Recenze deskové hry Belaad
Speciály Článek Recenze deskové hry Belaad

Recenze deskové hry Belaad

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Království, Lid a Řád v boji o osud islámského světa.

Reklama

Desková hra Belaad vás vezme do éry zlatého věku islámského světa. Do etapy historie, ve které se narodila řada výrazných jmen středověké filozofie, lékařství a řady dalších vědeckých oborů. Po chytrých osobnostech tu touží jak stát, tak lid. A mezi těmito dvěma stojí ještě cech nábožensky orientovaných vrahů, který vědění za žádnou cenu nechce. Jak to celé pasuje dohromady, si můžete přečíst níže.

  • Počet hráčů: 2 – 6
  • Herní doba: 45-60 minut
  • Cena: 1089 Kč (Tlama Games)
  • Poskytnuto: Asmodée-Blackfire
  • Věk: 10+

Belaad je hrou plnou vražd, krádeží a bitev

Všichni zástupci lidu a království startují s čtyřmi kartami akcí. Během svého kola vždy zahrajete jednu z karet, načež si následně líznete novou z jedné ze tří nabízených hromádek. Každá karta vám dává možnost provést hlavní a vedlejší akci, které jsou na ní prezentovány. Zatímco hlavní akci provádíte bez podmínek, v případě vedlejší musíte vždy zaplatit její hodnotu a až poté můžete těžit z toho, co nabízí. Je nutné podotknout, že nikdo vás nenutí realizovat obě akce. Když chcete šetřit můžete klidně sáhnout pouze po té bezplatné. Pokud jde o akce, ty jsou vám nabídnuty v pěti formách s jedním „žolíkem“, dávajícím vám možnost výběru.

Recenze deskové hry Belaad

Nejpříjemnější akcí se pro řadu hráčů v Belaad stane penízky symbolizující Příjem. Když jej zahrajete, můžete se těšit na to, že dostanete z banky přesný počet penízů, který je znázorněn na kartě. Krádež bude oblíbená pouze u těch, kteří ji zahrají, protože právě oni si budou moci vzít finance od ostatních. Vedle těchto dvou variant je tu též možnost naverbovat učence. Ty verbujete za získané zlato s tím, že nákupní cenu můžete mírně snížit skrze kostičky vlivu umístěné na postavu Sultána či Blázna, dle vašeho týmu. Pokud hrajete ve skupině, nemusíte mít plný obnos u sebe, vždy je možnost požádat souseda.

Kostičky vlivu získáváte podobně jako další spojence za pomoci Karty Získat spojence, kteří jsou prezentováni pěti různými symboly a vytahujete je z neprůhledného sáčku. V případě, že máte štěstí, nevytáhnete si některý z pěti zmíněných, avšak vyloženě oranžový kousek: Přívrženec je považovaný za Žolíka užitelného jak k zastoupení prakticky jakéhokoliv z druhů, tak k aktivaci speciální schopnosti kterékoliv z postav vaší frakce. A pak je tu samozřejmě akce Boje. Ta startuje bitvu, v níž si dva hráči lízají z hromádky před nimi malé kartičky snižující nebo naopak zvyšující bojovou sílu. Vítězem je ten, kdo má ve finále vyšší hodnotu. Bránící se za bitvu získává meč a útočník kartu z hromádky, kterou následně přemění na body.

Recenze deskové hry Belaad

Kromě základních akcí lze třeba také umístit peníze do trezoru a tak zabránit jejich ukradení, nebo eliminovat nepřátelské spojence. Počet akcí není jasně definován, vždy je tu možnost, že na kartě budete mít akci zahrání další karty, čímž se může rozjet slušná lavina. Vedle elementárních karet jsou v Belaad dostupné také meče, s nimiž dokážete zabránit vraždám spojenců, nebo „přinutit“ učence ke spolupráci bez finanční náhrady. Jakmile učence získáte jak skrze peníze nebo výhružkami, automaticky se stává nedostupným a především nezranitelným.

Řád hašašínů sází na vlastní styl boje

Čímž rozhodně neuděláte radost náboženským fanatikům z nově vzniklého řádu hašašínů, ti totiž mají za úkol eliminovat učence a tak zabránit zlému pokroku a příchodu nových ideologií, které mohou rozvrátit islámský svět. Řád má k dispozici oproti ostatním rovnou pět karet a během svého kola nehraje jednu, ale rovnou dvě akce. Kromě toho ještě disponuje vlastním formátem nesoucím název Karty hašašínů, k jejichž aktivaci potřebuje většinou určitý obnos. Cílem fanatiků je vraždění učenců, které není zcela jednoduché, avšak lze to zvládnout.

Recenze deskové hry Belaad

Cesta za věděním v Belaad může skončit dvěma způsoby. Jednou je formát, kdy zvítězí lid nebo šlechta. Vítězem se automaticky stane poté, co se objeví všechny čtyři generace učenců, ten, který má nejvíce bodů v rámci vědění a financí. To je tedy jedna možnost. A pak je tu samozřejmě druhá, o hodně krvavější. Pokud hrajete ve třech a více, je tu ještě varianta vítězství Řádu stojící na tom, že zabijete tolik učenců, aby součet vědomostí u jejich obrázků dával dohromady minimálně hodnotu 6. Nepočítáte však bonusové body, chytrolíny je třeba tím pádem pečlivě vybírat, protože nezdařené eliminace mohou dokonce vést k vašemu selhání.

Jednou z kosmetických, avšak hodně zásadních složek Belaad je rozhodně zpracování kartiček a karet, na kterých jsou vyobrazeni jednotliví vědci, členové dvora, lidu a také cechu vrahů. Kreativita, s jakou jsou jednotlivé karty vytvořeny, je vyloženě úchvatná. Každý kus dokáže zaujmout svým vizuálním zpracováním prakticky na první pohled. Vedle graficky nádherně zpracovaných karet frakcí a učenců je nutné vyzdvihnout také to, že je zde přítomen také Přehled učenců.

Recenze deskové hry Belaad

Ten minimálně za sebe považuji za další prvek navyšující celkový dojem. Když se do něj začtete, můžete se díky Belaad dozvědět více o historických postavách definujících podobu všech koutů islámského světa, a že jich nebylo vůbec málo. Více si lze přečíst třeba o geniálním Abu Rayhan Birunim, který exceloval rovnou v několika vědeckých oborech od filozofie počínaje až po botaniku konče, nebo o jedné z hlavních postav knihy Ranhojič Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Sínovi, proslaveném primárně skrz jeho lékařské schopnosti.

Zábavu lze v Belaad zkombinovat se získáním nových znalostí

Belaad je napínavou deskovou hrou, která velmi efektivně pracuje s tématikou jedné z nejvýraznějších etap dějin islámského světa. Souboj mezi Královstvím a Lidem dokáže dát zabrat a když se ještě do celého střetu připlete Řád, jedná se o zápas v určitých momentech vyloženě drásající nervy všech zúčastněných.

Souboje v Belaad jsou do jisté míry o náhodě, avšak to už tak u deskovek většinou bývá. Vždy jste však schopni prohranou bitvu hodit za hlavu při získávání či zabíjení dalších učenců. Vizuální stránka celku je velmi povedená a jednotlivé postavy detailně popsány, což dává hráčům možnost více se ponořit do tématiky filozofů, lékařů a hvězdářů této éry. Rozhodně se jedná o zajímavý kus pro fandy historie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama