Recenze deskové hry Bestie – nádherná honitba
Speciály Článek Recenze deskové hry Bestie – nádherná honitba

Recenze deskové hry Bestie – nádherná honitba

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Mistrné lovení monster.

Reklama

Update Zaklínač 3: Divoký hon se na PC příliš nepovedl. Hodně jsem se na něj ovšem těšil, takže jsem potřeboval někde uspokojit své lovecké choutky. Nakonec se mou obětí stala desková hra Bestie, která stojí na myšlence střetů lovců a impozantních monster. Zda se jedná o dílo povedené, se dozvíte v následujících odstavcích.

  • Počet hráčů: 2 – 4
  • Herní doba: 1 - 2 hodiny
  • Cena: 1499 Kč (Tlama Games)
  • Věk: 14+

Pozadí Bestie připomíná příběh Princezny Mononoke

Vyprávění Bestie bere hráče na Sever. Na první pohled to vypadá jako místo, jež se může stát ideálním útočištěm pro každého, kdo hledá nový domov a chce kolem sebe vytvořit svou vlastní verzi lidské civilizace. Opak je však pravdou. Příroda tu není stejná jako v jiných koutech světa. Je divoká a navíc má své ochránce, kteří se nebojí postavit za svou matku a bojovat s nově příchozími. Ani ti však nejsou ve svém kolonizačním úsilí osamoceni. Na pomoc jim přispěchala skupina lovců, jejichž cílem je strážce lesních hvozdů ulovit dříve, než se stanou jejich večeří. Zápletka celého příběhu a s ní i celá hratelnost stojí na souboji dvou stran.

Recenze deskové hry Bestie – nádherná honitba

Jeden hráč se tu ujme jednoho ze strážců lesa. Monster je v Bestii více, takže osamocený si mstitel může vybrat z relativně pestré škály zvířátek. V rámci úplně prvního lovu však vaše volba většinou padne na bílou vlčici Fangrir, která je i samotnými tvůrci doporučována jako ideální startovní výběr. Kdo také jiný, než královna všech vlků. Ostatní účastníci zápasu si mohou zvolit jednoho ze šesti dostupných lovců. V případě, že náhodou stojíte jeden proti jednomu, si lovec vezme dva hrdiny, kteří se bez bázně a hany vydávají vstříc nádhernému hernímu světu, jenž je tu nabízen ve dvou podobách. Ty si vybíráte podle počtu zúčastněných.

V menším počtu samozřejmě saháte po menší variantě herního světa, čímž se Bestie liší kupříkladu od v základu podobného titulu Běsnění Drákuly, kde máte před sebou masivní mapu bez ohledu na to, zda se rozhodnete hrát sami, nebo si k hraní někoho přizvat. Stejně lako krvelačné monstrum z románu Brama Stokera, i lesní strážce se pohybuje po mapě bez toho, aby většina měla reálně ponětí, kam jeho kroky míří. Na rozdíl od upíra však už od počátku ukazuje směr svých kroků skrze karty. 100 % však nevíte, kde je, až do momentu, než se začnou objevovat jeho stopy, které se automaticky zjeví v momentu, kdy projde kolem osadníka, nebo se na místo, jež navštívil, dostaví lovec.

Recenze deskové hry Bestie – nádherná honitba

 

 

K jeho úplnému odhalení dojde v momentu, kdy zaútočí, nebo ho lovec spatří během akce hledání. Následuje moment, kdy na něj lovci mohou útočit za pomoci karet. Zatímco smrt monstra v případě, že nehrajete se speciálními podmínkami, znamená konec hry, lovci padnout mohou. Následně však během noci dochází k jejich oživení. Samotný ochránce lesa má možnost útočit na své pronásledovatele, osadníky, jejich chundelaté svěřence a také zvěř. Za úspěšné eliminace získává žetony Zášti, které jsou potřeba k aktivaci některých předmětů a karet bestiální moci. Pro lovce jsou tyto žetony odměnou za splněné zakázky a vynesení určitých karet předmětů.

V noci končí všechna legrace

Nejeden dedukční titul stojí na mechanice dne a noci. Bestie se v tomto ohledu od většiny neliší. K dispozici máte rovnou tři fáze. Za úsvitu probíhá rozdávání akčních karet, jejichž počet je definován podle toho, kolik hráčů se rozhodlo partii absolvovat. Jednou z primárních částí hry je etapa dne, již vždy startuje strážce přírody, načež jsou na řadě lovci. Obě strany mají možnost zahrát jednu kartu s červeným a jednu se zeleným symbolem, vynechat svůj tah, nebo se dát na útěk odložením jedné z karet. Už během této části může bestie útočit na vše, co si umane.

Recenze deskové hry Bestie – nádherná honitba

Poslední fází je noc, kdy si můžete vyzvednout odměny za splněné smlouvy. Vždy však platí jen na určitý den, takže zpětně si je vybrat nelze. V průběhu této etapy si můžete obnovit akční karty náležící vaší postavě, vyléčit svá zranění a především se vylepšit. Bestie se v průběhu této fáze může dostat kupříkladu ke zplozencům, což jsou prakticky její pomocníci ve zločinu, s jejichž přispěním má šanci lépe vzdorovat lovcům, kteří mají naopak po ruce pasti vyžadující jistou míru predikce.

Při hraní Bestie se dá kochat

U deskových her jsem dosud vlastně neřešil grafické zpracování. Ano, u některých se nachází opravdu zajímavě zpracované figurky, ale jakožto celek ve velkém množství případů nejsou žádným vizuálním zázrakem. Bestie se v tomto ohledu od většiny konkurence liší. Sice nemá žádné plastové panáčky, z čehož jsem byl opravdu smutný, ale namísto nich přichází s opravdu neskutečně navrženými grafikami, které jsou něco, čím se člověk opravdu může kochat. Všechny jsou velmi pěkné, i přesto bych si ale dal možná raději figurky, což je spíše mou preferencí, nežli chybou hry samotné.

Recenze deskové hry Bestie – nádherná honitba

Další, z čeho budou mít fanoušci fantasy radost, je bezesporu to, jak jsou všichni aktéři Bestie vykreslení. Notnou dávku času můžete strávit mimo herní pole tím, že studujete historii jednotlivých postav, které se účastní lovu, nebo jsou naopak loveny. Vůdce stáda divokých prasat Hogbad vám svým zpracováním i pozadím, jež je kolem něj vytvořeno, připomene starého kančího boha Okkota z excelentního anime Princezna Mononoke. I Hogbad do pole povede své stádo, s jehož pomocí se chce pokusit vytlačit lidi ze svého domova.

Lovení je v Bestii radost

Když jsem Bestii poprvé spatřil a četl si její pravidla, přišlo mi, že se bude jednat o kousek podobný slušně zpracované deduktivní hře Běsnění Drákuly. Realita byla však nakonec o poznání lepší, protože zatímco na upíry zaměřený kousek pracoval jen s jedním možným antagonistou, tentokrát jsem hratelných monster dostal rovnou několik a opravdu každé mělo potenciál získat si mou pozornost. Role lovců je o kapku složitější a nemusí sednout úplně každému, řekl by ovšem, že když se pořádně vžijete do kůže svého lovčího, i za ně se dá zažít hromada zajímavých momentů.

Nikdy, nebo minimálně co jsem měl možnost sám zakusit, však nenastane chvíle, že byste netvora smázli během jediného odhalení. Pro někoho to může představovat problém, minimálně ve zmíněném Běsnění však též nebylo možné se s monstrem hravě vypřádat, takže mi to až tak nevadilo. Velkou výhodou Bestie je fakt, že ji dokážete relativně snadno pochopit a především nabízí dostatek zajímavých komponentů a dějových prvků, jimiž vám umožní ponořit se do lovení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama