Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra
Speciály Článek Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra

Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Je libo řádnou hokejovou karetku s kostkami?

Reklama

Hokej patří mezi hry, které jsou nebývale oblíbené. Stále vydávaná série NHL by o tom mohla vyprávět své, což dokazuje nejeden prodejní žebříček. Pokud patříte mezi fanoušky tohoto sportu, dneska pro vás máme recenzi kousku Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra, který by vám mohl kvůli řadě různých faktorů udělat radost. Proč stojí za pozornost, vám povíme v následujících odstavcích.

  • Počet hráčů: 2 - 5
  • Herní doba: 30 - 45 min
  • Cena: 729 Kč (Tlama Games)
  • Poskytnuto: Asmodée-Blackfire
  • Věk: 8+

Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra vás nechá vydraftovat váš tým

Asi každý z nás někdy sbíral kartičky hokejových hráčů. V případě, že do této skupiny patříte Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra vás zaujme hned svou první fází. Je totiž postavená na tom, že si draftujete hráče do svého týmu. Nabídnuta je vám opravdu pestrá škála hráčů z různých extraligových týmů píšících historii této soutěže od roku 1993 až dosud. V nabídce tím pádem nabídnete hochy z HC Kometa Brno, Rytíře Kladno, HC Sparta Praha nebo také hráče ze Vsetína. Ano, i tyto borce můžete dostat do rukou. V úvodu vám do ruky přistane sedm karet, ze kterých si jednu vezmete, zbytek kartiček pošlete dál a do rukou dostanete balíček některého ze svých kolegů, jenž už má také před sebou jeden kousek.

Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra

Proces se sedmi kartami proběhne během hraní celkem dvakrát. Každý hráč má však ve finále v ruce 12 karet hokejistů s nimiž následně tvoříte svůj hlavní tým složený z šesti hráčů. Tři dáte do útoku, zatímco druhá trojice je vzadu a tvoří obranu. Hokejisty si tu nevybíráte pouze podle toho, že se vám líbí jejich jména, či kvůli tomu, že vypadají na kartičkách dobře. Prim tu hrají jiné faktory. Jedním ze základních je to, zda hokejisty umístíte na správnou pozici. V útoku řešíte pravé a levé křídlo spolu s centrem. Obrana je v tomto ohledu trošku jednodušší prim hraje brankář a dva obránci. Když náhodou vybraná postava nesplňuje pozici automaticky za tuto skutečnost dostává nula bodů.

Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra

Hráče je proto důležité postavit tam, kde normálně hrají. Dalším faktorem, který je hodně zásadní je to, z jakého týmu jednotlivci jsou. Synergie hráčů vám totiž přinese další bodíky, s nimiž je možné pracovat. Když jí ale nedosáhnete opět je odměnou nulový počet bodíků. Pomyslnou sázkou na jistotu jsou pak legendy, které až tak synergie neřeší a zkrátka díky svým schopnostem se zbytkem hochů souzní. Problém je, že v týmu je možné mít pouze jednu legendu. Jednotlivci pak mají občas nějakou tu speciální schopnost, kterou užívají v další fázi.

Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra

Kostky určují, kolik v Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra dostanete gólů

Ještě před začátkem druhé fáze vypočtete sílu jednotlivých lajn, které máte k dispozici. Minimální možná hodnota je jedna, zatímco maximální je šestka. V případě útoku definuje hodnota to, kolika kostkami si máte možnost hodit v momentu, kdy dojde na ofenzivu. Obrana je v Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra jasně daná hodnotou hokejistů. Neházíte kostkami, pouze porovnáte hodnotu nepřátelských kostek s vaší obranou, načež vyhodnotíte, zda se nepřátelům podařilo střelit gól, nebo se jim naopak nepodařilo uspět. Čím vyšší mají vaši hokejisté útok, tím reálnější je šance na to, že střelíte gól.

Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra

Vedle efektu kostek, formují podobu zápasu také karty událostí, které mohou například snížit synchronizaci týmu, nebo jí naopak navýšit. Efektů je však samozřejmě více. Následně zahrajete trenérské karty, které mohou posílit vaší pozici, načež je tu etapa zápasu. Když vaši hoši vystřelí, ještě máte možnost definovat podobu výsledného hodu za pomoci schopností jednotlivců ve vašem týmu. Neschází tu příležitost kostku přehodit, snížit její hodnotu, nebo jí naopak navýšit. V případě, že vyhrajete přičtete si tři body, zatímco protivník dostane nulu. Někdy se dostanete do prodloužení. V takovém případě vítěz bere dva body a poražený jeden kousek. Absolutním vítězem je samozřejmě ten, který nabere největší počet bodů. Mezi zápasy pak probíhá střídání, jehož rozsah určuje hod kostkou.

Do hraní Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra se rychle dostanete

Kostky jsou vrženy. Po součtu všech hozených kousků je možné říct, že Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra je velmi vydařenou hrou, která velmi efektivně kombinuje hokejové karty s kostkami. Jednotlivé karty jsou výborně zpracovány, takže z nich bude mít radost snad každý fanoušek hokeje. Samotná hratelnost je přístupná, takže se do hraní dá velmi rychle proniknout, díky čemuž vám nic nebrání si vzít karty kostky a vrhnout se s vašim potomkem do hraní. Za sebe se tento kousek nebojím doporučit fandům hokeje, kteří touží po tom si zahrát se svými oblíbenými hokejisty a legendami extraligy nějakou tu deskovou hru.

Recenze Extraliga All-Stars 1993-2023: Karetní hra
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama