který dělal asistenta Thomasi Zaneovi), jenž se specializuje na léčbu vyhořelých umělců. Pod záminkou dovolené tak Alice vzala Alana do Bright Falls, kde se klinika nacházela.

Bright Falls

Samotné hře předchází šestidílná minisérie s názvem tohoto městečka. Úvod je poměrně tajemný, když vidíme, jak záhadný muž v potápěčském obleku vytahuje na břeh pytel s lidským tělem.

Následně se už dostáváme k hlavnímu hrdinovi, kterým je novinář Jake Fischer. Ten přijíždí do Bright Falls, aby udělal rozhovor s doktorem Hartmanem o jeho nové knize "The Creator's Dilemma." Po hovoru se svým šéfem se Jake dostává do baru Oh Deer Diner. Přestože si nic speciálního neobjednal, hosté mu najednou přejí vše nejlepší k narozeninám a dostává dort. Po poněkud bizarní události odjíždí do motelu, kde má být ubytovaný. Během jízdy, když zrovna nedává pozor na cestu, však srazí jelena. Jakmile vyleze z auta ven a posvítí na něj baterkou, jelen uteče. Jake následně přejíždí do motelu, který spravuje Sam Smith, žije s ním také syn Daniel.

Jake Fischer
Jake Fischer

Druhý den se Fischer vydává zpátky do města, kde se setkává se svou bývalou kolegyní Ellen Adams, která však poměrně rychle musí zpátky do práce. Jake tak poté jede za Hartmanem udělat rozhovor. Nejprve si ho chtěl nahrát na kameru, ale Hartman mu řekl, ať si ho raději zapíše. Jenže jakmile Hartman začal povídat, Jake dostal zvláštní vize a probral se až ve chvíli, kdy byl rozhovor u konce. Při cestě zpátky zjistil, že si do notýsku zapsal velmi zvláštní věci a obrazce, včetně hlavy jelena. A právě v tu chvíli projížděl kolem podivného člověka, který takovou hlavu nesl.

Jake se najednou probudí uprostřed lesa, aniž by si pamatoval, co se stalo. Ruce má od jakéhosi červeného bláta. Viděl, jak ho pozoruje Daniel, ale ten následně utekl. Fischer poté zamíří do města za Ellen, které se svěří se svými děsivými zážitky. Ta mu řekne, že pobyt v Bright Falls se lidem může dostat do hlavy a doporučí mu odjet. V motelu mezitím Sam uslyší, jak někdo rozbije žárovku. Vydává se do lesa se svou puškou, jenže po varovném výstřelu uklouzne na náboji a spadne na zem. Poté je něčím záhadným odvlečen pryč.

Sam Smith
Sam Smith

Fischer znovu přijíždí do Oh Deer Diner. Venku uvidí ženu jménem Shel Dyke, která byla před pár dny v baru a chovala se zcela normálně, nyní však začala rozbíjet žárovky. Když na místo přijel zástupce šerifa Mulligan, žena ho kousla do ruky, načež ji Mulligan okamžitě zatkl. Jake má poté další vize a zničehonic se objeví v lese u jezera, v pytli na mrtvoly, který jsme mohli vidět na začátku prvního dílu. Nemá tušení, co se stalo.

Jakeovi později zavolá šéf Hal s otázkou, jestli nechal podepsat Hartmanovu knihu, jak dostal mimo jiné za úkol. Fischer si uvědomí, že na to zapomněl, a vrací se k doktorovi. Jake se poté Hartmanovi svěří s divnými věcmi, které se mu poslední dny děly. Doktor ho zkontroluje a posvítí mu malou baterkou do očí, jenže to Jakea kompletně rozruší a utíká pryč. Ve svém pokoji v motelu si pak nastaví a zapne kameru, přičemž sám se přilepí ke stěně, aby nemohl nic provést. Jakmile se probudí, pokoj je v katastrofálním stavu, všechno je rozházené a poničené. Na nahrávce z kamery zjistí, že to byl on, kdo to vše způsobil, přestože si na nic nepamatuje.

Jake sleduje nahrávku
Jake sleduje nahrávku

Následně přijíždí na místo Mulligan, který vyšetřuje zmizení Sama. Jake mu řekne, že nic neví, nicméně Mulligan jde dál a uvidí spoušť v pokoji. Jake zalže a tvrdí Mulliganovi, že nechal v noci otevřené dveře a způsobila to jakási divoká zvěř, což mu policista překvapivě věří. Poté, co Mulligan odejde, odjíždí také Jake, do města za Ellen. Požádá ji, aby řídila a odvezla ho z města pryč, protože nad sebou "nemá kontrolu". Jedou tedy z města, ale najednou místo Ellen řídí Fischer. Když se podívá vedle sebe, Ellen tam není a vidí jenom botu s kapkou krve. Místo ven z města navíc jede zase zpátky. Udělá rychlou otočku a následně jen sedí v autě. Pomalu se stmívá a Jake najednou zmizí. Poté už jen vidíme, jak na místo přijíždějí policisté a kolem projíždí Alan s Alice, kteří míří do města.

Minisérie Bright Falls přednáší řadu zajímavý témat, ale spoustu věcí nechává na interpretaci diváka. Nevíme, co přesně se Jakeovi stalo, nabízelo by se vysvětlení, že se z něho postupně stával Taken, nebo ho jen chtěla Temnota využít. Je poměrně pravděpodobné, že zabil Sama i Ellen. Zda pořád žije, těžko říct. Jedním z témat je mimochodem také nemožnost opustit Bright Falls, což můžeme vidět hned několikrát. K městu Jakea něco vázalo a nepomohlo, ani když auto řídila Ellen. Ten samý koncept je prozkoumaný v epizodě Night Springs s názvem The Doomed Samaritan.

Alan a Alice přijíždí do Bright Falls
Alan a Alice přijíždí do Bright Falls

Slavný spisovatel

Teď už se konečně dostáváme k samotné hře. Ta začíná, když Alan jede v noci autem a srazí jakéhosi muže, který následně zmizí. Když Alan popojde o kousek dál, muž se objeví znovu, ale je posednutý Temnotou a snaží se Alana zabít. Následně Wakeovi pomůže muž jménem Clay Steward (více o něm později), ale ten je rychle zabit a Alan utíká dál, než se zjeví Zane ve svém potápěčském obleku. Předá Alanovi znalosti, jak porazit tyto tzv. Taken – lidi, které pohltila Temnota. Je k tomu potřeba světlo, jež odstraní temnou "slupku", a až poté jsou zranitelní vůči konvenčním zbraním.

Zane mimochodem při prvním střetnutí odrecituje báseň, její slova jsou následující:

For he did not know, that beyond the lake he called home,

Lies a deeper, darker ocean green.

Where waves are both wilder and more serene.

To its ports I've been,

To its ports I've been.

K oceánu se dostaneme později, ale chtěl bych upozornit na to, že slova "wilder" a "serene" jsou také příjmení důležitých postav v Quantum Breaku – Beth Wilder a Paul Serene. Zároveň se titul odehrává ve městě Riverport. Opět připomínám, že QB sice oficiálně není součástí RCU, ale je to pouze kvůli tomu, že práva vlastní Microsoft, jinak byste totiž narazili na celou řadu napojení.

Zpátky ale k příběhu. Alanovi se pomocí své výbavy povede dostat do nedalekého majáku, jehož světla ale najednou zhasnou. Následně se však probudí a zjistí, že to byl pouze sen, právě se svou manželkou přijíždí do Bright Falls. Poměrně rychle je rozpoznán a rozkřikne se, že do města zavítal, což mu zrovna velkou radost nedělá. V místním baru Oh Deer Diner má vyzvednout klíče od majitele luxusních chat Carla Stuckyho, jenže místo něj najde Barbaru Jagger, posedlou Temnotou, aniž by to samozřejmě věděl.

Alan potkává Barbaru Jagger
Alan potkává Barbaru Jagger

Klíč a instrukce od Barbary manželský pár zavedou přímo k jezeru Cauldron, na Potápěčův ostrov. Ten ostrov, který se potopil při zemětřesení v roce 1970. Stál tam a stejně tak chata. Alice následně Alanovi konečně prozradí, že s sebou vzala psací stroj a chce, aby zašel za Hartmanem a vrátil se k psaní, což Alana kompletně rozzuří a jde na čerstvý vzduch. Jenže najednou uvidí, že světla v chatě zhasla a Alice křičí o pomoc. Když doběhne zpět, zjistí, že skočila do jezera, a tak skočí za ní.

Alan se najednou probouzí v autě po nehodě. Je noc a nachází se v lese. Brzy zjistí, že mezi jeho posledními vzpomínkami a současností uběhl celý týden. Povede se mu každopádně získat baterku i zbraň a po poražení několika Taken (včetně Stuckyho, který se také proměnil) v lese narazí na první stránky z knihy Departure, kterou napsal on sám, byť si na to vůbec nepamatuje. Její text předpovídá, co se stane ve skutečnosti. Alan se po nějaké době dostane z lesa a zamíří do nedaleké benzinové pumpy. Odtud už zavolá policii a na pomoc mu přijede Sarah Breaker (dcera Franka), šerifka Bright Falls. Alan jí neprozradil zdaleka všechno, zmínil nicméně zmizení Alice a fakt, že byli na Potápěčově ostrově. Sarah mu řekla, že ten už je dávno pod vodou, což jí Alan nechtěl věřit, ale když jeli zpět do města a stavili se u jezera, zjistil, že je to pravda. Chata ani celý ostrov tam nebyly.

Ostrov zmizel
Ostrov zmizel

Neznámý únosce

Po odvezení na policejní stanici a krátkém výslechu Alan z budovy unikl, neboť ho kontaktoval neznámý muž, který tvrdil, že Alice unesl. Podmínky pro její vrácení si měli vyjednat na Vrcholku milenců. Alan už každopádně především nebyl sám, tedy aspoň na nějakou chvíli. Když se týden neozýval, přijel pro něj jeho kamarád a agent Barry Wheeler, s nímž se vydal do národního parku Elderwood, kde si půjčili jednu z chat. Barry mu nejdříve řeči o stínových postavách a Temnotě moc nevěřil a hlavně chtěl zavolat policii, aby se věnovala zmizení Alice, jenže to zase nevyhovovalo Alanovi, protože si myslel, že by ho měli za blázna. Byť i on sám se tak brzy začal cítit.

Únosce
Únosce

Jakmile se Alan večer vydal na cestu, Temnota se postupně začala národního parku zmocňovat, zabila i majitele chat. Spisovatel narážel na Taken, s nimiž musel bojovat, a pokračoval v nelehké cestě na vrcholek. Když už došlo na nejhorší a ztratil svou zbraň, zachránil ho neznámý muž se světlicemi. Jak ale Alanovi brzy došlo, právě to byl únosce Alice. Když ho po několika soubojích s Taken konfrontoval, únosce požadoval, aby mu donesl kompletní rukopis knihy Departure. Málem by se do sebe pustili, ale když se Alan rozzuřil, oba přepadli přes zábradlí a únosce utekl. Wake se vydal zpátky za Barrym, neboť Temnota se dostala už i k němu a napadli ho vražední ptáci. Oba ale noc úspěšně přežili.

Fanynka

Následující ráno Barryho kontaktovala Rose Marigold, obrovská fanynka Alana a jeho knih, která pracovala jako servírka v Oh Deer Diner. Tvrdila, že má kompletní rukopis knihy Departure. Spisovatel se svým agentem se tedy za ní vydali, jenže už na první pohled s Rose něco nebylo v pořádku. Nabídla oběma pánům kávu, jež oba uspala. Rose totiž byla pod vlivem Barbary Jagger, respektive Temnoty jako takové.

Rose Marigold
Rose Marigold

Když se Alan probudil, byl už večer. Majiteli zdejších karavanů Randolphovi přišlo divné, že jsou Barry s Alanem u Rose tak dlouho, a proto zavolal policii. Když se tedy Alan pokouší dostat z areálu pryč, poprvé se setkal s Robertem Nightingalem, agentem FBI. A tedy je třeba si udělat menší náhled do minulosti.

Nightingalův pád

Jakkoli se to nemusí zdát přímo ze hry jako takové, Nightingale dle mého názoru patří mezi ty nejzajímavější postavy z celého Alana Wakea. Původně měl být ostatně druhou hratelnou postavou, jeho pasáže ale Remedy nakonec vystřihlo. Jeho příběhové pozadí jsme se pořádně dozvěděli díky samostatné knižní adaptaci a hlavně spisům The Alan Wake Files, za nimiž "stojí" novinář Clay Steward. Ano, přesně ten, kterého jsem zmiňoval v jedné z předchozích kapitol, k němu se ještě dostaneme podrobněji.

Agent Nightingale v minulosti pracoval se svým parťákem Finnem. Spolu byli známí jako "Poctiví bratři", protože nikdy nepili alkohol a neporušovali pravidla. Jenže Finn postupem času začal mluvit o jakési Temnotě a stínech. Jednoho dne Finn zmizel a Nightingale začal být naprosto posedlý tím, aby zjistil, co je onou Temnotou.

Robert Nightingale
Robert Nightingale

Začal pít alkohol, aby se vyrovnal se ztrátou svého přítele a začal mít noční můry. V nich se mu zjevoval muž, který připomínal Alana Wakea. Nightingale chtěl udělat vše proto, aby ho dopadl.

Když se vydává do Bright Falls, už pro FBI nepracuje. Přestože se stále jako agent prezentuje, byl z organizace vyhozen. A jde mu o jedno jediné – dopadení Alana.

Doly

Vraťme se tedy do událostí hry. Nightingale po několika výhružkách na Alana vystřelí, ale ten je schopen utéct, a to i následující hlídce a dokonce i vrtulníku, který spadne po náletu Temnotou ovládaných ptáků. Nightingale mezitím zuří, zatímco šerifka Sarah Breaker s ním ohledně stíhání Alana nesouhlasí a nemyslí si, že je nebezpečný.

Alan se poté vydává do opuštěných uhelných dolů, kde se má setkat s únoscem. Wake tam na něj čeká celý den, ale nikdy nepřijde. Až večer ho kontaktuje s tím, že se sejdou na Zrcadlovém vrcholku. Jenže když tam Alan dorazil, únosce (jenž se jmenuje Mott) mu prozradil, že to byla všechno lež a nikdy Alice neměl. Navíc se na místo dostala Temnota v podobě Barbary Jagger, která vytvořila silné tornádo. To nejprve do jezera daleko pod vrcholkem shodila Motta a následně také samotného Alana, nicméně ten ještě na poslední chvíli stačil popadnout světlici.

Alan padá do jezera
Alan padá do jezera

Pravda

Alan nezemřel, ani nepropadl Temnotě. Po krátkých halucinacích, v nichž po probuzení viděl Alice, zjistil, že se nachází v léčebně doktora Hartmana. Ten mu tvrdil, že Alice se skutečně utopila, z čehož se měl Alan zhroutit a z toho vznikly jeho představy o Temnotě. Wake mu však ani slovo nevěřil.

V budově potkal další pacienty, mezi nimi byl například malíř Rudolf Lane, jenž maloval obrazy Temnoty, Taken a samotného Alana. Ještě zajímavější však bylo setkání s bratry Andersonovými. Ti už sice trpěli poměrně silnou demencí, nicméně dokázali Alana (kterému však říkali Tom) nasměrovat ke své farmě, kde má najít odpovědi.

Emil Hartman
Emil Hartman

Prostor na útěk se naskytl už velmi brzy, neboť na léčebnu zaútočila Temnota. Alan po cestě ven narazil na audio nahrávky, které prozradily fakt, že se Alice domluvila s Hartmanem předem. A právě tyto nahrávky využil Hartman k ošálení Alana skrz Motta, který byl situován do role "únosce". Ukázalo se, že Hartman zdejší pacienty využíval k tomu, aby zkoumal síly Temnoty a mohl by je využít k přepsání reality.

Alan se následně setkal s Barrym a společně po lehké komplikaci unikli z areálu, autem zamířili k farmě. I tato cesta nešla vůbec snadno a po nehodě nakonec museli poslední kus dojít pěšky. Nakonec se jim však povedlo porazit hordy Taken (i za pomocí rockové stage se světlicemi) a dostali se do domu Andersonových. Tam narazili na píseň The Poet and the Muse, jež vypráví nešťastný příběh Thomase Zanea a Barbary Jagger. Zároveň je v ní však ukryta zpráva pro ty, kteří chtějí Temnotu porazit:

And now to see your love set free

You will need the Witch's cabin key

Find the lady of the light gone mad with the night

That's how you reshape destiny

Cíl byl tedy jasný, najít paní světla, jejíž identitou si byl Alan poměrně jistý – Cynthia Weaver. Tak trochu šílená starší paní, posedlá světlem, na kterou už při své pouti několikrát narazil.

Spolu s Barrym si následně dali whisky, kterou zde Andersonovi měli. Ukázalo se, že však nešlo o jen tak ledajakou whisky, obsahovala vodu z jezera Cauldron. Ve snu následně umožnila Alanovi vidět z třetí osoby události toho osudného dne, kdy Alice zmizela. Jakmile Alan skočil do jezera, rychle z něj zase vyplaval a na molu se objevila Temnota v podobě Barbara, jež Wakeovi tvrdila, že je Alice pořád v chatě a čeká na něj ve studovně. Jenže když tam přišel, ukázalo se, že to byla past. Barbara pak Alanovi řekla, že jediný způsob, jak Alice zachránit, je napsat knihu Departure.

Alan začíná psát Departure
Alan začíná psát Departure

Alan psal a psal, jenže Temnota stránky upravovala, čím dál tím víc. Postupně se příběh měnil v horor a Wake věděl, že takto Alice nezachrání. Příběh proto přepracoval a zakomponoval do něj sebe samého, jakožto hlavního hrdinu. Světlá síla v podobě Zanea mu pomohla z chaty uniknout, sedl do auta a odjel, jenže byl velmi zesláblý, autem sjel z cesty a narazil. Když se probudil, nic si nepamatoval, a tím se dostáváme na začátek příběhu, který Alan ve hře prožívá.

Záhada ztraceného týdne byla konečně vyřešena. Jenže když se Wake z tohoto důležitého snu probudil, stál nad ním agent Nightingale.

Paní světla

Alan s Barrym byli zatčeni a probudí se v cele, kam za nimi přijdou Breaker a Nightingale. Agent FBI tvrdí, že má důkazy na Alanovo zatčení, neboť získal stránky jeho rukopisu. Jenže na stanici najednou vypadne elektřina a Temnota odnese Nightingalea pryč. Trojice naštěstí proud rychle nahodí zpět.

Wake vysvětlí Saře, že na Temnotu platí pouze světlo a potřebuje se dostat k Cynthii Weaver. Breaker tedy navrhne, aby využili helikoptéru, za níž se vydají, zatímco Barry dostane za úkol zůstat na stanici obvolat určité osoby a sdělit jim tajný kód "Night Springs".

Cynthia Weaver
Cynthia Weaver

Sarah s Alanem po několika soubojích s Taken získají klíč k vrtulníku a nakonec se znovu shledají i s Barrym, který se chytře ochránil vánočním osvětlením. Společně helikoptérou odlétají směrem k elektrárně, kde Cynthia žije.

Po cestě je napadnou ptáci a Alan z vrtulníku spadne, vydá se k elektrárně po svých. Potká Cynthii, která ho chce přes tunel zavést k tzv. Dobře osvícené místnosti, jenže po cestě slyší havárii helikoptéry a Alan se vydá na pomoc svým přátelům, kteří naštěstí přežili. Společně pak vchází do místnosti plné světel, kde na Wakea čeká svítilna "Clicker", kterou mu dala matka. Tedy alespoň to tvrdí rukopis Thomase Zanea, který spolu s předmětem v místnosti našel. Právě Clicker by mu měl pomoct porazit Temnotu. Zapne ho už v místnosti, byť neví, jestli to má nějaký efekt.

Oceán

Alan řekne ostatním, že se potřebuje vrátit k jezeru Cauldron a musí na cestu vyrazit sám. Jakmile se dostane ven, zjistí, že je najednou den, což zřejmě způsobila aktivace Clickeru. Jenže brzy opět nastane tma a začne na něj útočit hromada Taken.

Nakonec se mu ale podaří dostat až k jezeru, kde se setká s Barbarou, kterou obklopuje obrovské tornádo. Pomocí světlic se mu ji podaří porazit a skočí do jezera, čímž se dostává do jakéhosi snu, kde se mu zjevila Temná verze Alice. Včas ale najde a zapne Clicker a setká se s Thomasem Zanem, který mu poradí, jak Temnotu porazit. Zároveň Alanovi představí Mr. Scratch. Člověka, jenž vypadá úplně jako Alan a kterého "potkají jeho přátelé, až bude pryč". K této postavě se ještě dostaneme.

Alan poráží Temnotu
Alan poráží Temnotu

Alan se následně dostane až do samotné chaty na Potápěčově ostrově a pomocí Clickeru definitivně poráží Barbaru. Následně se vydá nahoru, kde dopíše celý příběh knihy Departure. Alice zachrání, ta se z jezera vynoří a žije. Jenže si to přineslo oběť v podobě Alana, který se tímto uvěznil v Temném místě. To je ještě mnohem větší, než si kdo mohl pomyslet. Jeho poslední slova zní: "To není jezero... Je to oceán."

Šerif

Vraťme se ještě trochu zpátky, do momentu, kdy dostal Barry za úkol zavolat několika lidem a sdělit jim tajný kód "Night Springs", právě tam je totiž zasazen komiks se stejným názvem.

První osobou ze seznamu byl otec Sary a sám bývalý šerif Bright Falls Frank Breaker, který zprávu rychle pochopil a vydal se na pomoc. Kromě pozice šerifa však v minulosti zastával i jiné funkce, mimo jiné v FBC, kde tak získal určité kontakty. Po cestě tedy zavolal Williamu Kirklundovi, šéfovi Vyšetřovací sekce. Ten mu však sdělil, že žádné lidi poblíž nemá a nebude moct nijak pomoct.

Frank se v městě setkal s několika starými známými a dozvěděl se, že Saru zřejmě najde u elektrárny. Zamířil tedy tam, jenže po cestě začal narážet na nebezpečné Taken. Nejprve se mu je daří porážet, jenže později je nepřáteli kompletně obklopen a málem by zemřel, nebýt Alana, který v tu chvíli na zkoušku zmáčkne Clicker, čímž okamžitě nastane den a Taken zmizí. Frank se pak vydává do Dobré osvětlené místnosti, kde se konečně setkává se Cynthií, Barrym a svou dcerou Sarou.

Uvězněn v temnotě

Zpět ale ke hře, která obdržela ještě dvě rozšíření: The Signal a The Writer, jež se odehrávají po konci poslední epizody.

Zatímco pro město Bright Falls už je utrpení u konce a oslavy tradičního festivalu Deer Fest jsou v plném proudu, Alan je je uvězněn v Temném místě a ocitne se v jakési temné verzi Bright Falls. Znovu se tak dostane do baru Oh Deer Diner, který je však brzy napaden Taken. Temnota zde má obrovskou sílu, ale Alanovi se povede spojit s Thomasem Zanem, který mu řekne, že se už nemůže ponořit hlouběji, jinak ho Temnota pohltí a naděje na útěk bude ztracena. Ukáže mu zároveň záběry z televize, kde Alan vidí sám sebe v chatě na Potápěčově ostrově, jak absolutně šílí. Alan bojuje sám se sebou a jeho součást, která se nachází v temném Bright Falls, je jen ta racionálně smýšlející, nikoli fyzický Alan. V podstatě nic není skutečné a svět kolem se neustále mění. Od Zanea každopádně dostane zbraň a baterku, aby se mohl bránit.

Alan v temné verzi Bright Falls
Alan v temné verzi Bright Falls

Alan postupně začne nacházet další stránky svého rukopisu, které však obsahují jen náhodná slova. Ta se začnou promítat do jeho okolí a pokud na ně posvítí, zhmotní se do fyzického předmětu. Alan následuje signál, jak mu poradí Zane, nicméně Temné místo ho mate a ponořuje se čím dál hlouběji. Nakonec se dostane do budovy se spoustou televizí, které se mu povede zničit. Následně ale omdlí a na chvíli se přesuneme do chaty, kde je skutečný Alan absolutně bezradný a pomalu vzdává pokus o útěk z Temného místa.

V druhé části Alan prožije některé události ze skutečnosti. Dokonce se setká s Barrym, respektive jeho poněkud temnější verzi. Alan následně prochází několika lokacemi a nakonec se konečně dostane zpět k jezeru Cauldron, kde musí imaginárního Barryho porazit. Poté už vejde dovnitř a spojí se se svým druhým já, Alan tak opět začne racionálně uvažovat. Přejde k psacímu stroji a začne psát pokračování Departure: knihu s názvem Return. Právě tak se chce vrátit do skutečného světa.

Po stopách Alana Wakea

Remedy pro Alana Wakea připravilo několik doplňujících materiálů a včetně již zmíněného miniseriálu či komiksu to byla ještě kniha s názvem The Alan Wake Files. Jde o dílo novináře Claye Stewarda, který se ve hře objeví pouze jednou (ve snové sekvenci na začátku, kdy pomůže Alanovi). Jde o úplně běžného člověka, jenž si žije vlastní život, jenže postupem času začne mít zvláštní sny, kde ještě s jednou osobou bojuje proti jakýmsi temným postavám (Taken), vždy ale na konci snu zemřou.

Jednoho dne zjistí, že tou osobou je spisovatel Alan Wake, když ho uvidí v televizi v rámci interview. Steward se následně pokouší zjistit, kde se jeho sen odehrává, a najde, že maják, který často vídá, se nachází v městečku Bright Falls ve státě Washington. Rozhodne se tedy opustit rodinu a zamíří tam, kde doufá, že Wakea najde.

Clay Steward
Clay Steward

Místo bylo sice správné, ale dorazil příliš pozdě na to, aby se s Alanem setkal. Je už několik dní po Deerfestu, a jak brzy zjistí, Alan záhadně zmizel. Ve městě se staly hrozné věci, o kterých však nikdo moc nechce mluvit. Při pobytu v motelu u města nicméně narazí na osobní poznámky a nahrávky agenta Nightingalea, který zde předtím pobýval a zmizel neznámo kam.

Agentovi se povedlo nahrát rozhovor například s Mottem (byť ani neznal jeho jméno), ten však nebyl příliš sdílný. Paul Randolph, majitel areálu s karavany, který pouze mluví o tom, že se bojí o Rose. Samotná Rose je také podrobena výslechu, nicméně moc z ní Nightingale nedostane, neboť je ještě tak trochu mimo z vlivu Barbary, respektive Temnoty. Na druhou stranu jde v tomto rozhovoru krátce vidět světlejší strana Nightingalea (možná náznak toho, jak se choval v minulosti), když se snažil Rose utěšit. Ke všem ostatním se choval velice agresivně.

Agent FBI dokonce vyslechl také Barryho, konkrétně v době, kdy byl Alan na útěku. Nechtěl však nic prozradit, pouze mluvil o tom, že ho musela Rose něčím omámit v kávě, kterou vypili (jakási stuchlá byla, jinými slovy). Zároveň prozradil, že s Alanovou manželkou Alice, která zmizela, si příliš nerozumí. Nightingale následně vyslechl Pata Mainea, moderátora místního rádia, jenž se však s agentem příliš nechtěl vybavovat, neboť ho málem zastřelil, když se u Pata Alan na chvíli zastavil a Nightingale ho našel. Posledním "rozhovorem" pak byl dialog s Emilem Hartmanem, který si však hovor nahrával sám a v podstatě poslal agenta pryč.

The Alan Wake Files
The Alan Wake Files

Steward dále v knize rozebírá Alanovu dřívější tvorbu a přikládá několik stránek rukopisu, které našel Nightingale. Zároveň se pokoušel zjistit něco o zdejší historii, včetně příběhu Thomase Zanea a Barbary Jagger. Následně poslal dopis na ministerstvo spravedlnosti a dožadoval se informací o Nightingaleovi, to mu však odmítlo cokoli sdělit. Řekli mu nicméně, že zde Nightingale nebyl jakožto agent FBI, šlo o jeho osobní záležitost. Ve skutečnosti už totiž vůbec pro FBI nepracoval.

Steward pro celou knihu skutečně obětoval dosavadní život, manželka s dítětem ho opustily. Povedlo se mu zjistit spoustu informací o Alanu Wakeovi. Spisovateli, kterého ještě před nedávnem vůbec neznal, ale pravidelně se objevoval v jeho snech. Alana nicméně nikdy nenašel a svou misi považoval za selhání. Trvalo dlouho, než se vrátil do normálního života a sehnal si novou práci. Nakonec se ale přece jen mohl vrátit i ke své manželce.

Noční můra

V roce 2012 vyšel poněkud nenápadný spin-off s podtitulem American Nightmare, jenž je velmi malou hrou a do celkového příběhu nepřináší zase tolik, Sam Lake nicméně potvrdil, že je součástí kánonu, takže bych ho chtěl minimálně zmínit.

Titul začíná pohledem na spícího Barryho, který je nyní managerem skupiny Old Gods of Asgard. V pozadí hraje televize a nová epizoda Night Springs, jež nás zavede k Alanovi, který je stále uvězněn v Temném místě. Momentálně se však snaží porazit svou temnou verzi – Mr. Scratch, jenž sice vypadá jako on, ale rozhodně se tak nechová.

Alan se ocitne ve městě Night Springs (které v každé epizodě seriálu mění podobu) ve státě Arizona, kde se postupně začnou objevovat Taken, kterým se opět brání pomocí zbraně a baterky. Nejprve potká mechaničku Ammu Sloan, jež našla stránku rukopisu. Na ní se píše, že Alan potřebuje tři předměty: CD, ventil a baterii. Všechny je najde a Emma mu pomůže baterii nabít. Poté se vydá k ropné věži, kde všechny tři předměty využije, z vesmíru spadne satelit, který do ropné věže narazí a ta následně spadne. Okolí je zažehnuto plameny. Wake se pak vrátí k Emmě, která mu poví o jakési party, jež probíhala v jednom z pokojů v motelu a měl ji pořádat Mr. Scratch, jenž údajně někoho zabil. Alan následně skutečně najde mrtvé tělo a zároveň klíč do observatoře, kam se poté vydá. Emma mezitím umírá, když je napadena dalšími Taken.

V observatoři potká doktorku Rachel Meadows, která ho nejprve nechce pustit, protože si myslí, že je Mr. Scratch, nakonec však povolí. Alan zde potřebuje získat signál ze satelitu, což se mu nakonec po několika úpravách různých zařízení povede, dostane však pouze část. Následně se vydává do letního kina.

Alan Wake's American Nightmare
Alan Wake's American Nightmare

Tam potká dívku slečnu jménem Serena Valdivia, kterou pohltila Temnota. Tu se mu však povede dostat pryč, když nahodí elektřinu a spustí se světla. Serena, nyní už v normálním stavu, Alanovi řekne, že má jít do místnosti s projektorem, a dá mu přístupový kód, který potřebuje. Alan následně udělá, co je napsáno na stránce rukopisu, ale není to dost, nemá kompletní zprávu. Ve svém úkolu selhává a je pohlcen Temnotou.

Probouzí se opět tam, kde příběh začal, nachází se totiž v časové smyčce. Tentokrát už jde vše o něco rychleji. On sám i ostatní lidé si totiž pamatují události z předchozí smyčky. V observatoři získá další část signálu, ale stále to není dost. Když se tedy dostane do místnosti s projektorem, znovu je pohlcen Temnotou.

Teprve třetí smyčka je úspěšná. Alan získá celou zprávu ze signálu, kterou pak uplatní v kině. Zjistil, že Alice o něm natočila film, který začne promítat, což Mr. Scratche zničí. Sám Alan se pak znovushledává s Alice. Jenže pořád platí, že to vše byla jen epizoda Night Springs, jedna z mnoha událostí, jež se v Temném místě během Alanova uvěznění stala. Jeden z možných pokusů o útěk, který však spíš než výsledek přinesl pouze falešnou naději.

Dům snů

Jednou z nejzajímavějších věcí na American Nightmare je píseň Balance Slays the Demon od Old Gods of Asgard. Ta obsahuje několik veršů z básní Thomase Zanea, ale především velmi zajímavou pasáž, jež je nahrána pozpátku. Zpívá se v ní: "It will happen again, in another town, called Ordinary." Jednak jde o opravdu velmi brzký teaser na hru, z níž se nakonec vyklubal Control, ale zároveň text může poukazovat na jisté ARG, jež Remedy v roce 2012 rozjelo.

Řeč je o blogu s názvem This House of Dreams, který si zřídila žena jménem Samantha Wells. Pořídila si starý dům, který plánovala zrenovovat, o čemž psala právě na tento blog. Poměrně rychle objevila krabici od bot se spoustou básní od Thomase Zanea, včetně fotky, kde je jak on tak Barbara Jagger, nicméně oba mají začerněný obličej.

Krátce nato se Samanthě zdál zvláštní sen, v němž za ní přišel jakýsi člověk, jenž měl také začerněný obličej a požadoval onu krabici, kterou však nemohla nikde najít. Nejprve měla za to, že je to agent FBI, na konci příspěvku si ale vzpomíná, že měl na odznaku označení "AWE". Jak víte z prvního speciálu, je to zkratka pro Altered World Event, což byl původně zamýšlený název pro Federal Bureau of Control (tedy přesněji by to byla Federal Bureau of Altered World Events), podobné odkazy můžeme najít i v Quantum Breaku. Jakmile se Samantha vzbudila, šla krabici hledat, ale nemohla ji nikde najít.

V následujícím příspěvku potvrzuje, kde se dům nachází, čímž se vracíme k textu z písně. Po návštěvě nově objeveného sklepení uvádí "...there was nothing out of ordinary down there. Nothing out of ordinary in the town of Ordinary." Jde tedy o město, kde v roce 2002 nastalo AWE a zmizela z něj veškerá dospělá populace. A kde Jesse Faden odstartovala klíčové události.

Samanthě se pak zdálo o jakémsi muži, který byl posednutý světlem (pravděpodobně Alan Wake). Když se probudila a šla dolů, uviděla za oknem nějakou temnou postavu. Okamžitě rozsvítila všechna světla a postava zmizela. Pro jistotu se rozhodla, že na zahradu zapojí venkovní světla.

Ještě děsivější událost ji však potkala zhruba o dva týdny později. Byl večer, Samantha měla puštěnou hudbu, ale v pozadí běžela televize, konkrétně epizoda Night Springs. Byla jí ale až podezřele povědomá, protože pojednávala doslova o dívce, která si koupila prokletý dům. Vypravěč řekl: "She thought she had bought an ordinary house in an ordinary town, but nothing could be more out of the ordinary than this house..." Samanthě to přišlo opravdu zvláštní a šla se na televizi podívat, jenomže jakmile k ní došla, vypadl proud a venku uviděla hned několik temných postav. Okamžitě se běžela schovat do ložnice a následně do skříně. Ještě stihla zavolat 911, ale temné postavy se dostaly do domu a následně i k ní, poté omdlela a probudila se v nemocnici. Zachránil ji nejspíš fakt, že měla v ruce zapnutý notebook – zdroj světla, který temným postavám znemožňoval přistoupit blíž. Policie celou událost vyšetřovala, ale nenašla žádné známky vloupání.

Svítilna
Svítilna

Zato Samantha objevila něco zajímavého – krabice od bot se vrátila a s ní i nové básně, včetně svítilny připomínající Clicker. Jakmile zmáčkla tlačítko, vypadl proud, a to nejenom u ní doma, ale i v sousedství. A začala bouřka. Bylo to příliš specifické na to, aby to byla jen náhoda.

Mezitím Samanthu kontaktoval neznámý muž, který jí chtěl sdělit podrobnější informace, ale za cenu, že přestane psát na blog, což nakonec odmítla. Můžeme jen spekulovat, kdo tímto záhadným mužem byl. Řekl nicméně, že už s něčím podobným má zkušenosti, takže možná Barry? Těžko říct.

Samantha později projde nově objevené básně a spolu s nimi najde také stránku s nápisem "Return". Jméno autora je přeškrtané, ale bezpochyby by znělo Alan Wake. U knihy je zároveň zmínka o tzv. monomýtu nebo také hrdinově cestě. Konceptu, který popsal americký vědec Joseph Campbell, a v zásadě ukazuje schéma hrdinských příběhů. Campbell zachází do mnohem větších podrobností, ale existují podle něj tři hlavní fáze: Odchod (Departure), Zahájení (Initiation) a Návrat (Return). První části jsme se dočkali v Alanu Wakovi, další dvě mají následovat v druhém díle.

Return
Return

Poslední post na blogu byl uveřejněn na konci července 2012 a nese název "Diving Deep". Samantha v něm popisuje sen, v němž se setkala s Thomasem Zanem, který měl na sobě ikonický potápěčský oblek. Popsal jí, jak zemřela jeho láska Barbara a následně se ji snažil vrátit zpátky, což byla chyba, a nakonec musel oba vypsat z existence. Dodal ale, že přestože tělo Barbary pohltila Temnota a tělo Thomase Světlo, jejich duše pokračovaly hlouběji. Zane vyřkl slova své tajné básně, která vytvořila nový svět, ostrov v záplavě temnoty, jakýsi malý vesmír. Právě tam mají jejich duše šťastně žít.

Návrat

Přesuňme se do roku 2016, kdy vyšel Quantum Break. Tomu se tady podrobně věnovat nebudu, ale nevylučuji samostatný díl, pokud by byl zájem.

Důležité je, že se v Quantum Breaku objevilo jedno velice zajímavé video, jež rozhodně stojí za zmínku, protože s Alanem úzce souvisí. Řeč je o přibližně dvouminutovém teaseru s názvem Return. Hlavními postavami jsou agenti FBI Saga Anderson a Alex Casey, kteří vyšetřují vraždu. Ve videu se objeví také samotný Alan, nebo spíš Mr. Scratch? Pokud je vám tohle vše povědomé, tak není divu, tento základní koncept zůstal od roku 2016 stejný, neboť na něm stojí také samotný Alan Wake 2. Jde o další příklad toho, jak Remedy dokáže udělat teaser na budoucí hru mnoho let dopředu.

AWE

Teď už se konečně můžeme podívat do roku 2019. Control jsme sice řešili minule, stejně jako rozšíření Foundation, ale záměrně jsem vynechal druhé DLC s názvem AWE, které má totiž na příběh Alana zásadní dopad.

Začíná, když je Jesse zkontaktována právě Alanem přes Hotline. Otevře se jí zcela nový sektor, konkrétně ten Vyšetřovací, který byl už několik let předtím oddělen od ostatních kvůli určitému incidentu. Celý sektor zároveň zažívá náročné období, neboť zaměstnanců je málo a chybí také finance. Ředitel Kirklund rezignoval a jeho dočasným nástupcem se stal Remy Denis.

Právě ve Vyšetřovacím sektoru FBC uchovávala Emila Hartmana. Původně pomocníka Zanea a následně doktora, který se po událostech roku 2010 rozhodl vzít věci do vlastních rukou a sám skočil do jezera Cauldron, čímž ho pohltila Temnota. FBC ho poté zatkla a držela relativně pod kontrolou, dokud nepřišla Hiss. Ta temného Hartmana přetvořila do něčeho ještě mnohem ohavnějšího a nebezpečnějšího a právě tohle monstrum potřebovala Jesse porazit. Jedinou účinnou zbraní bylo světlo.

Jesse bojuje s Hartmanem
Jesse bojuje s Hartmanem

Jesse prozkoumala segmenty zabývající se AWE Fra Mauro a Eagle Limited, v obou se jí podaří Hartmana porazit, ale pouze dočasně. Finální souboj proběhne v části věnované Bright Falls AWE, kde Hartmana definitivně zničí. Ve finální scéně pak můžeme vidět, že k FBC přišlo jakési upozornění na nadcházející AWE v Bright Falls, jenže datum je několik let v budoucnosti. Na konci slyšíme samotného Alana, který říká: "Děje se to znovu. Návrat. Byli jste varováni."

Kiran Estevez

Jak už jsem v článku dříve zmínil, FBC se o Bright Falls zajímala dlouhodobě. Po událostech AWE v roce 2010 se však rozhodla místo trvale monitorovat a v bývalé Hartmanově klinice byla zřízena pozorovací stanice. Nasazenou agentkou je Kiran Estevez, která je pro druhý díl potvrzena jako jedna z postav. Jak moc ji uvidíme v základní hře, těžko říct, nicméně určitě bude hrát důležitou roli v prvním rozšíření, jež nese název Lake House.

Kiran Estevez
Kiran Estevez

Napsal Alan Wake události Controlu?

Nyní se dostáváme k poměrně zajímavému tématu. Přestože se Alan Wake v rozšíření AWE objevuje jen párkrát, řekne řadu zajímavých věcí. A to natolik důležitých, že v podstatě mohou změnit pohled hráče na celé události Controlu.

Alan se nachází v Temném místě, které, jak už víme, dokáže napsaný text proměnit ve skutečnost. Wake se postupně naučil tuto schopnost lépe ovládat, změnil svůj styl psaní na mnohem jasnější a přímočařejší, aby nebylo pochyb o pravém významu slov. Ven se pokoušel dostat už mnohokrát, byť stále neuspěl. Na své přechozí pokusy většinou zapomene, takže vlastně pořádně neví, zda už něco zkoušel, nebo ne.

Předmětem mnoha diskuzí na internetu se stal poslední Hotline hovor, který v DLC najdete. Alan v něm totiž popisuje, jak v podstatě napsal události celé invaze Hiss. Tedy alespoň by to tak mohlo působit. Nicméně je třeba si uvědomit, a to máme potvrzené i přímo od vývojářů, že Wake si nemůže jen tak něco vymyslet a promítnout do reality. Musí použít existující lidi, místa či předměty. FBC, Nejstarší dům, Jesse Faden, Hiss, Polaris... všechny důležité součásti příběhu existovaly dávno předtím, Alan je pouze využil a "popostrčil" správným směrem. Jak sám říká, pro svůj útěk potřeboval hrdinu. A hrdina potřeboval krizi... invazi Hiss.

Alan na Horké lince
Alan na Horké lince

Shrnul bych to tedy tak, že ano, Alan Wake měl na celkové události vliv, ale rozhodně není pravda, že by napsal do světa samotnou Jesse, natož třeba FBC, která existovala ještě před jeho narozením. Síly Temného místa mají svá omezení a Alan se jich musí držet.

Pak je tu ještě druhá věc, a to, že vlastně není jisté, kdo co vůbec napsal. Když se například vrátíme ke Clickeru, tak zmínku o něm, jež ovlivnila i Alanovo dětství, zjevně napsal Thomas Zane, ale byl to skutečně on? Stejně tak mohl tuto stránku napsat Alan, pouze ji formulovat slovy Zanea. Je to celé velmi komplikované a Remedy tyto věci úmyslně nechává na interpretaci hráče, tedy alespoň prozatím.

Kdo je Thomas Zane?

Zatímco v prvním speciálu jsem se na konci zabýval záhadnou entitou jménem Chester Bless, u Alana Wakea je podle mě jednou z největších záhad Thomas Zane. Muž, který v podstatě všechno odstartoval, když se v roce 1970 pokusil vrátit k životu svou přítelkyni Barbaru.

Thomas Zane v potápěčském obleku
Thomas Zane v potápěčském obleku

Problém je, že o Thomasovi zase tolik nevíme, a když už ano, tak to jsou velmi rozporuplné informace. Zane byl od počátku prezentován jako básník, ostatně řadu jeho děl objevila Samantha Wells na půdě v Ordinary. Problém je, že jeho povolání není tak jisté, jak se může na první pohled zdát.

V Controlu můžeme najít nahrávku ze setkání Jesse s psycholožkou, ve které Zanea zmiňuje jako svého oblíbeného básníka. Psycholožka nicméně tvrdí, že žádného takového básníka nemohla najít a jediný Thomas Zane, kterého našla, byl filmař. Původem Evropan, jenž se v 60. letech přesunul do Spojených států.

Alan a Thomas
Alan a Thomas

Snad nejvíc zmateně působí scéna z AWE, kde se Alan setká s člověkem, který vypadá přesně jako on. Není to však Mr. Scratch, ale právě Thomas Zane, tedy alespoň se tak představí. Tvrdí, že podoba potápěče byla pouze jednou z jeho rolí ve filmu.

Jak to tedy je? No, s jistotou zatím nemůžeme říct nic a předpokládám, že to bude jedno z důležitých témat druhého dílu. Teorií je několik, jedna z nich například mluví o tom, že by Zaneové mohli být dva, někdo zase zmiňuje jméno Thomas Seine (s tím, že Zane je jen pseudonym), jež se objevilo na jednom z mnoha plakátů v ukázce AW2. Budeme se ale muset nechat překvapit, co vše Remedy v druhém díle odhalí.

Thomas Seine?
Thomas Seine?

Mr. Scratch

Stejně tak bude určitě hrát důležitou roli Mr. Scratch. Dvojník Alana, kterého představil právě samotný Zane, jenž tvrdí, že "se s ním vypořádává", což se ale moc nezdá. Scratch je v podstatě zpodobněním negativních vlastností Alana, které jsou zahnané do extrému, prakticky masového vraha.

Scratch je v první hře prezentován jako někdo, koho mají potkat Alanovi blízcí, až bude pryč, tedy alespoň to tak tvrdil Zane. V podstatě je to pravda, Alice ve výslechu FBC prozradila, že má "noční návštěvy" v podobě člověka, který vypadá jako Alan, ale nechová se tak. Dokonce máme i jeho fotku.

Mr. Scratch
Mr. Scratch

V American Nightmare sice Alan Mr. Scratch porazil, nicméně je v podstatě jisté, že pořád existuje a stejně jako Zane bude hrát v druhém díle důležitou roli.

Třináct let

13 let čekání na druhý díl, 13 let Alanového uvěznění v Temném místě. Druhý díl toho slibuje opravdu hodně a bezpochyby půjde o velký příspěvek do celého propojeného univerza. Jakmile tedy vyjdou i slibovaná příběhová rozšíření a odhalí se všechna tajemství, rád udělám další díl speciálu. Do té doby ale doufám, že jste si užili ten druhý a dozvěděli jste se zajímavé informace.

Alan Wake 2
Alan Wake 2
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama