Recenze deskové hry Horníci impéria
Speciály The Settlers Článek Recenze deskové hry Horníci impéria

Recenze deskové hry Horníci impéria

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Když kopat, tak pořádně.

Reklama

Sérii The Settlers nenaleznete pouze na herních obrazovkách, nýbrž též na stolních deskách. Jedná se totiž o značku, které se podařilo prorazit i v rámci deskových her. Dnes tu pro vás máme recenzi zaměřenou na její nejnovější přírůstek. Jak se Horníci impéria hrají a zda stojí za pozornost, vám poví následující odstavce.

  • Počet hráčů: 1 – 5
  • Herní doba: 45 – 60 minut
  • Cena: 779 Kč (Tlama Games)
  • Věk: 10+

V Hornícich impéria zamíříte hluboko

V The Settlers většinou budujete. Zde je to podobné, nerealizujete tu ovšem velkolepá města, nýbrž důlní šachtu mající čtyři patra, nebo lépe řečeno, mohoucí mít celkem čtyři podlaží. Před vámi je deset kol, během nichž vždy rozšíříte v Hornících impéria váš důl o deset místností. Na startu máte po ruce čtyři vámi vybrané karty, s nimiž pracujete a snažíte se je co nejefektivněji napojit na patra nad nimi.

Recenze deskové hry Horníci impéria

Je totiž nezbytné, aby nad danou kartou vždy něco bylo, protože kopáči za všech okolností potřebují vozíček, jímž budou tahat zlato a diamanty z útrob dolu. Karty proto aktivně napojujete a vytváříte z nich zajímavě vypadající kombinace. K dispozici totiž máte kousky, které po většinu času náleží minimálně k jedné ze šesti frakcí. V Hornících impéria je možné narazit na Římany, Egypťany, Skoty, Japonce, jeskyní lidi i obyvatele bájné Atlantidy.

Každé uskupení, které se v dolech vyskytuje přináší své specifické bonusy, dle frakčního zaměření. Skotové jsou na prachy, Egypťané podporují vědění a Japonci schopnost spolupracovat. Svůj důl můžete během hraní formovat tak, aby v něm bylo co nejvíce společenství, nebo naopak se zaměřit na to, aby v komplexu byla pouze jedna, či maximálně dvě frakce. Základní škála karet totiž není permanentní. Časem samozřejmě můžete odhodit nepotřebné kousky a dobrat nové kousky během aktivování dolu.

Recenze deskové hry Horníci impéria

A přesně tahle akce je jedním z hlavních důvodů, proč musíte mít jednotlivá patra dolu pevně navázána na ta předchozí. Když totiž položíte kartu, hned nastává fáze aktivace, kdy všichni v jeden moment vyberou kousek, který aktivují. Ten následně nastartuje vybranou kartičku nad ním, vezmete z ní bonus a takto pokračujete až do okamžiku, než je dosažen povrch, kde si volíte ještě mezi získáním dvou penízků, tří nových karet nebo posunu na poli vývoje.

Bez pokroku se na dno nedostanete

Evoluce vaší kopáčské frakce je v Hornících impéria spojena s řadou pozitivních prvků. Jednou v jeho rámci získáte peníze, jindy zase vítězné body v podobě diamantů. Většinou se však budete snažit získat karty čtvrté úrovně, protože cesta k nim vede pouze skrze vývoj. K dispozici máte vždy tři lištičky, které tomu, kdo je dokončí nabídnou vždy nějaký ten zajímavý bonus, načež se může vrhnout do práce na další vývojové desce.

Recenze deskové hry Horníci impéria

Pokud jde o aktivaci karet samotných, ta je spojená často nejen s výběrem karet, ale také nějakou tou speciální schopností. Nejednou se totiž setkáte s tím, že jednotlivé kousky mají více než jednu možnost řešení, která má návaznost na charakteristiku daného uskupení. Skotové kupříkladu prodávají pokrok a diamanty. Když jich navíc máte v dole dostatek cenová náročnost se rapidně snižuje každou přítomnou skotskou kartou. Občas pak narazíte na kousky kombinující dva národy do jednoho a to je teprve zábava.

V rámci začátku každého kola pak do partie Horníků Impéria zasahují různé události formující podobu daného tahu. Někdy se jedná o výrazný faktor, který se projeví hned na startu. Jindy zase trvá během celého kola. Díky tomu může být snížena cena karet, obdržíte diamanty za specifické tahy, nebo jinak benefitujete ze svých akcí. Tento prvek je tu zpracován velmi pěkně. Jakmile ale deset karet událostí zmizí, nastává konec hry. V této fázi si spočítáte všechny diamanty a propojené vozíky se zlatem, načež vyhrává ten, kdo má nejvyšší hodnotu. Případnou remízu rozhodují získané peníze.

Recenze deskové hry Horníci impéria

Horníci impéria představují přístupnou kopáčskou karetku

Další přírůstek do série The Settlers představuje zajímavou budovatelskou karetní hru, která velmi efektivně pracuje s myšlenkou propojení budov a odlišnosti herních frakcí. Za sebe jsem si Horníky Impéria oblíbil hned po první partii. Pokud hledáte přístupný kousek, s jehož pomocí se dáte do „budování“ tak by právě tento nemusel být špatnou volbou.

Za poskytnutí kopie hry Horníci impéria děkujeme českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama