Nintendo: jeho konzole minulosti, současnosti a budoucnosti
Blogy čtenářů Článek Nintendo: jeho konzole minulosti, současnosti a budoucnosti

Nintendo: jeho konzole minulosti, současnosti a budoucnosti

Minule jsem představil slavné hrdiny Nintenda a co nejspíše plánuje s nimi dělat, nyní bych se věnoval, co Nintendo předvedlo světu za konzole a…

Reklama

Pokračujeme

Minule jsem představil slavné hrdiny Nintenda a co nejspíše plánuje s nimi dělat, nyní bych se věnoval, co Nintendo předvedlo světu za konzole a handheldy v průběhu více než 30-ti let.

Nejstarší současný hráč na trhu

Nintendo je nejstarší výrobce konzolí ze současných velkých výrobců na trhu. Nintendo se výrobě konzolí věnuje už od konce sedmdesátých let a už dlouho se angažuje, jak na poli domácích konzolí, tak na poli handheldů.

Domácí konzole

První konzolí byla málo slavná Color TV Game 6, která obsahovala více verzí slavného Pongu. Později byla vydaná verze 15 a verze Racing 112, která obshahovala volant a pedály, jeikož zde byla závodní hra. Nintendo prodalo kolem miliónu kusů od každé verze.

Velkých úspěchem byl však slavný 8-bitový NES (Nintendo Entertainment System) v Japonsku známý jako Famicon. NES byl uveden v Japonsku už v roce 1983 a v Severní Americe v roce 1985. Konzoli doprovázel slavný Super Mario Bros. a díky němu a jiným budoucím slavným značkám se prodalo 70 miliónů kusů a tím jasně převálcovalo konkurenta Segu Master System.

Dalším úspěchem byl nástupce NESu a to SNES nebo Super Famicon, uveden v různých částech světa od roku 1990 až do roku 1993. Byla to 16-bitová konzole. Stala opět nejprodávanější a dobře se prodávala i za nástupu 32-bitových konzolí. Konzoli znovu táhli slavné značky. Jelikož v té době nebylo moc časté střídání generací konzolí, tak se SNESu prodalo asi 50 miliónů kusů, což se dá však považovat za velký úspěch v té době.

V roce 1995 přišel 32-bitový Virtual Boy. Ten zvládal steroskopické 3D díváním se do velkých brýlí s diplejem. Displej byl monochromatický. Virtual Boy nezaznamenal úspěch neprodal se ani milión kusů. Po neúspěchu odešel tvůrce předchozích konzolí Gunpei Yokoi.

Po neúspěchu Virtual Boye byl už však připraven systém Nintendo 64. Byla to první 64-bitová konzole od Nintenda. Zvládala 3D grafiku. Právě tato konzole přivedla znamé značky do moderních třetích rozměrů. Ovladač přinesl analogovou páčku a později bylo možno pro něj dokoupit Rumble Pack, který mu přidal schopnost zpětné odezvy u kompatibilních her. Později byla možnost dokoupit Expansion Pack, který zvýšil paměť RAM z 4MB na 8MB. Konzole se prodalo 32 miliónů celosvětově, ale přinesla spoustu vyjmečných her včetně nejlépe hodnocené hry na Metacriticu: The Legend of Zelda Ocarina of Time. Byla to poslední konzole od Nintenda, která využívala ROM Cartridge.

V roce 2001 přišel GameCube. GameCube šel do souboje už jen s Sony a novým příchozím výrobcem Microsoftem. Sega skončila s konzolemi po neúspěchu DreamCastu. GameCube nasadil po ukončených Cartridge nové médium. Nasadil miniDVD. Na tohle GameCube doplatil a nevycházeli na něj ve velkém množství multiplatformní tituly, jelikož miniDVD měl kapacitu pouze 1,4 GB, zatímco plné DVD u Xboxu nebo PS2 mělo 8,5GB. Nintendo tudíž spoléhalo na svoje tituly u této konzole. GameCube nebyl propadák, ale ztratil na Playstation. Později ke konzoli bylo možno dokoupit adaptér na Gameboy hry. GameCube se tímpádem stal nejhorší konzolí, když nepočítám zpackaný Virtual Boy. Prodalo ho jen asi 22 miliónů, což z ní udělalo 3. nejprodávanější konzoli této generace (1. PS2 2. Xbox).

Poslední v současnosti vydanou konzolí je Nintendo Wii. Nintendo Wii se rozhodlo jít jinou cestou než Sony nebo Microsoft. Především mířilo na rodinou zábavu. K tomuhle jim měl dopomoct bezdrátový ovladač WiiMote. V něm se skrývala revoluční technologie ovládání, které po pár letech okopírovalo z části Sony i Microsoft. Všem je známo, že revoluce byla v tom, že se hry dali ovládat pohybem. Nintendo s Wii uvedlo i Virtual Console, kde jste si mohli koupit a zahrát hry ze všech předchozích konzolí kromě GameCubu. GameCube média byla totiž již kompatibilní se systémem Wii a šlo ji ovládat i starým GameCube ovladačem. Výkon Wii se nemohl rovnat Xboxu 360 nebo Playstationu 3, ale i přesto je Wii nejprodávanější konzolí v porovnání se zbývajícími dvěmi. Později přichází přídavek Wii Motion Plus, který vylepšuje detekci pohybového ovládání. Jediná nevýhoda Wii je, že zaspalo dobu s přídavnými DLC balíčky a nemělo ze začátku multiplayerové hry. Doteď se prodalo kolem 95 miliónů kusů konzolí, ale zvyšování počtu už nebude velké, jelikož je konzole už na konci života.

V zimě letošního roku nahradí stávající Wii nové Wii U, kterému se věnuji v samostatném článku (odkaz).

Myslíme i na cestování

Nintendo začalo s handheldy v brzké. Již v 80. letech uvedlo první přístroje, na kterých se hráli známé hry.

Prvním výtvorem byl přístroj nazvaný Game & Watch. Obsahoval 2 verze jedné hry. Jedna byla klasická, druhá by rychlejší a těžsí. Game & Watch mělo přes 50 vydaných her včetně slavného Maria, či Zeldy. Prodalo se 43 miliönů kusů. Výraběl se mezi lety 1980 a 1991. Game & Watch předvedlo několik konstrukčních nápadů. Zajímavý byl již nápad konstrukce podobný Nintendu DS nebo Game Boy Advance SP. Součástí byli i hodiny a Alarm odtud v názvu Watch.

S dalším přenosným ořístrojem začíná slavná éra handheldů. Představil se legendárním Game Boy s hrou Tetris. Gameboy nasadil od začátku přijatelnou cenu 89$. Gameboy v základní verzi vydržel na trhu do roku 1996, kdy se Gameboy redisignoval na verzi Pocket a 2 roky později na verzi Light. Na původní Gameboy vyšly hry jako Super Mario Land 1-3, Metroid II, Donkey Kong, Kid icarus atd.

V roce 1998 Game Boy přechází na verzi Color, kdy zůstává výkon nezměněn. Pořád zůstavá 8-bitový procesor, akorát displej je barevný (zvládal 56 barev), takže klasický Game Boy přišel o hry, které vyjdou na Game Boy Color. Game Boye Color společně s předchozími Game Boyi prodal dohromady 118 miliónů kusů. Game Boye rozdrtily tehdejšího konkurenta na poli handheldů, Atari Lynx.

 

Řada Game Boy však dále pokračovala a Nintendo uvedlo v roce 2001 verzi Advance. U ní nastalo zýšení výkonu. V handheld již nebyl 8-bitový procesor, ale rovnou 32-bitový procesor. Game Boy Advance měl v podpoře všechny předchozí hry, jak na Game Boy, tak na Game Boy Color.

Pozdeji se dočkal dvou redesignů. Verze SP byla ve tvaru véčka a dá se říct, že z jeho konstrukce nyl ispirován model DS. Druhým redesignem byla verze Micro. Z názvu se dá poznat, že šla cestou malé velikosti. Verze Micro moc neuspěla, jelikož na trhu byl již násupce celé řady Game Boy. Celkově se Game Boy Advance se všemi verzemi prodalo přes 80 miliónů kusů.

Nejúspěšnějěím handheldem se stal Nintendo DS. Prodalo se ho už přes 150 miliónů kusů a to i přes kokurenci v podobě Sony PSP. Nintendo DS přišo s dvěma displeji a jedním dotykovým. Dotykový displej umožňoval různé styly hraní. Přibyly 2 nové tlačítka. K A, B přibylo X, Y. Nintendo DS nasadila i vlastní typ médií na hry, Nintendo DS card. Nechyběla podpora všech Game Boy her v prvních dvou verzích, jelikož zde byl i slot na Cartridge.

Nintendo DS se dočkalo třech redesignů. Jelikož první verze Nintenda DS byla kritizována za svoji velikost. Přišel první redesign, jenž šel cestou ztenčení. Dostal přídomek Lite. Tato verze se stala ze všech nejúspěšnější.

Druhá verze s názvem DSi přinesla 2 kamerky, slot na SD karty a lehké zvětšení displejů. Odebral se však slot na Game Boy hry. Poslední verzí je zvětšená verze DSi. DSi Xl přišlo s 4,2 placový displejem a s větším stylusem.

 

Posledním strojem na cesty od Nintenda je model 3DS (recenze). Přichází s navýšením výkonu a s stereoskopickým 3D, na které nepotřebujeme brýle. Dodnes se prodalo kolem 16-ti miliónů kusů 3DSka. Nintendo však mělo ze začátku problémy s prodeji 3DSka. Nasadilo větší cenu a po launchi nastal velký pokles v prodejích. Nintendo snížilo cenu a 3DS zvedlo rázem svoje prodeje. Po roce života má víc prodanýh kusů než DS po roce života.

Čekají nás doufám další

Nintendo má nejvíce konzolí ze všech velkých výrobců a nevypadá to s ním nějak špatně. Nemyslím si, že ji potká osud jako Segu a Nintendo nám bude předvádět kvalitní konzole a handheldy i v budoucnosti.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama