Recenze Polda 7
Polda 7 Recenze Recenze Polda 7

Recenze Polda 7

David Bernard

David Bernard

39
Platformy Windows PC

Svěží závan humoru v hyperkorektní době.

Reklama

Největší slávu mají Point and Click adventury již dávno za sebou. Ty tam jsou doby Syberie, Broken Sword či The Longest Journey. Pamatuji, jak jsem se jako malý kluk nemohl odtrhnout od prvního Posla Smrti či série Myst. Žánr mne provázel mými herními začátky a dodnes na zmíněné hry s láskou vzpomínám. Česká série Polda je dnes již klasikou a stálicí. Po dlouhých osmi letech, které uplynuly od vydání posledního dílu, nám tvůrci ze studia Zima software servírují v pořadí již sedmé dobrodružství neohroženého detektiva Pankráce, jehož největší zbraní není důvtip, nýbrž svérázný humor, který vás bude provázet po celou dobu hraní. Připravte si lupu, nažhavte mozkové závity a co je nejdůležitější, přibalte si náhradní oblečení. Budete ho potřebovat.

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 15. 4. 2022
  • Výrobce: Zima software
  • Žánr: Point and Click adventura
  • Česká lokalizace: ano, včetně dabingu
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: cca 1 GB
  • Herní doba: 12 - 22 hodin
  • Cena: 699 Kč (Xzone)

Od Aštara Šerana po Mlaskovi železné koule

Vše je jinak, než se na první pohled zdá. Přesně tak lze popsat nejnovější Pankrácův případ. Našeho neohroženého detektiva osloví pan Jumbo, který touží získat technologii vesmírného korábu, který havaroval na stadionu v anglickém Wembley. Zákeřný lord Darth Vedro vyhrožuje světu a tak je na nás, abychom pomohli zachránit svět. Zdání ale klame. Mise postupně nabírá na obrátkách a nechybí cliffhangery. Zpočátku jsem si říkal, že se jedná o neoriginální příběh, ale naštěstí jsem se spletl. Pankráce totiž čeká veliký šok. Jeho detektivní smysly dostanou pořádně zabrat a pověst, kterou dlouhá léta budoval, bude nutné obhájit.

Poprvé v historii série nebude Pankrác čelit nekalostem sám. Případ mu pomůže vyřešit šťabajzna Monika, která na rozdíl od našeho Poldy, dokáže používat důvtip s grácií. Mimo Anglii se naše dvojice vypraví například i do Washingtonu D.C. či k propasti Macocha, u které vyrostl luxusní hotel a všichni tam jezdí obdivovat fyzikální anomálii zvanou Bolzánova díra, jejíž výzkum financuje samotný Elon Mlask. Právě zde se odehrává Celebrity Con, který hostí největší hvězdy showbyznysu. Případ se postupně rozplétá do čím dál zajímavějšího děje a rozhodně se nejedná o nudnou záležitost.

U Macochy se odehrává Celebrity Con.

Tvůrci ze studia Zima software se nebáli implementovat velké množství povedených miniher. Ať už se jedná o promenádu na módním molu, hudební vystoupení, boxerský zápas s Rambouskem či překonání laserového pole ala Mission Impossible. Minihry nejsou ani jednoduché, ani příliš náročné. Prostě klasická zlatá střední cesta. Pokud by vám ale některá nesedla a dělala vám problém, je možné ji přeskočit. Osobně jsem si je užíval a i když mi párkrát trvalo jejich pokoření delší dobu, možnost přeskočení jsem až na výjimky nepoužil. Vyzrazovat více z příběhu by bylo spíše na škodu. Mohu pouze říci, že pokud máte rádi Point and Click adventury, budete se královsky bavit. Velmi potěší lokace z našeho prostředí, zvláště ty, které jste osobně navštívili. Česká republika je krásnou zemí a pokaždé, když je nějakým způsobem ztvárněna ve videohře, udělá mi to radost.

Kreslíř se vyřádil

Vizuální stránka Poldy 7 nikterak nevybočuje z již zažitých standardů. Využita je kombinace 2D prostředí spolu s trojrozměrně kreslenými postavami. Kresby si na starost vzal airbrush výtvarník Karel Kopic, který pracoval již na Poldovi 6. Znát jej můžete také ze hry Dreamland, která vyšla v roce 1999.

Kresby vytvořil výtvarník Karel Kopic.

Z veškerých prostředí je patrné, že byly kresleny s láskou a smyslem pro humor. Ať už se jedná o poťouchle vypadající postavy nebo křivé budovy, vše je laděno do humorného vzezření, které je sérii tak vlastní. Hra je samozřejmě naprosto nenáročná na hardware, takže si ji v dnešní době mohou užít opravdu všichni. To ovšem nemění nic na jejím kouzlu. Určitě mi dáte za pravdu, že u her typu Polda, nemá absolutně smysl přemítat o novodobé vizualizaci. Trojrozměrné postavy jsou naprosto dostačující a různých prostředí, ve kterých se s naším detektivem budete pohybovat, je více jak čtyřicet. A navíc jsou všechna originální a zajímavá. Karel Kopic se opět vyřádil. V tom dobrém slova smyslu.

Dvě obtížnosti

Nového Poldu lze hrát dvěma způsoby. Pokud si chcete užít příběh bez delších záseků a netoužíte příliš namáhat své mozkové buňky, doporučuji zvolit lehkou obtížnost. V případě, že tak učiníte, dostanete do vínku systém nápověd, které vám řešení případu znatelně ulehčí. Kdykoliv stisknete mezerník, objeví se veškeré interaktivní objekty v dané lokaci. To stejné platí pro inventář. Ten je zpracován velice jednoduše ale účinně. Prostě klasická tabulka s okny pro předměty. Veškeré uživatelské prostředí pak ladí se stylizací samotné hry.

Nového Poldu lze hrát dvěma způsoby.

Druhá obtížnost tyto nápovědy nenabízí a je určena pro zapálená soukromá očka, která se nebojí pořádného přemýšlení. Díky tomu si lze herní dobu prodloužit zhruba o 40%. Záleží na vašem důvtipu. Zde se ale dostáváme k menšímu kamenu úrazu. Série má ve zvyku občas předkládat hádanky, které nejsou příliš logické a sem tam na jejich řešení přijdete čirou náhodou. Ano, absurdita je v Poldovi samozřejmostí již od samého začátku, ale nabízí se otázka, zda to například pro mladší herní publikum není spíše na škodu. Ale je Polda 7 určen i dětem? Opravdu mladším jedincům spíše ne.

Svérázný humor

Prvního Poldu jsem hrál zhruba v osmi letech a ačkoliv si toho již z této doby příliš nevybavuji, tak musím uznat, že ne všechny fórky a narážky jsem pochopil. V tomto ohledu se mi vybavuje např. seriál Simpsonovi, který předkládá dva typy humoru. Jeden je klasický, téměř infantilní a druhý má poměrně slušnou hloubku. Jako dítě jsem byl schopen vnímat pouze první rovinu. Jak u Poldy, tak např. i u Simpsonů. Doba se sice změnila, ale dětská mysl je stále stejná. Dokáži si tedy představit, že se mladší publikum nebude bavit tolik, jako my, herní veteránové, kterým toho pod rukama prošlo opravdu spoustu.

Prvního Poldu jsem hrál zhruba v osmi letech.

Dnešní doba je natolik hyperkorektní, až je mi z toho smutno. Vše je tlačeno na sílu a spousta jinak kvalitních děl s velkým potenciálem na to trpí. Týká se to mimo her samozřejmě i seriálů, filmů a dokonce i knih. V tomto směru mě Polda 7 velice mile překvapil. Samotný rozjezd je sice pomalý, ale postupně začne příběh nabírat na obrátkách. Navíc se jedná o nejdelší díl série, což mne popravdě docela zaskočilo. Na průměrně rychlý průchod hrou si připravte alespoň čtrnáct hodin. V případě těžší obtížnosti se pravděpodobně vyšplháte přes dvacítku.

Zpočátku mi humor přišel slabý, infantilní a místy až hloupý. Naštěstí se během první hodiny karta obrátila a v průběhu hraní se mi mnohokrát stalo, že jsem vyprsknul smíchy. A to je dobře. Přesně toto autoři zamýšleli. Hlášky typu: "Děda říkával, že když ztratíš klíče, tak je všechno v ....", jsou sice hloupoučké, ale o to více vtipné. Nutno zdůraznit, že i když je ve hře spousta nemravných narážek, s hanlivými výrazy se setkáme pouze ojediněle. Navíc v jejich lidské formě. Žádné hrubiánství se nekoná. Není to ani za potřebí, vše si domyslíte. A v tom je to kouzlo. Například náš expremiér Babiš, kterému zdobí hlavu opravdové čapí hnízdo, je velmi zdařilou postavou. Elon Mlask je taktéž velice svérázným npc a to samé platí pro nabušeného Rambouska. Tomáš Krejcar ja pak kapitolou sám o sobě. Takový Donald Trumpeta je nicméně ze slabšího soudku. Drtivá většina postav je opravdu povedených a dokonce se setkáme i se starými známými. Polda 7 se rozhodně nebojí odkazovat na starší díly série či aktuální společenská témata.

Postupně začne příběh nabírat na obrátkách.

Popravdě si příliš dobře nedokážu představit, jak by hra obstála v zahraničí. Tvůrci se nebojí vyzvat témata jako LGBT, migraci, rasovou problematiku či ženskou inteligenci. Pro ty, kteří v současné době lpí na hyperkorektnosti, Polda 7 rozhodně není. Ti, kteří se chtějí vrátit do dob, kdy byl svět ještě v pořádku a ostřejší humor spolu s ironií nebyl provázen lynčem v kyberprostoru, si naopak novou hru Petra Svobody náramně užijí. Vyjít Polda 7 v USA, pravděpodobně by autoři čelili nemalému počtu žalob. Rozumný člověk bere ostřejší humor s nadsázkou a z mého pohledu patří studiu Zima software velký dík za to, že se nebáli jít s kůží na trh. Když si například vzpomeneme na dění okolo hry Chuchel, jedná se o odvážný krok.

Špičkový dabing

Kvalitní český dabing k případům Pankráce stoprocentně patří. Jinak tomu není ani u sedmičky. Mimo Luďka Soboty, který dabuje samotnou ústřední postavu, uslyšíme hlasy, které velmi dobře známe z televize. Nechybí Petr Rychlý, Petr Jablonský, Miroslav Táborský, Tomáš Matonoha, Bohdan Tůma, Bára Štěpánová, Valérie Zawadská a další.

Kvalitní český dabing k Poldovi patří.

V drtivé většině případů padne dabing postavám jako ulitý. Samozřejmě se najde pár slabších kousků, ale celek funguje perfektně. Jak by také ne, jedná se o velice nákladnou záležitost a já bych si přál, aby se hry dabovaly více. Bohužel jsme ale příliš malý a nelukrativní trh. Poldu 7 si nicméně v angličtině prostě neumím představit. Luděk Sobota k Pankrácovi neodmyslitelně patří, ale osobně mi místy vadilo jeho protahování vět. V porovnání s ostatními dabéry to často působilo jako pěst na oko a občas mi to vyloženě lezlo na nervy. Takže prosím Luďku, příště trošku rychleji. Níže můžete zhlédnout rozhovor se samotným dabérem Pankráce.

Zábavné, milé, odvážné, české

Českou tvorbu mám rád. I když se většinou jedná o spíše menší tituly, bývají velmi zdařilé. Polda 7 ale rozhodně malý není. Jedná se o plnohodnotné pokračování tuzemské stálice, které po dlouhých osmi letech překonává svými kvalitami předchozí díl. Případ je zábavnější, odvážnější, propracovanější a delší. Jak již bylo řečeno na začátku, Point and Click adventury jsou stará škola. V době, kdy se téměř každý v herním průmyslu honí za mamonem co nejlepšího audiovizuálu a příběh je mnohdy odsunut na vedlejší kolej, se jedná o příjemnou a milou oddechovku, kterou lze doporučit opravdu širokému publiku.

Polda 7 překonává svými kvalitami předchozí díl.

Pankrác je stále stejný ňouma s dobrým srdcem a velkým zapálením pro své povolání. Zapálení jsou i tvůrci sedmičky, což je na novém Poldovi opravdu znát. Nový díl dostál pověsti kultovní české série a já doufám, že se s Poldou nevidíme naposledy. Mezitím mu přeji, ať si v klidu vychutná pivo ve svém křesle a konečně dokouká film s Rambouskem. Odpočinek si totiž zcela jistě zaslouží.

Polda 7
Windows PC

Verdikt

Důstojné pokračování české adventurní klasiky. Polda Pankrác je po osmi letech zpět, a to v doposud nejlepší formě. Absurdní humor až na výjimky skvěle funguje, na ručně malované prostředí je radost koukat a kvalitní zastoupení známých českých dabérů postavám vdechuje život. Pro fanoušky série Polda se jedná o povinnost.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi zábavný příběh
Velké množství lokací
Parťačka Monika
Absurdní humor
Solidní délka hry
Kvalitní dabing
Zábavné minihy
Parodie na Toma Cruise, Silvestera Stallone a další
Místy opravdu nelogické řešení hádanek
Slabší rozjezd
Občas iritující dabing Luďka Soboty
Pro někoho až příliš infantilní humor
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama