Tomb Raider Novinka Nový Tomb Raider poběží na Unreal Enginu 5 a další zprávy z akce State of Unreal

Nový Tomb Raider poběží na Unreal Enginu 5 a další zprávy z akce State of Unreal

Jan Urbančík

Jan Urbančík

16
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Plná verze enginu od Epic Games vychází právě dnes.

Reklama

Dnes odpoledne proběhla předem avizovaná akce State of Unreal, která se už podle názvu zaměřila na engine Unreal Engine 5 od Epicu. Kromě různých technických částí, které ocení především vývojáři, jsme se ale dočkali i několika velmi zajímavých novinek.

Tu nejdůležitější oznámil samotný šéf Epic Games Tim Sweeny. Unreal Engine 5 vychází v plné verzi právě dnes, a bude tak k dispozici všem vývojářům. Dosud byl dostupný pouze v předběžném přístupu. Společně s enginem vydá Epic také hru Lyra, kterou mohou vývojáři zkoumat a vyzkoušet si v ní nové funkce UE5.

Ke slovu se ale kromě zaměstnanců z Epicu dostali také vývojáři z různých studií, jež používají Unreal Engine. Jedním z nich je The Coalition, kteří jsou známí jako experti na technologii od Epicu. A ještě aby ne, ostatně právě po této společnosti převzali otěže série Gears of War, jejíž čtvrtý a pátý díl mají na kontě. Velmi rychle dokázali, že i oni dokáží dělat s Unreal Enginem divy.

Loni jsme se od nich dočkali tech dema Alpha Point, které mělo ukázat možnosti UE5. A dnes na něj navázali s novým cinematic demem s názvem The Cavern, v němž nám vývojáři ukazují, jak realisticky dokáže vypadat postava v Unreal Enginu 5.

Dále došlo také na CD Projekt Red. Polské studio nedávno oznámilo, že už pracuje na nové hře ze série Zaklínač. U tohoto titulu se vzdá své vlastní technologie redENGINE a použije právě Unreal Engine 5. Žádných záběrů jsme se bohužel nedočkali.

Největší překvapení si ale Epic nechal na konec, kde vystoupil Dallas Dickinson, generální manažer ve studiu Crystal Dynamics. Právě on oficiálně oznámil, že vzniká nový díl ze slavné série Tomb Raider a vývojáři pro něj využívají Unreal Engine 5. Dickinson láká na "vysoce kvalitní filmovou akční adventuru", ale to je zatím bohužel vše, co víme. Na podrobnější informace a ukázky si nejspíš ještě nějakou dobu počkáme.

Na závěr jen doplním, že v rámci akce nám Epic ukázal, která studia už s Unreal Enginem 5 pracují. A jsou jich destíky. Kromě již zmíněných jde například o Ninja Theory, 11 bit studios, inXile Entertainment, Obsidian Entertainment, People Can Fly, The Initiative, Eidos Montreal, Gearbox, Bloober Team, Codemasters, Supermassive Games a spoustu dalších.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama