Podíl z prodejů krabicových verzí PC her klesl, dokazují statistiky Xzone.cz
Novinka Podíl z prodejů krabicových verzí PC her klesl, dokazují statistiky Xzone.cz

Podíl z prodejů krabicových verzí PC her klesl, dokazují statistiky Xzone.cz

Jan Kalný

Jan Kalný

13
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Naopak ostatní platformy (PS4, Xbox One a Nintendo Switch) si polepšili. Nechybí ani infografika s dalšími údaji.

Reklama

Statistiky z herních obchodů jsou vždy zajímavé. Někdy jsou ale také překvapivé, jak například dokazuje včerejší tweet Martina Schovance, majitele obchodu Xzone.cz, a také tisková zpráva obchodu. V nich se totiž dozvídáme, že podíl platforem v případě krabicových kopií hry doznal za minulý rok určitých změn.

V případě PC platformy, která v roce 2017 dominovala podílem 55,8 %, došlo k velkému poklesu na „pouhých” 38,8 %. První místo naopak zaujala platforma PS4, kde došlo k velkému vzrůstu z 33,1 % na 44,7 %. Další vzrůst, ačkoli menší, zažily i platformy Xbox One a Nintendo Switch. U první jmenované jde o nárůst z 5,2 % na 9 %, u druhé pak z 1,5 % na 3,3 %.

Nezapomínejme však, že se statistiky týkají čistě krabicových verzí her. Digitální prodeje (které jsou v obchodu Xzone.cz častější právě u PC verzí) tak hrají zásadní roli. Fyzické kopie u PC her jsou zkrátka méně častější, což potvrzuje i tisková zpráva. Vcelku velký důvod může být i to, že na konzoli PlayStation 4 (případně PS4 a Xbox One) vyšly tituly, které jsou na PC k nedostání. Ať už se jedná o exkluzivity jako God of War, Spider-Man nebo Detroit: Become Human, či hry, které na PC zkrátka nejsou, jako například Red Dead Redemption 2.

Součástí tweetu je také odkaz na velkou souhrnnou inforgrafiku obchodu za celý loňský rok. Z ní se dá vyčíst, že se ze všeho nejlépe prodávalo Kratovo dobrodružství v novém God of War, druhé místo si poté vybojoval Jindřich z českého RPG Kingdom Come: Deliverance a na třetím místě skončila kovbojka Red Dead Redemption 2 od Rockstaru.

Špatně si zjevně nevedly ani tituly Assassin's Creed Odyssey, Marvel's Spider-Man, Far Cry 5, FIFA 19, Fallout: 76, Farming Simulator 19 a GTA V, které skončily v tomto pořadí na čtvrtém až desátém místě.

Stejně tak můžeme vyčíst, že se zvedl i prodej herního merchandisu - herních předmětů. Tisková zpráva mluví o tom, že to může být reakce na ustupující fyzické kopie u PC her a „fanoušek chce mít doma jiný herní předmět reálně, ne jen v digitální podobě.”

Jak to vidíte vy? Trápí vás ústup krabiček u PC her a kupujete v důsledku toho více herních předmětů, nebo je ve vašem případě realita úplně jiná?

Podíl z prodejů krabicových verzí PC her klesl, dokazují statistiky Xzone.cz

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama