Recenze deskové hry Cthulhu: I smrt může zemřít
Speciály Článek Recenze deskové hry Cthulhu: I smrt může zemřít

Recenze deskové hry Cthulhu: I smrt může zemřít

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Prastaří se probouzí a je třeba je zastavit.

Reklama

Máte rádi kooperativní dobrodružství a už vás omrzelo kosení zombie v Zombicide? Tak to pro vás možná dnes máme alternativu ze slavného univerza H.P. Lovecrafta. Nač hra Cthulhu: I smrt může zemřít sází, jak se hraje a mnohem více se dozvíte v následujících odstavcích našeho textu.

  • Počet hráčů: 1 – 5
  • Herní doba: 90 - 120 minut
  • Cena: 2649 Kč (Tlama Games)
  • Věk: 14+

V Cthulhu: I smrt může zemřít musíte zastavit velké rituály

Zatímco příběhy Zombicide se točí často okolo boje proti zlým nekromantům, nebo snaze se dostat ze zamořených míst, ve Cthulhu: I smrt může zemřít se pustíte do bitvy za osud světa. Do rukou je hráči dáno deset vyšetřovatelů. Ne vždy se ale jedná o dospělé jedince. K dispozici jsou vám dáni stateční muži, zdatné ženy i jedno dítko. Všichni však disponují specifickými schopnostmi, jež mohou využít v boji proti zlu, které se ostatní postavit neodváží.

Recenze deskové hry Cthulhu: I smrt může zemřít

Cthulhu: I smrt může zemřít před ně staví souboj se dvěma Prastarými. Jedním z těch, o jehož vyvolání se budou kultisté pokoušet je Cthulhu. Vedle něj pak může dojít také na Hastura. K dispozici máte totiž šest scénářů, které nabízejí odlišné úrovně, do nichž se je možné vydat. Jiné dobrodružství a tím pádem i sestavu soků můžete nalézt v kapitole Kniha šílenství, zatímco jiným musíte čelit v rámci vyprávění příběhu Prokletý příliv. Vyprávění jsou to však vždy dosti temná, protože H.P. Lovecraft rozhodně nikdy neprezentoval žádná veselá dobrodružství.

Samotné lokace, do nichž vyrazíte jsou ve Cthulhu: I smrt může zemřít o poznání menší než v případě Zombicide. Zážitek je na nich tím pádem daleko více zahuštěn, díky čemuž jsou všechna dobrodružství dost velkou výzvou na to, aby se při nich člověk nenudil a vlastně nakonec ani neřešil to, zda je prostor složený z několika pokojů, nebo impozantních ulic, které na sebe navazují. Jednotlivé destinace jsou pak často svázány s danými podmínkami a faktory. Třeba v té první musíte řešit všude se šířící plameny, které je možné hasit, zatímco jinde čekají jiné výzvy testující to, jak moc dobře jste schopni nakládat s akcemi, které máte k dispozici.

Recenze deskové hry Cthulhu: I smrt může zemřít

Každý hrdina má v rámci svého tahu možnost provést celkem tři akce. Základní je zde stejně jako v jiných titulech pohyb. Když svůj přesun ukončíte na políčku, kde je netvor, nebo už tam s vámi stojí, může být vašim dalším krokem útok, který je už tak nějak tradičně spojen s kostkami, jejichž hod určí zda uspějete. Padnout vám může trojlístek možností. Jednou je samozřejmě úspěch. Druhou pak představuje užití speciální schopnost, za předpokladu, že nějakou máte. Třetí jsou chapadla, která vašeho hrdinu uvrhávají čím dál tím více do hlubin šílenství.

Když se vám podaří hodit dostatečný počet kostek netvor může klidně padnout a vy jste opět svobodní. Pokud však ve svém tahu netvor stále ještě stojí na vaší pozici, nastává jeho chvíle, v jejímž rámci provede výpad, který taktéž realizujete skrze kostky. Stejně jako v případě útoku hrdinů i monstra mohou své soky zranit fyzicky i psychicky. Pád do spárů šílenství však nemusí mít pouze negativní vliv, protože je s nimi spojen i vývoj dovedností jednotlivých postav. Evoluce hrdinů je pro váš úspěch důležitá, jelikož soků je všude dostatek a neustále přicházejí.

Recenze deskové hry Cthulhu: I smrt může zemřít

Neobjevují se však jen tak ze vzduchu, ale jsou pevně spojeni s kartami Mýtů. Ty jsou generátorem temných událostí, příchodu zlých sil skrze portály a také přesunu Prastarého po jeho desce, po níž putuje ke svému cíli. Zastavit ho můžete pouze tak, že splníte některý z cílů. Třeba zničíte určitý počet dílen, čímž uděláte z vašeho hlavního soka zranitelnou bytost, která po příchodu do našeho světa může zemřít. Dobrodružství v Cthulhu: I smrt může zemřít končí tak, že svého soka zabijete (vyhrajete), padnete, nebo se mu podaří dojít až na konec jeho cesty, čímž se fakticky stane nesmrtelným a ukončí existenci světa.

Porážka Prastarých není ve Cthulhu: I smrt může zemřít jednoduchým úkolem

Pro hráče, které už omrzelo kosení bezduchých zombíků v Zombicide představuje Cthulhu: I smrt může zemřít velmi specifickou záležitost, která zaujme hratelností, zpracováním jednotlivých komponentů a také tím, na jaké téma se tvůrci tohoto kousku zaměřují, protože je opravdu hutné.

Pokud tedy hledáte řádně dobrodružství z vesmíru H.P. Lovecrafta tak bych se vůbec nebál po tomto kousku sáhnout. Jeho absolvování je náročnější, avšak střety s Prastarými zkrátka nemohou probíhat jednoduše. Koncept je pak dlouhodobě tvůrci expandován, takže takto můžete nastartovat opravdu slušnou výpravu.

Za poskytnutí kopie hry Cthulhu: I smrt může zemřít děkujeme českému distributorovi, společnosti REXhry.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama