Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool
Speciály Článek Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool

Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Sraz hrdinů plný ran.

Reklama

Že vám úplně neimponují čistokrevné deskovky, mezi něž se řadí třeba Splendor Marvel, a přesto byste byli rádi, kdyby vám na stole přistála nějaká hra s tématikou vesmíru Iron Mana a Black Widow. Tak to tu pro vás dnes máme tip v podobě „Marvel United: X-Men“ a jejího rozšíření „Deadpool“, které, jak napovídá samotný název, přináší drsného šviháka proslaveného Ryanem Reynoldsem. Pohodlně se usaďte, hrdinská jízda právě začíná.

  • Počet hráčů: 1 – 5
  • Herní doba: 30 - 45 minut
  • Cena: 1179 Kč (Tlama Games)
  • Věk: 7+

Marvel United: X-Men nabízí oblíbenou partu v plné parádě

X-Men patří mezi jedny z prvních hrdinů Marvel vesmíru, kterým byl dán k opravdu řádný film, v němž se minimálně poprvé ukázala síla tohoto vesmíru. V případě ostatních dílů série už to nešlo tak hladce, avšak stále se jednalo o zapamatovatelné kusy. A tak bylo zřejmě jen otázkou času, než Marvel United dostane také variantu, ve které bude stát v čele Profesor X, Wolverine nebo Juggernaut, jenž je v tomto případě samozřejmě záporákem.

Stejně jako jejich kolegové, tak i parta z Xavierova institutu pro vyšší vzdělávání má v Marvel United: X-Men za úkol chránit nevinné před padouchy, které tito hrdinové moc dobře znají. Ale pěkně popořadě. Na té vyloženě správné straně najdete Storm, Cyclopse, Beasta, či Jean Grey. Vedle vyložených klaďasů se mohou hrdiny v rámci partie stát také ti, u nichž dobro není samozřejmostí, což je případ Mystique a Magneta. Tito dva se mohou hravě transformovat v padouchy, jejichž spektrum kromě nich tvoří třeba už zmíněný Juggernaut spolu se Sabretoothem. Paleta postav je rozsáhlá, velmi pěkně jsou navíc zpracovány jejich figurky, jež vyloženě lákají k nabarvení.

Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool

Formát vítězství a porážky je tu jednoduchý. Hrdinové musí padoucha porazit, zatímco před ním stojí realizace jeho šíleného plánu. Uskutečnění temného díla však není jediným způsobem, jímž může záporák vyhrát. Vítězí též v momentu, kdy už nemá k dispozici žádné pro antagonisty specifické karty nebo naopak, když hrdinům jejich zcela dojdou. Každý z příběhů Marvel United: X-Men startuje zloduch posouvající se po poli a vytvářející různé krizové situace.

Ty často vedou ke zranění, nebo minimálně oslabení bojovníků za dobrou věc. Zajímavé je, že do určitého momentu jsou negativní aktéři příběhu Marvel United: X-Men nezranitelní a zasáhnout je lze až poté, co splníte dvě ze tří misí. Pokud jde o jejich formát, stojí na zachraňování civilistů, likvidaci zločinců, nebo zabraňování hrozbám. Jaké cíle splníte, je na vás.

Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool

Zahrát si lze i za padoucha

A kde najdete v Marvel United: X-Men civilisty a recidivisty? Nachází se po různu na šesti lokacích, jež slouží jakožto herní plán. Ten s hrdiny obrážíte a na jednotlivých částech řešíte nastalé hrozby v podobě nepřátelských super padouchů, které je nutné porazit a výpadů hlavního padoucha, jimž se bráníte tak, že splníte podmínky uvedené na kartičce. Když se vám navíc podaří ji vyčistit, můžete těžit z efektu dané lokality, díky čemuž třeba máte možnost svého hrdinu libovolně přesouvat po mapě, nebo zachraňovat civilisty z karet, jež jsou mimo váš dosah.

Během svého tahu máte možnost svého šampiona za pomoci dostupných žetonů přesunout, zaútočit s nimi na nepřátele, zachránit civilistu, nebo použít kousek symbolizující Žolíka. S ním možné vyřešit, co je aktuálně potřeba. Poté, co hrdinové vynesou trojici karet, nastává padouchova chvíle, protože se odhalují další kartičky spiknutí, které expandují příběh a vaším úkolem je zneškodnit je. Ne vždy se vše bude v Marvel United: X-Men dařit, takže se vám nejednou stane, že vás nepřítel zažene do úzkých a bude vašim hochům sázet úder za úderem. Hrdinové nemají životy, takže je každé zranění stojí jednu kartu. Jakmile odhodí poslední kartu z ruky, cesta pro ně končí.

Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool

Při hraní nemusíte stát pouze proti hrou ovládaném padouchovi. V Marvel United: X-Men je také varianta Super Padouch, v jejímž rámci se čtveřice hráčů postaví jednotlivci, který dostane do rukou zloducha dle svého výběru. Pro tento formát hraní platí trošku odlišná pravidla, než užíváte v základní verzi, minimálně při hraní s dětmi se mi však osvědčila více, protože jsem měl možnost zapojit větší počet hráčů.

Deadpool přináší do Marvel United: X-Men chaos

Zatímco většina postav je víceméně jasně ukotvena, Deadpool je na tom trošku odlišně než jeho kolegové. Stejně jako v komiksech, tak i tady se jedná o relativně nevázaného týpka, který se má možnost zhostit rovnou několika rolí. Ve všech však funguje občas dosti nepředvídatelně. Když z něj uděláte hrdinu a zamíříte s ním do akce, musíte vyloženě počítat s tím, že následně vzatá karta může přinést více škody než užitku, protože tenhle chlápek je neskutečně chaotický.

Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool

Celkem často se vám stane, že po sebrání karty odstartujete událost. V jejím rámci následně musíte sáhnout po kartičce z balíčku chaotických výzev, kvůli čemuž můžete třeba neúmyslně zabít všechny své kolegy stojící kolem vás a spolu s nimi vzít do pekel i část životů padoucha. Aspekt náhody je u něj neskutečně velký, což dodává Marvel United: X-Men šťávu. Jako antagonista je rudý borec se dvěma katanami nezranitelný, takže ho musíte doslova utahat, zatímco on vynáší jednu podivnou kartu za druhou. Obětí jeho ran se mohou stát nedochvilní hráči, ti co rádi chodí na záchod, nebo jedinec, který hodil naposledy nejmenší číslo. Možností je mnoho, jisté je však pouze to, že dostanete nálož zábavy.

Vedle Deadpoola přináší toto rozšíření také postavičku Boba, agenta zlovolné organizace Hydra. Ten má stejně jako červený šílenec možnost být jak padouchem, tak i kladným hrdinou. Tedy, jak se to vezme. Sám o sobě je totiž spíše antihrdinou než pozitivní postavou v pravém slova smyslu. Některými kartami dokonce škodí ostatním členům svého týmu, zatímco sebe posiluje, kvůli čemuž vás po čase zbytek sestavy nebude mít moc rád.

Recenze deskové hry Marvel United: X-Men + Deadpool

Jakožto padouch je Bob celkem drsným soupeřem. Aby se k němu hrdinové Marvel United: X-Men vůbec dostali, musí splnit celkem tři mise, během nichž se kromě samotné porážky zeleného padoucha snažíte také zabránit tomu, aby realizoval svůj ničemný důchodový plán. Bob do hry přichází s kartami hrozby, jež představují drsné záporáky, v jejichž škále neschází Kingpin, Red Skull nebo Green Goblin. Co si budeme povídat, je to slušný masakr.

Marvel United: X-Men představuje spolu s Deadpool atraktivní kousek

Už v základu představuje z velké části kooperační titul Marvel United: X-Men hodně silnou hru, která není tak těžká, jak na první pohled vypadá. Komponentů je sice v ní trošku více, avšak když se ponoříte do hraní, velmi rychle si zvyknete na karty jednotlivých postav a pak už budete kosit jednoho padoucha za druhým a časem možná okusíte i PvP. To je příjemnou složkou, jež v podstatě navyšuje znovuhratelnost, protože hráč přeci jen hraje jinak, než způsobem, jakým normálně zloduši fungují.

Deadpool přináší do Marvel United: X-Men řadu hodně divokých karet a relativně šílený formát hratelnosti, v jehož rámci karty pracují s dosti bizarními možnostmi. Líbí se mi daný formát? Popravdě není vůbec špatný, přináší však mnoho náhodných prvků, takže mám raději Boba.. Ten funguje na zajímavých principech jak jako antihrdina, tak i jako boss. Pokud však budu mluvit o celku, považuji Marvel United: X-Men spolu s Deadpool za solidní kousky, které rozhodně stojí za pozornost. Příště bych ale možná ocenil trošku normálnějšího záporáka, nežli je Deadpool.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama