Planet Coaster –  vyladěné budování
Planet Coaster Recenze Planet Coaster – vyladěné budování

Planet Coaster – vyladěné budování

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

15

Tvůrci legendárního RollerCoaster Tycoon se po letech vrací s podobně laděným projektem. Povede se jim s novou značkou opět uchvátit herní komunitu?

Reklama

První díl budovatelské série RollerCoaster Tycoon si na počátku nového milénia dokázal získat velkou část herní stavitelské komunity. Simulátor řízení zábavního centra upoutal k obrazovkám prakticky všechny věkové skupiny. Každý hráč si chtěl vystavět svůj vysněný park. Překvapivě velký úspěch zakladatele značky umožnil vznik čtyř podobně laděných následovníků, kteří na smůlu tvůrců komunitu již tolik neoslovily. Poslední nositel legendárního jména nedávno opustil vody předběžného přístupu, ve kterých se mu moc dobře nevedlo. RollerCoaster Tycoon World je ve finále jen slabým odvarem svého kultovního předchůdce. Celek je cílen hlavně na fanoušky, kteří jsou schopni hodně odpouštět. Pro méně kompromisní hráče tu máme nadějně vypadající alternativu z dílen nezávislého studia Frontier Developments, které mělo v minulosti na zmíněné sérii již možnost pracovat. Jejich současný projekt Planet Coaster by měl dle slov vývojářů potěšit většinu ctitelů původního RollerCoaster Tycoonu. Podařilo se mu to?

Úvodní školení

Vedení zábavního parku není žádná legrace. Když se do toho rozhodnete skočit po hlavě, nemusí to pro vás dopadnout zrovna nejlépe. Pár špatně navolených atrakcí či nevhodně vystavěných krámků vás v Planet Coaster dokáže velmi rychle přivést na mizinu. Začínat hru s vlastním lunaparkem tím pádem méně zkušeným hráčům rozhodně nedoporučujeme. Nezkušení stavitelé by měli nejprve absolvovat devět výukových scénářů, ve kterých si mohou osvojit základní mechanizmy zpočátku nepřístupně vypadajícího celku.

„Prozatímní paleta lokací není nikterak oslnivá, její matnost naštěstí výrazně nezasahuje do škály vytavitelných budov, které jsou díky aktivní komunitě velmi pestré. Postavit je možné různé typy občerstvovacích center, dárkových obchodů, kolotočů a horských drah.”

Velká kampaň, známá z jiných podobně laděných děl, tu plně schází. Místo ní tu máme již zmíněné tutoriály, které jí dokáží bez větších problémů zastoupit. V rámci krátkých scénářů budete mít možnost vybudovat gigantické pirátské sluje, pohádková království, dračí doupata, mimozemská města a futuristické osady, které budou chtít navštívit snad všichni milovníci kvalitní zábavy. Každá lokace před vás postaví jiné budovatelské a provozní cíle. Po úspěšném absolvování všech primárních map se můžete ihned vrhnout na jeden z režimů volné hry. K dispozici máte buď uvolněný sandbox nebo klasickou výzvu, ve které budete budovat vlastní zábavní centrum od píky.

Chvilka oddechu

Osobně jsem se po zdolání prvních scénářů pustil do klasické volné hry, v které jsem měl možnost vystavět svůj vlastní zábavní park. Před samotným budováním jsem si však musel zvolit jednu z pěti předem nadefinovaných startovních lokalit. K dispozici jsem dostal pískem zavátou poušť, vyprahlou step, tropický háj, vysoké hory a malebnou středoevropskou krajinku. Velikost map je v Planet Coaster přinejmenším dostačující, celku bych v tomto směru vytkl snad jen absenci nástroje pro širší úpravu jednotlivých lokací. Nemožnost definice startovní velikosti a geologické členitosti mi tu trošku schází. Snad se časem dočkám nastavení, které mi umožní vytvořit si svět dle mého gusta.

Prozatímní paleta lokací není nikterak oslnivá, její matnost naštěstí výrazně nezasahuje do škály vytavitelných budov, které jsou díky aktivní komunitě velmi pestré. Postavit je možné různé typy občerstvovacích center, dárkových obchodů, kolotočů a horských drah. Budování není v tomto titulu žádným způsobem omezeno. Pokud máte dostatek peněz, můžete svou konstrukcí předčít i legendární americkou horskou dráhu Kingda Ka.

Nic se ale nesmí přehánět. Když budete chtít, aby na vaši dráhu někdo chodil, musíte si hlídat její celkovou přístupnost. Pokud bude její hodnocení strachu či nepřístupnosti příliš vysoké, návštěvníci jí nebudou schopni absolvovat. Při výstavbě tratí si musíte dát vždy záležet na faktoru celkové přístupnosti. Opomenutí tohoto aspektu vás může stát nemalé peníze.

Fronty kam se podíváš

V rámci klasické volné hry se nebudete starat jen o budování parku. Pečovat budete muset také o spokojenost vašich zaměstnanců, kvalitní propojení komunikací, mediální pokrytí, čistotu, výzkum nových technologií a dostupnost atrakcí. Každá zmíněná položka ovlivní chod vašeho zábavního zařízení jiným způsobem. Špatné navržení cest povede kupříkladu k frontám a tlačenicím u oblíbených zábavních budov, absence propagační kampaně vám naopak výrazně sníží počet návštěvníků. Když budete chtít ve směru budování lunaparku uspět na plné čáře, musíte si stále hlídat všechny dostupné statistiky a grafy.

Štěstí návštěvníků je pro vás zcela zásadní, uspokojováním jejich tužeb budete trávit velkou část herního času. Spokojení hosté vás za permanentní starost odmění stabilním příjmem hotovosti, která se bude hromadit na všech pokladnách bez rozdílu. Ceny jednotlivých služeb si můžete určit dle svého uvážení, nesmíte to ale přehnat. Pokud budete vyžadovat příliš vysoké vstupné, lidé na atrakci přestanou chodit. Občas je dobré kvůli zvýšení veřejného mínění výrazně snížit cenu základních vstupenek.

Zdravé jádro

Bez kvalitního hráčského jádra je životnost většiny her velmi krátká. Planet Coaster má naštěstí díky otevřenému přístupu vývojářského studia Frontier Developments velmi silnou komunitní základnu, která neustále pracuje na bezplatném herním obsahu. Autoři z řad hráčů vymýšlejí nové horské dráhy, obchody, kolotoče a dokonce i celé zábavní parky. V současné komunitní databázi je možné najít několik tisíc použitelných plánků, které můžete po stažení vložit do vaší hry.

„Dlouho očekávaný následovník legendárního RollerCoaster Tycoon je konečně tu. Planet Coaster je vydařená budovatelská strategie, která úspěšně kráčí ve stopách svého duchovního předchůdce. Vývojáři z Frontier Developments v ní efektivně kombinují většinu funkčních prvků startovních dílů kultovní série.”

Vedle zdravého komunitního jádra nám toto dílo nabízí také překvapivě dobrou optimalizaci. Planet Coaster mi jede na nejvyšším nastavení bez výraznějších problémů či propadů fps. Stabilní počet snímků si překvapivě drží i při absolvování atrakcí z pohledu první osoby. Vizuální kabátec hry je na hodně vysoké úrovni. Po technické stránce tomuto titulu prakticky nemám co vytknout. Osobně jsem tímto faktem velmi příjemně překvapen. Po předchozích zkušenostech s Transport Fever jsem totiž čekal podobně katastrofický scénář.

Duchovní nástupce

Dlouho očekávaný následovník legendárního RollerCoaster Tycoon je konečně tu. Planet Coaster je vydařená budovatelská strategie, která úspěšně kráčí ve stopách svého duchovního předchůdce. Vývojáři z Frontier Developments v ní efektivně kombinují většinu funkčních prvků startovních dílů kultovní série. Jejich dílo táhne kupředu chytlavě pojaté budování, aktivní komunita, propracovaná správa parku, dobře zpracovaný FPS režim na atrakcích a perfektní optimalizace. Celku je možné vytknout snad jen absenci výraznějších inovací, jeho autoři prakticky nepřichází s ničím novým. Komplet se i přes tento fakt nebojím doporučit všem stavitelům bez rozdílu.

Planet Coaster koupíte v digitální verzi na Xzone.cz za 1199 Kč.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Planet Coaster

Verdikt

Planet Coaster je povedená budovatelská strategie, která dokáže i přes absenci výrazných inovací zaujmout. Jestli patříte mezi žánrové fanoušky, poskytne vám zábavu na desítky hodin.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Příjemný soundtrack
Chytlavě pojaté budování
Aktivní komunita
Dobře zpracovaný FPS režim na atrakcích
Perfektní optimalizace
Nedostatek výrazných žánrových inovací
Absence větší škály úvodních map
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama