Posel Smrti 3 - posedlým už potřetí
Posel Smrti Recenze Posel Smrti 3 - posedlým už potřetí

Posel Smrti 3 - posedlým už potřetí

Jan Rucker

Jan Rucker

8

V německých obchodech se na gradování příběhu agentury od Cranberry Production jen práší. U nás stále vyčkává, vyjít by měla v červnu. Jak si Darren Michaels poradí se strašlivým Mordredem?

Reklama

Třetí Posel smrti prakticky navazuje tam, kde předchozí skončil. Opět se ocitáte v kůži Darrena Michaelse, nebo také Adriana Gordona, jelikož jste se již dozvěděli o své pravé totožnosti. Darren je ovšem obviněn za žhářství a vraždu poté, co byl zneužit svou sestrou k vyvolání zlého předka Mordreda Gordona, který mohl za všechny vraždy v prvním díle. Vzhledem k tomu, že většina zbylých příbuzných umírá, tak je vina za vraždy v okolí svalena právě na posledního mužského potomka rodu Gordonů. Po záhadném propuštění na kauci náš hrdina zjišťuje, že je stejně jako jeho otec Samuel posedlý Mordredem. Vydává se tedy na velmi těžkou cestu za osvobozením a zlomením kletby.

Tam, kde jsme skončili, zase pokračujeme

Vzhledem k tomu, že je příběh ve třetím díle situován opět do zapadlé anglické osady Willow Creek, budeme se pohybovat po těch samých lokacích, jako předtím, což může, hlavně pokud jste nedávno dohráli předchozí díly, znít velice stereotypně a v podstatě se nemáte na co těšit, protože velkou většinu lokací už znáte. Osobně bych očekával více nových prostředí, která by hru trošku oddělila od předchozích dílů. Z jedné strany by se ale dalo říci, že je dobře, že se série snaží pokračovat po jasně vytyčené cestě. Hra ale trošičku páchne takovým tím datadiskovým odérem.

Jak se posel hraje?

Jak už jsem předtím zmiňoval, dostává se nám do rukou recyklovaný druhý díl, což znamená, že se to hraje v podstatě stejně. Vše spočívá v řetězovém plnění jednotlivých úkolů, jejich splnění vás pro změnu posune o kousek dál v ději. Řešení těchto problémů, kde se budete vyptávat lidí, kombinovat a hledat předměty, je příjemně okořeněno rébusy a hádankami.

Přesto by se v tomto směru dalo mluvit o malém zakopnutí, stejně, jak tomu bylo v dílu druhém. Někdy se prostě stává, že nemáte téměř šanci odhadnout, co tím kterým kiksem vlastně scénárista myslel. Nejvíce frustrující jsou potom situace, kde jste zavření v omezeném prostoru a musíte prostě přijít na jednu bláznivost, kterou nejste schopni odhalit. Takovéto záseky na blbině jsem vysledoval hned na začátku hry, kdy musíte schovat koblihy do mrazáku tak, aby je někdo musel hodně dlouho dobývat. Hádanky si ovšem nezaslouží jen negativní kritiku. Za zmínku určitě stojí rébus, kdy pomocí několika nápověd musíte přiřadit jména k anonymním hrobům.

Posel Smrti 3 opět dovoluje zobrazení aktivních míst, s nimiž jde nějakým způsobem něco provést. Pokud ale najdete některé předměty, které vám hlavní postava jen okecá a dále nejsou potřeba, tak aktivní místo prostě zmizí, což ve výsledku působí jako malá nápověda. Hádanky samy o sobě nejsou nijak těžké, většinou vás ale překvapí jejich nelogičnost.

Sběrač Darren v akci, ale s humorem

Jednou z věcí, se kterou jsem ale vyloženě zápolil, byl inventář, jenž ve třetím díle obsahuje snad stokrát víc předmětů, než by bylo zdrávo. Často se stává, že seberete předmět, který použijete až za velice dlouho dobu. Inventář je potom velice nepřehledný a je nutné v něm neustále rolovat. Což nakonec znamená, že se budete muset potýkat s velkým nepořádkem, ve kterém se nelze vyznat.

Co mě ale velice potěšilo, jsou velice dobře napsané dialogy. Jejich obsah je dostatečný, takže se u nich nenudíte, ani vám nepřipadá, že vývojáři neměli čas napsat několik odstavců. Navíc jsou tyto dialogy velice dobře prošpikovány černým humorem.

V české verzi se pak dá mluvit o velice povedeném dabingu, který mají na starost známí čeští herci a dabéři. Nejpovedenější se mi zdáli především vedlejší role. David Prachař je skvělým vypravěčem, ale v situacích, kde by měly emoce vřít naplno, zůstává jeho hlas pořád chladně klidný.

Posel Smrti 3 je prostě doplňkem pro druhý díl, který pokračuje v pěkně načatém příběhu. Nepřináší do děje ale nic převratného a ani žádnou překvapivou postavu nebo lokaci, což je škoda. Na druhé straně ale stojí perfektní gradující příběh, odehrávající se v tajuplném a strašidelném zapadákově Willow Creek. Hra se ovšem zdaleka neblíží genialitě a určitě je co vylepšovat. Při dlouhém rozhodování, jestli hře udělit šest nebo sedm bodů, jsem se nakonec rozhodl pro sedmičku, a to hlavně z důvodu velice povedené lokalizace včetně dabingu, který v současné době potkáme jen výjimečně.

Posel Smrti

Verdikt

Posel Smrti 3 kráčí ve šlépějích svých předchůdců, což mu přináší jak plusové, tak mínusové body. Situaci zachraňuje skvělý příběh a česká lokalizace, příště už bychom ale chtěli výlet někam jinam.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

hutný příběh a atmosféra
lokalizace
dobře napsané dialogy
povedené rébusy
často nepochopitelné hádanky
recyklace prostředí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama