Ratchet & Clank na PS4 je vyvrcholením čtrnáctileté historie série. Hru si musí každý zamilovat. Nejde o pouhý remake nebo remaster, tohle je kompletně přepracovaný originál se spoustou novinek, včetně hratelnosti, rozmanitých a krásných světů, okouzlují
Recenze Ratchet & Clank na PS4 je vyvrcholením čtrnáctileté historie série. Hru si musí každý zamilovat. Nejde o pouhý remake nebo remaster, tohle je kompletně přepracovaný originál se spoustou novinek, včetně hratelnosti, rozmanitých a krásných světů, okouzlují

Ratchet & Clank na PS4 je vyvrcholením čtrnáctileté historie série. Hru si musí každý zamilovat. Nejde o pouhý remake nebo remaster, tohle je kompletně přepracovaný originál se spoustou novinek, včetně hratelnosti, rozmanitých a krásných světů, okouzlují

Michal Burian

Michal Burian

47

Modernější staronové dobrodružství, které by si neměl nechat nikdo ujít.

Reklama

S konzolí PlayStation 4 dokázala Sony zaujmout nejen majitele staré generace svého hardwaru, ale také příznivce Xboxu 360. To je jeden z pádných důvodů, proč na PS4 vycházejí remastery oblíbených klasik, jako je trilogie Uncharted, survival thriller The Last of Us nebo rubačka God of War 3. Minulý týden si svou premiéru na PS4 odbyla i dvojice Ratchet & Clank.

Pokud jste si právě řekli, že taková hra vás nezajímá, protože jste hráli původní díl na PlayStationu 2 a zároveň všechny další díly na PS3, tak vás rychle vyvedu z omylu. Prostý název Ratchet & Clank, bez přídomku remaster nebo remake, má své odůvodnění. Insomniac Games vzali původní PS2 hru z roku 2002 a vytvořili podle ní staronové dobrodružství naší sympatické dvojice, které je značně vylepšené a navíc obsahuje spoustu novinek, na které se v naší recenzi postupně podíváme.

Krásnější grafický kabátek, propracovanější animace Ratcheta, Clanka, nepřátel a hlavních padouchů, lepší ozvučení a další „maličkosti“ jsou samozřejmostí. Kvůli nim byste si možná hraní odpustili a necelou tisícovku investovali do jiného titulu. To si ale rychle rozmyslíte, Ratchet & Clank toho nabízí mnohem víc. Tuhle hru totiž můžete brát jako takovou obrovskou jednohubku k nadcházejícímu filmu Ratchet a Clank: Strážci galaxie, jenž bude v našich kinech ke zhlédnutí za necelé dva měsíce. Vypovídá o tom přepracovaná příběhová část a spousta kratších scén z filmu, které jsou roztomilé, vtipné a velmi dobře nadabované.

Přepracování příběhu je dost značné. Na začátku hry se kapitán Qwark nachází za mřížemi, kde svému spoluvězni vypráví příběh o tom, kdo dřív byl a jak se do vězení dostal. Budete svědky seznámení Ratcheta s robotem Clankem, projdete si výcvikem a poté se pustíte do zhruba patnáctihodinového dobrodružství plného bitev, filmečků a několika hádanek. Vašim cílem bude záchrana několika planet ze spárů mimozemšťanů. Pokud budete toužit po splnění všech cílů a získání platinové trofeje, tak se připravte na další hodiny, abyste splnili vedlejší úkoly, našli všechny zlaté šrouby a získali všechny kartičky. Po dohrání budete muset zapnout Challenge mode, kde budou nepřátelé ještě těžší. Budete mít ale k dispozici všechna vylepšení a zbraně, abyste mohli objevovat skryté místnosti na jednotlivých mapách.

Podíváte se na písečnou planetu Veldin, futuristickou Kerwan, mrazivou Batalia nebo na létající základnu Deplanetiser, kde svedete nejtěžší bitvu celé hry. Finální boss vás dost potrápí i na střední obtížnost. Na můj vkus je bitva až moc obtížná, boss se několikrát regeneruje a do toho vám dělají problémy další protivníci. Na každé planetě očekávejte jiný druh nepřátel, rozličné úkoly (hlavní i vedlejší) a střípky z příběhu. Fanoušci se možná u počtu lokalit zastavili, v tomto díle dostanete jednu navíc.

Během zabíjení nepřátel, rozbíjení bedýnek a dalších věcí na mapě budete postupně vylepšovat svou výbavu. Do rukou se vám dostanou nové zbraně a budete také moci upgradovat ty stávající. Ty budou silnější a budou mít třeba větší zásobník. Vše zúročíte v posledních částech hry. A to i na střední obtížnost, to mi věřte. Hodně se mi líbil systém automatického vylepšování zbraní, kdy získáváte nové levely za to, že zbraň používáte. To mě společně s nedostatkem munice nutilo zbraně střídat. Postupem času zjistíte, že na každý typ mimozemšťanů platí jiná zbraň, takže je budete střídat i tak. I přesto si ale najdete jednu, dvě oblíbenkyně, které byste nejraději nevyměnili za nic jiného. Já si v pozdějších fázích oblíbil paprskový Sheepinator, který promění nepřátele v ovečky, Pixelizer zase v pixely a zapomenout nemohu na klasickou pušku nebo multifunkční raketomet a disko-kouli, která na pár sekund roztančí nepřátele. Hodí se při likvidování střílen se štítem.

Jaká hra je?

Ratchet and Clank na PS4 je mnohem víc než jen remake nebo remaster originálu z roku 2002. Je to od základu předělávka původního dílu, která je obohacena o oblíbené prvky z dalších dílů a navíc přináší nové a osvěžující nápady. Potěší fanoušky i nováčky série a čeká na vás napínavé akční dobrodružství se záchranou galaxie. Můžete mi věřit, že se během zhruba 15 hodin budete neustále bavit, upravenou hratelnost si budete užívat, stejně tak se malinko zapotíte při řešení hádanek a likvidování finálního bosse. Nemluvě o animovaných filmečcích z připravovaného filmu nebo o vylepšené grafice, úžasném dabingu a dalších věcech. Za tu necelou tisícovku tahle hra jednoduše stojí. Je zábavná a na odreagování přímo stavěna. Jen pozor na zmíněného hlavního padoucha.

Zamrzí akorát méně rozvinutý příběh, který by si zasloužil větší péči, a pasáže s robůtkem Clankem, které jsou limitované jeho velikostí a možnostmi.

Ratchet & Clank na PS4 je vyvrcholením čtrnáctileté historie série. Hru si musí každý zamilovat. Nejde o pouhý remake nebo remaster, tohle je kompletně přepracovaný originál se spoustou novinek, včetně hratelnosti, rozmanitých a krásných světů, okouzlují

Verdikt

Ratchet & Clank na PS4 je vyvrcholením čtrnáctileté historie série. Hru si musí každý zamilovat. Nejde o pouhý remake nebo remaster, tohle je kompletně přepracovaný originál se spoustou novinek, včetně hratelnosti, rozmanitých a krásných světů, okouzlujícího příběhu a upgradu zbraní. Potěší fanoušky i nováčky série.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

herní variace
vyladěné ovládání
vizuální efekty a grafika
spousta zbraní a gadgetů
dabing
některá hluchá místa
souboj se závěrečným bossem
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama