NEJlepší hry pro PC
Speciály Divinity: Original Sin 2 Článek NEJlepší hry pro PC

NEJlepší hry pro PC

Jakub Žežule

Jakub Žežule

64
Platformy Windows PC

Vybrali jsme ty nejlepší hry pro PC v éře 2014-2020.

Reklama

Po předešlých dílech našeho seriálu zaměřeného na portfolia konzolí Playstation 4 a Xbox One jsme se v redakci rozhodli podívat na nejlepší hry pro PC. Abychom zachovali pojetí předchozích článků, brali jsme v úvahu pouze tituly, které vyšly v období uplynulé konzolové generace. Navzdory svému názvu lze totiž termín ,,konzolová generace“ vnímat paradoxně i mimo sféru domácích konzolí jako ohraničení jedné herní éry, kterou definovaly specifické požadavky na hardware a do jisté míry i vkus hráčů a stav herního trhu.

Při sestavování seznamu jsme se i tentokrát úmyslně vyhýbali remasterům. Následující abecedně seřazenou desítku titulů považujeme v rámci zmíněného období nejen za mimořádně kvalitní, ale také náležitě uzpůsobených pro hraní na PC, kde jejich přednosti obzvlášť vyniknou.

Crusader Kings 3

Nejlepší hry pro PC posledních let čítají hned několik strategií. Pro ty od Paradoxu máme na Zingu velkou slabost, a ačkoliv tituly jako například Hearts of Iron anebo Stellaris mají v redakci taktéž svoje velké příznivce, Crusader Kings 3 považujeme za zatím nejlepší pokus autorů o skloubení komplexnosti s uživatelskou přístupností. Nenechte se mýlit, Crusader Kings 3 je na pochopení a zvládnutí sice stále velmi složitá hra, zároveň se však snaží drtivou většinu svých systémů a mechanik hráči velmi dobře vysvětlit. Díky vyladěnějšímu UI, tutorialu i šikovně rozmístěným radám a tipům tu platí, že kdo se chce CK3 naučit, tomu hra nehází klacky pod nohy.

Crusader Kings 3 exceluje nejen coby strategie, ale zároveň i jako netradiční RPG. Parádní je v tomto ohledu systém stresu, kdy se jednotliví vládcové od sebe povahově dramaticky liší a vy musíte hrát pokud možno tak, aby činy dané postavy odpovídaly jejímu charakteru. Díky tomu vznikají při hraní zajímavé a notně bizarní příběhy založené na vrtoších a výstřednostech jednotlivých vládců.

Neméně vynikající je i systém tvorby kacířství a náboženských sekt dovolující nastavit si jejich poměry do takových detailů, že to ortodoxním věřícím způsobí zástavu srdce. Připočtěte si k tomu propracované možnosti intrikování a vedení válek a máte před sebou po všech ohledech neuvěřitelně komplexní titul, kde jedna krize střídá druhou.

Propracovanosti hry odpovídá i rozloha mapy, kde na sebe naráží rozdílné kultury, což dále prohlubuje variabilitu jednotlivých situací. CK3 je zkrátka náročná a komplexní, zároveň však také velmi zábavná. Hráče ochotného se do hry ponořit odmění takřka nevyčerpatelnou studnicí strategických nuancí.

Divinity: Original Sin 2

Velcí fanoušci (a nově také tvůrci) legendární série Baldur’s Gate z Larian Studios druhým dílem značky Divinity: Original Sin dokázali mnohem víc, než jen překonat už tak vynikající jedničku. Divinity: Original Sin 2 nejenže skvěle podchytila prakticky vše, co je na tradičních (nejen) izometrických RPG důležité, ale zároveň dokázala hranice žánru posunout ještě o kousek dál.

Množství voleb se tak zdaleka neomezuje jen na skvěle napsané a mnohdy velice vtipné dialogy, anebo na obtížné rozhodování v rámci poutavé dějové linie. V Divinity 2 je opravdu důležité, s jakou postavou budete jednotlivé akce provádět a jakým směrem se rozhodnete schopnosti vašich hrdinů vylepšovat. Jednotlivé scénáře a questy se podle toho mohou vyvinout dramaticky odlišně. Díky všudypřítomným volbám zde hráč pociťuje nezvykle velkou míru svobody.

Díky své neuvěřitelné hloubce a propracovanosti vás Divinity: Original Sin 2 neustále nutí riskovat a přemýšlet prakticky ve všech jejích aspektech a herních složkách. V této souvislosti nelze konkrétně nezmínit alespoň souboje, které vybízí k improvizaci a nutí hráče používat nejen schopnosti všech hrdinů ve vaší partě, ale také samotné prostředí, které je tu silně interaktivní. Na dobrodružství nemusíte být sami. Multiplayer lze hrát lokálně s kamarádem i online. Když k tomu připočteme možnost vytvářet vlastní dobrodružství, vychází z toho RPG, které má k výrazu ,,ultimátní“ zatraceně blízko.

Frostpunk

Frostpunk od tvůrců parádní This War of Mine představuje další originální strategický titul, jenž tradiční odtažitost žánru staví na hlavu. Na rozdíl od klasických strategií se Frostpunk naopak soustředí na relativně malou oblast a samotné obyvatele, o jejichž přežití a ,,blaho“ v této netradiční postapokalyptické hře pečujete. Inspirace druhou polovinou devatenáctého století, viktoriánskou Anglií a průmyslovou revolucí souvisí s drtivým pracovním vytížením a tuhými podmínkami, kterým byly tehdejší nižší stavy vystaveny.

This War of Mine šikovné tvůrce z 11 Bit Studios naučila, jak zajímavé může pro strategický žánr představovat neustálé balancování mezi morálkou a přežitím. Frostpunk je úzce zaměřený na budování města nacházejícího se uprostřed bezútěšné sněhové pustiny. Tvorba drakonického zákoníku v něm dokáže řádně pocuchat nervy. Budete nutit děti pracovat? Jak naložíte se smrtelně nemocnými? A co mrtví? Jak se děj vyvíjí, klade na vás Frostpunk další a další nároky. Obstát v něm dokáží jen ti nejodolnější.

Frostpunk je mimořádně depresivní záležitostí a způsob, jakým si titul pohrává s emocemi hráče a zprostředkovává doslova mrazivou atmosféru, nám na Zingu učarovala. Na nedávno ohlášené pokračování Frostpunk 2 se v redakci velmi těšíme – autoři slibují opravdu masivní evoluci.

Half-Life: Alyx

Jediná hra čistě pro VR na našem seznamu minulý rok bodovala i v mnohých anketách o nejlepší hru roku, ačkoliv si jí vzhledem k omezené rozšířenosti VR headsetů pro PC zahrálo jen relativně malé množství lidí. Je to velká škoda a v redakci doufáme, že se tento famózní klenot dostane k více lidem.

Half-Life: Alyx představuje mezi VR tituly absolutní vrchol. Na rozdíl od většiny VR produkce se jedná o nekompromisní AAA titul, jenž ve všem navazuje na slávu předchozích dílů legendárního Half-Life. A je stejně tak převratný! Alyx není žádnou krátkou hříčkou, experimentem, ani souborem videoherních gimmicků zamýšlených prvoplánovitě jako demonstrace možností platformy.

Místo toho nabízí výjimečný a herně vyspělý zážitek, jenž je definován revolučním designem, který jednoduše předběhl dobu. Half-Life: Alyx je věrna dědictví značky a nabízí v první řadě pečlivě promyšlený design, který se projevuje jak v důmyslném vystavění herního světa, tak v různorodých možnostech interakce. Příběh chytne za srdce každého fanouška a místy hororová atmosféra dá vzpomenout především na druhý díl. Gravitační rukavice jsou originálním a zábavným nástrojem pro řešení spousty situací a fyzika a puzzly vám taktéž dají vzpomenout na to, proč jste si zamilovali kultovní dvojku. Rovněž technická stránka hry představuje na poměry VR naprostou špičku a podtrhuje maximálně vtahující atmosféru zdejšího světa.

Až se jednou díky větší rozšířenosti VR dostane Half-Life: Alxy i k vám, určitě nám dáte za pravdu. Zatím nám však věřte, že tahle pecka jednoznačně patří mezi nejlepší hry pro PC uplynulé éry.

Microsoft Flight Simulator

Přes veškerou svojí snahu není Microsoft Flight Simulator hrou pro každého, ať už kvůli hardwarovým nárokům, anebo holé skutečnosti, že titul zaměřený striktně na létání nezaujme tolik hráčů, jako třeba kvalitní akční hra. Na druhou stranu představuje technologicky natolik fascinující a přelomový titul, že by jeho vyzkoušení měl každý hráč alespoň zvážit.

Díky streamování dat z reálného světa můžete v této hře navštívit libovolný kout planety. Vedle toho je možné streamovat třeba i počasí nebo aktuální denní dobu. Možnost podívat se z domova kamkoliv na světě, nahlížet na okolní krajinu z výšky a vychutnávat si příjemně klidný zážitek z létání je ve spojitosti s možností značné automatizace asi největším lákadlem pro ,,kažuály“. Milovníky propracovaných simulací však Microsoft Flight Simulator uspokojí neskutečně hlubokým realismem souvisejícím s provozem letadla.

Technologie hry vynikne i díky nebývale propracované fyzice, bezkonkurenčním zpracováním mraků a vůbec všem náležitostem spojeným s létáním. Microsoft Flight Simulator je na PC spíše platformou než klasickou hrou a bude velmi zajímavé sledovat, kam se následující roky posune. Kdo chce, může ho vyzkoušet i ve verzi pro nové Xboxy.

Pillars of Eternity

Na studiu Obsidian se často vyzdvihuje především jeho pověstná schopnost brilantního world-buildingu, scénáristická zdatnost a vypravěčský talent. Izometrické RPG Pillars of Eternity toto všechno jen potvrzuje. V žánru fantasy patří Pillars do temnějších odstínů a dusná atmosféra hry tu sálá z každého koutu mapy. Nabízí tuny kvalitního lóru k nastudování a k tomu partu hrdinů, které díky detailně vykresleným charakterům dají vzpomenout na zlaté časy strávené s Minscem a Booem. Co se kvality dialogů a popisů týče, jedná se o jeden z nejpečlivěji napsaných titulů na trhu a z textů tu sálá profesionalita opravdových mistrů.

Titul se hratelností blíží spíše tradičnímu pojetí Baldur’s Gate, kdy pro rozdávání příkazů můžete (nebo spíše musíte) během soubojů hru pravidelně pauzovat. Na své si tak přijdou především konzervativní fanoušci zmíněné klasiky, zároveň však platí, že Pillars of Eternity nepřebírá slepě všechny systémy z minulosti. I ty prověřené pečlivě ladí, přehodnocuje a optimalizuje pro příjemnější herní zážitek.

V Pillars of Eternity se nezapotíte pouze během náročných taktických soubojů. Obtížné volby na váš čekají jak při tvorbě a levelování vaší postavy, tak při dějových momentech, kde na nějakou morální černobílost můžete zapomenout. Je to masivní hra, jejíž dohrání vám zabere hodně času, ale výsledný zážitek za to stojí. Pokud jste si jedničku zamilovali jako my, zkuste i druhý díl. Svět hry je přitom natolik zajímavý, že jej využije i nadcházející vysokorozpočtové RPG z pohledu z vlastních očí Avowed.

Subnautica

Subnautica představuje možná trochu skrytou perlu, která má v redakci Zingu velké množství příznivců. Podmořský survival titul má tendence hráče neustále překvapovat ať už gradujícím, skvěle vyprávěným příběhem anebo množstvím podmořských biomů, které budete hluboko pod mořskou hladinou se zatajeným dechem prozkoumávat. Jedná se o obzvlášť chytře a citlivě vystavěný titul, který zároveň skvěle podchycuje všechny přednosti survival žánru, který máme na Zingu velmi rádi.

Subnautica exceluje atmosférou, kterou vedle grafiky pomáhá do velké míry utvářet špičkové nazvučení. Údiv a okouzlení tajuplnými lokacemi střídá děs z naprostého osamění v hlubinách, kde se náhlé nebezpečí může vynořit odkudkoliv. Neokoukaný design nejrůznějších podmořských tvorů taktéž vyvolává zvědavost a strach zároveň. Hlavní devizou hry je nicméně její celková překvapivost, kterou by byla škoda na tomto místě torpédovat.

Ačkoliv Subnautica patří k multiplatformním titulům, rozhodli jsme se jí zařadit mezi nejlepší hry pro PC, kde si jí můžete vychutnat i ve VR.

Red Dead Redemption 2

Po zařazení do našich redakčních anket NEJlepší hry pro Playstation 4 a NEJepší hry pro Xbox One, urvala Red Dead Redemption 2 i místo v PC výběru. Tuto unikátní výsadu jsme jí neudělili automaticky - po debatě jsme se shodli na tom, že hra je to natolik výjimečná, přístupná a zároveň propracovaná, že by si jí měl zahrát opravdu každý.

Ačkoliv byla vyvíjena primárně pro konzole, PC verze je v tuto chvíli stále technicky nejdál a při dostatečně silném hardwaru skýtá ten nejlepší zážitek. Krále openworldů máme v redakci rádi nejen pro jeho bezprecedentní technické zpracování, ale též pro hluboký westernový příběh s nezapomenutelnými postavami a pestrou škálou aktivit, díky nimž svět Red Dead Redemption 2 na monitorech doslova ožívá.

Witcher 3: The Wild Hunt

Zatímco v roce 2011 si hráči, média a herní organizace lámali hlavu nad tím, zda odměnit titulem RPG, popřípadě Hra roku těžké váhy TES V: Skyrim anebo spíše Dark Souls, v roce 2015 se situace opakovala. ,,Věčný“ Skyrim nahradil Witcher 3, Dark Souls zase lovecraftovká PS4 exkluzivita Bloodborne, která patří i mezi naše nejlepší hry pro Playstation 4. Z obou těchto titulů se ve výsledku staly legendární klasiky, na které se v herních kruzích bude zcela jistě vzpomínat i v následujících dekádách.

Zaklínač 3 představuje v RPG žánru přelomový megahit, který si vydobyl čestné místo v herní historii nehledě na platformu nebo generaci. Pokud si ale můžete vybrat, na čem si Zaklínače 3 zahrát, PC verze stále představuje ten nejlepší způsob. Hra se stala splněným snem všech fanoušků, kteří kdy doufali ve spojení špičkové výpravy, poutavého příběhu, nádherně a inteligentně zpracovaného otevřeného světa i obtížných voleb.

CD Projekt RED ukázal, že je možné udělat rozsáhlé RPG se spoustou zajímavých vedlejších úkolů, které nesestávají ze sbírání deseti bylinek pro anonymní NPC postavu. Z předchozích dílů si hra navíc podržela důraz na těžká rozhodnutí a zaplivaný fantasy svět, který rozhodně není černobílý.

Autoři se navíc o hru příkladně starali a kromě menších DLC zdarma do ní přidali ještě dvě velké expanze Krev a Víno a Srdce z kamene. Oba ,,datadisky“ přitom připomněly hráčům doby, kdy podobná rozšíření nabízela tuny smysluplného obsahu. Dodnes se jedná o moderní benchmark kvality přidaného obsahu.

XCOM 2

XCOM 2 je další strategií na našem seznamu, která názorně ukazuje, jak zajímavým způsobem se může tento žánr vyvíjet. Originální je už samotná zápletka. Souboj s mimozemšťany lidstvo drtivě prohrálo a nyní je nuceno vést guerillovou válku o vlastní přežití. Navzdory tomu, že je XCOM 2 ryzí tahovou strategií, toho čeho se vám zde nedostává, je paradoxně čas. V druhém XCOMu jste totiž neustále nuceni činit obtížná rozhodnutí týkající se jak vašeho postupu, tak dílčích akcí. Neustálá nejistota jenom podtrhuje zoufalou atmosféru hry. I proto je zde centrální strategická mapa nesmírně dynamická a vy jste tak nuceni neustále zvažovat, kde to hoří nejvíc.

Autoři navíc opravdu dbali na to, aby jednotlivé mise byly co nejvíc různorodé a neustále překvapovaly. Podobná variabilita platí i pro vaše vojáky, které si můžete upravit k obrazu svému. Ztráta byť jen jediného člena vašeho komanda tak nebolí jen z hlediska HR, ale i z osobních důvodů. Souvisí to i s tím, že XCOM 2 je poměrně výpravná strategie, která vás díky své dynamické kameře neustále vtahuje do akce na zem mezi vaše vojáky. Zvláštní zmínku si zaslouží i náležitě odporní mimozemšťané, jenž vám na bojišti pěkně zatopí.

XCOM 2 se dočkal i parádních rozšíření, jmenovitě především expanze War of the Chosen, která působí spíše jako nová hra. Ať už v kompletní edici nebo samostatně, XCOM 2 jednoznačně patří mezi nejlepší PC hry posledních let (…ale na konzolích je taky fajn).

Závěr a čestná zmínka

Hlasování a debata na téma nejlepších her pro PC za dané období byla zdaleka nejkomplikovanější, což lze přisoudit větší otevřenosti a ,,tvárnosti“ dané platformy. Spousta silných titulů se zde proto jen těsně neobjevila. Z těch, o kterých nebyla řeč ani v předešlých článcích jmenujme například:

DOOM/DOOM Eternal

Disco Elysium

Return of Obra Dinn

Metro: Exodus

Stellaris

Hades

Dishonored 2

This War of Mine

Alien: Isolation

Starcraft II: Legacy of the Void

…a další

Naše ostatní favority najdete ve článcích NEJlepší hry pro Playstation 4 a NEJlepší hry pro Xbox One.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama