Postal Redux - o něco hezčí kontroverze
Postal Redux Recenze Postal Redux - o něco hezčí kontroverze

Postal Redux - o něco hezčí kontroverze

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Jedna z nejkontroverznějších her se vrací ve vylepšené verzi. Je ale těch vylepšení dost na to, aby Redux verze stála za pozornost?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Když se řekne Postal, většina lidí si vybaví buď otřesný film od Uwe Bolla, nebo Postal 2, který proslul jako naprosto praštěná a nekorektní satira na všechno americké. Ne každý ale ví, že tahle kontroverzní série začala o poznání temnějším a vážnějším prvním dílem. K němu se nyní vrací vývojáři ze studia Running With Scissors, aby svou prvotinu řádně vylepšili a vynesli zpět na světlo světa, který je snad o něco tolerantnější než před lety. Tahle recenze je přitom zaměřená právě na zhodnocení všech vylepšení a novinek, ne na posouzení kvalit nebo nekvalit původní hry. O té už bylo během let řečeno dost a dost.

Tahle země není pro zdravý

Hned na úvod je třeba říct, že Redux verze nijak zvlášť nemění základní koncept prvního Postalu. Stále jste tedy v roli muže známého jako Postal Dude, který jednoho dne vykročil ze svého domu v zasněžené špinavé ulici a tím vykročením začal nevídaný masakr, v němž je vaším cílem jediné. Zabíjet. Na každém kroku na vás někdo bude střílet a vy tak musíte zabít nepřátele dřív, než oni zabijí vás. Policisté, ženštiny s brokovnicemi, příslušníci SWAT oddílu nebo vojáci s raketomety jenom čekají na to, až do vás budou moci vypálit několik ran a nabízí se tedy otázka, jestli je větší magor hlavní postava nebo všichni kolem něj.

První Postal vážně není hrou s hlubokým příběhem nebo důležitým morálním poselstvím. Z kontextu hry by se sice dala vyčíst snaha vyjádřit, jak může člověk zblbnout pod nátlakem dnešní společnosti a jak je ta společnost prohnilá, ale mám pocit, že tento motiv ve hře uvidí spíše jen ten, kdo ho tam vidět chce. Základem je zkrátka zabíjení, a to za pomoci celkem deseti zbraní. Z původní hry se vrací všech devět nástrojů zkázy zahrnujících třeba samopal s neomezenými náboji, dva druhy brokovnice, plamenomet, raketomet nebo několik typů výbušnin.

Nově je k dispozici zatraceně účinný revolver, který většinu nepřátel pošle k zemi na jednu až dvě rány. A jakmile je vaše postava obklopená nepřáteli a potřebujete se z té šlamastiky co nejrychleji vystřílet, revolver je určitě vítaným pomocníkem, byť pomocníkem s vadou v podobě častého nedostatku nábojů. Ty stále sbíráte spolu s lékárničkami a neprůstřelnou vestou napříč sedmnácti úrovněmi, na něž většinou shlížíte z izometrického pohledu a v nichž je vždy třeba zlikvidovat 90% nepřátel, abyste mohli postoupit dál. Tentokrát už ale nemusíte mačkat klávesu F1, stačí dojít k vyznačenému východu.

„Jakmile je vaše postava obklopená nepřáteli a potřebujete se z té šlamastiky co nejrychleji vystřílet, revolver je určitě vítaným pomocníkem.“

Mám rád pach napalmu po ránu...

Úrovně byly přitom obohaceny třeba o nový finální level, o němž vám ale navzdory nesmírné plytkosti příběhu raději nebudu nic prozrazovat. Zato můžu něco říct o návštěvě nového zábavního parku. Ten je přesně tak barevný a šílený, jak by se dalo od takové lokality očekávat, a nebýt toho, že se i zde zabýváte stále tím samým co v úrovních z původní hry, skoro by se dalo říct, že se zábavní park snaží o určité odlehčení temné, depresivní a vyloženě hnusné atmosféry původní hry, kterou Redux verze udržuje ve všech ohledech. Přesto se ale zábavní park dá určitě považovat za úroveň, která do hry dobře zapadá, a kdybych nevěděl, že jde o něco nového, ani by mě snad nenapadlo, že zábavní park v původní hře vůbec nebyl. Na skutečné odlehčení, které by snad novou podobu prvního dílu přiblížilo Postalu 2, ale zapomeňte.

Což znamená i to, že se vám stále pletou do cesty civilisté. Pokud nepočítám několik achievementů, v rámci kampaně nejste nijak odměňováni ani trestáni za to, že budete civilisty likvidovat, takže je jen na vás, jak s nimi naložíte. Nejde přitom jen o civilisty, ale i o pštrosy, nad kterými by nepochybně zaplesalo srdce kdejakého Bohuše Stejskala. Nicméně umělá inteligence všeho živého, ať už jde o nepřátele, civilisty nebo pštrosy, je stále na úrovni hlávkového zelí, takže se připravte na to, že i kdybyste za celou hru nechtěli zastřelit jedinou bezbrannou nebo opeřenou duši, občas se vám stejně připlete do cesty. Někdy je také mohou zabít sami nepřátelé, především vojáci s raketami, kteří s velkou oblibou zabíjejí sami sebe i své kolegy. Asi si myslí, že je skvělý nápad vystřelit raketu do sloupu pár kroků před nimi.

Skutečný masakr

Navzdory novým úrovním je bohužel kampaň Postalu Redux stále velmi krátká. Na střední obtížnost jsem ji dohrál za zhruba hodinu a půl, což je dost málo, zvlášť s ohledem na to, že pokud na Steamu nevlastníte původní hru nebo Postal 2, Redux verze vás vyjde na 15€ (v opačném případě 11,24€). Multiplayer hra nenabízí, ačkoliv časem by mohl v rámci bezplatné aktualizace dorazit alespoň kooperativní režim.

Pokud tedy nechcete kampaň opakovat stále dokola a zkoušet nové šílenosti a vyšší obtížnost, musíte vzít zavděk další novinkou v podobě Rampage módu. V něm vás čeká opětovný průchod úrovněmi z kampaně, s tím rozdílem, že zabíjením navyšujete své skóre, na jehož základě vám následně hra udělí nějakou známku. Čím větší zkázu naděláte, tím větší skóre nasbíráte. Využijete tu mimochodem i stále přítomnou možnost popravy nepřítele, který už leží na zemi, ale ještě nestihl zemřít.

V rámci Rampage módu jste bohužel odměňováni i za zabíjení civilistů, díky němuž se vám ještě víc zvyšuje skóre a komba, která dáváte během masakru dohromady. Což už mi přijde jako naprosto zbytečný krok. Kampaň rozhodně není svatouškovská, ale svým způsobem se dá vnímat alespoň jako určitá forma survivalu, jen s tím rozdílem, že bojujete proti těm, kteří jsou obvykle vidění jako ti hodní. Vyjma několika achievementů ale zabíjení civilistů nehraje žádnou roli a právě tahle skutečnost podle mého názoru udržovala první Postal těsně nad hladinou vod skutečné kontroverze. Je tedy opravdu škoda, že Rampage mód situaci dost mění a že je největší novinkou Redux verze zrovna něco takového. Hlavní ale je, že zabíjení bezbranných civilistů není ani trochu zábavné, což je přeci jen v případě hry dost výrazný nedostatek. Přitom by určitě stačilo Rampage mód zaměřit jen na co nejrychlejší likvidaci ozbrojených nepřátel nebo obecně nabídnout něco jiného než v kampani a rázem by bylo po problému. Takhle ale hře nepřináší nic skutečně zajímavého nebo snad zábavného .

„V rámci Rampage módu jste bohužel odměňováni i za zabíjení civilistů.“

Retro krvák

Další novinkou je přirozeně zlepšení vizuální stránky i zvuků. Při hraní byste však neměli pozorovat nějaké drastické změny, vše bylo spíše přizpůsobeno větším rozlišením obrazu, a jak už bylo řečeno, Redux se zuby nehty drží atmosféry a zpracování původní hry, což se odráží i na všech objektech, na něž v úrovních narazíte. Všechno je ostřejší, vizuálně líbivější, zvuky jsou o něco kvalitnější a bohatší, ale pokud jste si oblíbili temné a depresivní ztvárnění původní hry, v Redux verzi se budete určitě cítit jako doma.

Hra navíc není nijak náročná na hardware počítače a věřím, že na nejvyšší nastavení a při 60 snímcích za sekundu ji rozjede kdejaké kancelářské ořezávátko. Redux navíc většinou netrpí technickými nedostatky, občas se jen trochu protáhne načítání úrovně a výjimečně jsem zaznamenal i chyby v rámci udílení achievementů. Rozhodně ale musím pochválit znatelné zlepšení ovládání. To bylo jedním z největších kamenů úrazu původní hry, ovládání Postalu Redux je však naprosto bezproblémové, v rámci možností i právě používané zbraně relativně přesné a hra vám dokonce trochu pomáhá se zaměřením nepřátel. Ale světe div se, tenhle auto-aim hratelnost nijak zvlášť nenarušuje.

Kde hru zakážou tentokrát?

Bez nějakých zbytečných řečí by se určitě dalo říci, že pokud se vám líbil první Postal a loňské Hatred vám nesedlo, bude se vám určitě líbit i Redux. Zvlášť když se můžete těšit na nový hratelný obsah v čele s dalšími úrovněmi a revolverem (a časem se snad dočkáme dalšího bezplatného obsahu). Pokud jste s prvním Postalem nikdy nepřišli do styku a podstata hry vám nijak nevadí, můžete Redux určitě využít alespoň jako menší lekci z kontroverzní stránky herní historie a ke zjištění, co předcházelo proslulému Postalu 2. Jen si musíte ujasnit, jak velký problém pro vás představuje nepoměr ceny a obsahu, potažmo ceny a předpokládané herní doby.

Pokud se vám ale z Postalu vždycky dělalo špatně, Redux váš dojem rozhodně nemá čím zlepšit, spíše naopak. Rampage mód a jeho nutnost vraždit civilisty bude nepochybně vítanou municí pro každého odpůrce násilných her a já jsem upřímně zvědavý, kde všude Postal zakážou tentokrát. Nezbývá každopádně než doufat, že nezůstane jen u předělávky prvního dílu a že se jednoho dne dočkáme i Postalu 2 Redux, který bych upřímně řečeno uvítal víc než remaster prvního dílu.

Postal Redux koupíte na Steamu, zatím jen ve verzi pro Windows. Brzy by měla následovat verze pro Mac a Linux/SteamOS a na port pro PlayStation 4 dojde až koncem roku.

Postal Redux

Verdikt

Solidní, po technické stránce vyhovující předělávka počátků kontroverzní série, která se může pochlubit především novým hratelným obsahem a o poznání lepším ovládáním. Pokud se vám zamlouvala původní hra, Redux verze by vás neměla zklamat, ale pokud vám její prostý a bez nejmenších pochyb násilný koncept nevoní, dejte ruce pryč. V téhle hře vás ani po letech nečeká nic příjemného a veselého.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nový hratelný obsah
mnohem lepší ovládání ve srovnání s původní hrou
vylepšená audiovizuální stránka věrná originálu
o něco lepší ozvučení
mizerná umělá inteligence všeho živého
stále velmi krátká herní doba
poměrně vysoká cena
nezajímavý Rampage mód zvýhodňující zabíjení civilistů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama