Recenze In Other Waters
Recenze Recenze In Other Waters

Recenze In Other Waters

Martin Zavřel

Martin Zavřel

Platformy Nintendo Switch Switch Windows PC Apple Mac

Atmosférická výprava do hlubin mimozemského oceánu.

Reklama

Je docela smutné, že některé z nejlepších hardcore sci-fi příběhů ve hrách za poslední roky nenajdete v některém z těch velkých AAA titulů, ale v často nedoceněných a pro mnohé neznámých menších indie titulech. Výborným příkladem takové situace je třeba vynikající titul The Fall, ale nebál bych se sem zařadit ani takovou Somu, Observation, nebo Everybody´s Gone to the Rapture. Naštěstí se ale blýská na lepší časy, což se projevuje například u velké popularity hry Subnautica nebo Outer Wilds.

In Other Waters patří k těm hrám, které vypadají opravdu nenápadně nebo skromně na první pohled. Ačkoliv stylizace i zápletka připomenou právě tu Subnauticu, zájem mnoha lidí opadne, jakmile zjistí, že se úplně celá hra odehrává pouze prostřednictvím UI rozhraní - jinými slovy, sice jste součástí ohromující potápěčské expedice na cizí planetě, ale nikdy nevidíte víc, než data z měřicích přístrojů a sonaru. Nicméně i to má ve skutečnosti velmi dobrý důvod a sám jsem se divil, jak úžasnou a napínavou atmosféru tvůrci zvládli vykouzlit pomocí těchto vizuálů, parádního ozvučení i hudby a hlavně: skvělého příběhu.

  • Platforma: PC (recenzovaná verze), Switch, Mac
  • Datum vydání: 3. 4. 2020
  • Výrobce: Jump Over The Age (Anglie)
  • Žánr: adventura
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 700 MB
  • Herní doba: 5 hodin
  • Přístupnost: 10+
  • Prodejní verze: digitální
  • Cena: 350,- Kč (Steam)

Xenobiolog pod hladinou

Ačkoliv hra většinu času nabízí poklidnou, vyloženě meditativní atmosféru, pod zdánlivě klidným povrchem se dějí velké věci. Vžijete se do role poněkud zvláštní umělé inteligence, zabydlené ve speciálním skafandru, používaném pozemskou xenobioložkou (= specialistkou na výzkum mimozemského života) jménem Ellery Vas. Ellery zkoumá fascinující ekosystém pod hladinou oceánu planety Gliese 677Cc, s čímž jí pomáháte prakticky... ale i motivačně, pomocí interaktivní komunikace (nemůžete volit text, ale můžete dávat najevo souhlas nebo nesouhlas např. na konkrétní dotazy Ellery). Její komunikace je také vždy textová (hra nemá dabing).

Ellery po letech marného hledání života po všemožných planetách nemůže uvěřit tomu, že jej konečně našla. Jak ale budete zjišťovat během hraní, skutečnost je podstatně složitější, osobnější a děsivější. Mateřská firma totiž o téhle "anomálii" věděla už docela dlouho, ale záměrně ji tutlala. Kromě jiného i proto, že předchozí expedice na tuto planetu nedopadla zrovna nejlépe. Aby toho nebylo málo, mezi členy předchozí expedice byl někdo, kdo je Ellery velmi blízký. Jak postupně nacházíte poničené základny předchozí výpravy, začíná být zřejmě, že se zde semlelo něco nepěkného. A nezbývá, než tomu přijít na kloub.

Skutečnost je podstatně složitější, osobnější a děsivější.

Ačkoliv podobné zápletky dobře známe z her (Subnautica) i filmů (Propast), příběh si mne rychle získal a neustále nacházel způsoby, jak mne překvapovat. Velkou roli v tom sehrál způsob, jakým zkoumáte jednotlivé životní formy a snažíte se je katalogizovat, abyste pochopili ekosystém planety a jeho historii. V praxi tak nosíte vzorky z oceánu do své laboratoře, kde je následně Ellery podrobně popíše - připomíná to třeba proces zkoumání mimozemšťanů a jejich technologií v sérii Xcom. Zásadní rozdíl je, že tady nejde o žádnou válku. Naopak, Ellery zkoumá život na planetě s maximálním citem a úctou, naprosto ohromená a nadšená jeho unikátními vlastnostmi. To ale ještě netuší, co ji čeká ve větších hlubinách, do kterých zamíříte později.

Ponořte se hlouběji

Ačkoliv příběh hry je poměrně složitý a místy docela drsný, Ellery se svojí dobrotivou a skromnou povahou vše otáčí k lepšímu a velkou část hry si užijete okouzlení skvěle vymyšleným ekosystémem, nádherou hudbou i dojemnými reakcemi hlavní hrdinky. Hra se tedy hraje pomalu, beze stresu a bez nějakých náročných puzzle nebo překážek. I když se najdou nějaké ty vyhrocenější pasáže, nikdy nemůžete zemřít - automatické systémy skafandru v takové situaci zapracují a zařídí automatický výstup do bezpečí na hladinu. Jediné, co vám opravdu hrozí, jsou možná slzy dojetí z těch silnějších pasáží příběhu. Tohle je skrz naskrz krásná hra, která vám možná pomůže se uvolnit a odreagovat v těchto napjatých časech.

Jak jsem zmínil na začátku, úplně celou hru hrajete pouze přes UI rozhraní, tedy grafiku všemožných měřidel a funkcí ve skafandru Ellery. Dominuje tomu "sonarový" radar uprostřed. Součástí kouzla hry je kromě jiného právě to, že vám hra zpočátku neřekne, co k čemu slouží a musíte si na to přijít sami. Hodně mi to připomnělo již zmíněnou Observation. Rozhodně se toho ale nebojte, je to součást oné nádherně "cizojaké" atmosféry celé vaší pouti po mimozemském oceánu. Hra se v žádném okamžiku nesnaží být zbytečně složitá nebo náročná, pokud tedy nebereme v potaz příběh, který rozhodně vyžaduje vaši plnou pozornost - a parádně vás za ni odmění. A ten soundtrack pravděpodobně budete poslouchat stejně často, jako ten ze Subnauticy.

Recenze In Other Waters
Recenze In Other Waters
Nintendo Switch Switch
Windows PC
Apple Mac

Verdikt

Ačkoliv na první pohled může vypadat jako nuzná textová adventura, pokud jí dáte poctivou šanci, hra vás postupně vtáhne chytrými mechanikami, parádním soundtrackem i silným příběhem a odmění vás zážitkem, na který budete rádi vzpomínat.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Promyšlený sci-fi příběh
Nádherná hudba
Překvapivě silná atmosféra
Odhalení a zvraty v druhé polovině
Navození pocitu "neznáma"
Hlavní hrdinka
Absence dabingu
Pouze abstraktní grafika
Pro někoho pomalejší tempo
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama