Space Engineers - dojmy z hvězdné stavebnice
Preview Space Engineers Článek Space Engineers - dojmy z hvězdné stavebnice

Space Engineers - dojmy z hvězdné stavebnice

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Vyzkoušeli jsme alpha verzi nadějně vypadajícího Space Engineers od českého studia Keen Software House, abychom zjistili, že autoři Miner Wars 2081 mají skvěle nakročeno k úspěchu.

Reklama

Představivost nade vše

Space Engineers od českého studia Keen Software House by se dal stručně řečeno popsat jako takový mix Minecraftu, Miner Wars 2081, Kerbal Space Program a stavebnice Lego. Hlavní náplní alpha verze, která je k dispozici v sekci Steam Early Access, je totiž stavění lodí nebo stanic ve vesmíru, a to zcela podle vaší představivosti. Stačí pustit hru, párkrát kliknout a už máte k dispozici ovládání astronauta, v jehož roli lze postavit prakticky vše, co vás napadne. Chcete sestavit nějakou menší, hbitou stíhačku? Není problém. Nebo byste rádi nějaký velký křižník? Beze všeho. A co takhle postavit nějakou základnu nebo hangár, kam vaše létající výtvory zaparkujete? Směle do toho.

Ať už si zvolíte stavbu malé lodě, velké lodě nebo vesmírné stanice, čeká vás nesmírně jednoduchá a intuitivní stavba za pomoci velkého množství objektů, které máte k dispozici. Dejme tomu, že si chcete postavit obdobu nějaké stíhačky ze Star Wars. Stačí otevřít váš inventář a kliknout na tlačítko "Nová malá loď", což ve vaší blízkosti vygeneruje jeden blok vašeho budoucího plavidla, na němž už můžete podle libosti stavět. Stačí pár kliknutí a už máte postavený kokpit a např. křídla nebo věž, dalšími kliky přidáte trysky, aby se loď měla jak pohybovat, pak generátor, aby ty trysky fungovaly, gyroskop, aby loď bezhlavě nepoletovala, nebo přistávací výbavu, abyste mohli hladce přistávat. Tohle všechno ke stavbě nějakého vesmírného korábu bohatě stačí, ale rozhodně to není vše, čím můžete váš výtvor vybavit.

Pokud se pustíte do tvorby velké lodě nebo vesmírné stanice, která probíhá stejným způsobem, není problém přidat osvětlení, vybudovat interiér, přidat pár zbraňových systémů nebo generátor gravitace. Zkrátka a dobře, meze se vám v podstatě nekladou, a tak můžete během chvíle jednoduše postavit malou elegantní stíhačku nebo obří létající barák. Stejně snadno jako stavba probíhá i oprava nebo úprava, stačí trocha snahy a můžete vaši nebo i cizí loď přestavět k obrazu svému. Támhle rozšíříte interiér, tady přidáte pár trysek, tady tu stěnu obarvíte nazeleno, a protože ovládací panel vypadá v přední části lodi strašně divně, můžete ho prostě smazat a jedním jediným klikem ho přesunout na úplně jiné místo. A funkčnost plavidla to nijak nenaruší.

Destrukční derby ve vesmíru

Co už ale funkčnost plavidla může narušit, pokud nepočítám nechtěné smazání generátoru nebo trysek, je nějaká ta bouračka. Space Engineers je vybaveno propracovaným fyzikálním enginem, který zajišťuje velmi působivou destrukci. Jakmile budete při pilotování vašeho plavidla chrápat, může se velmi snadno stát, že nabouráte do nějakého asteroidu, což vám značně zdeformuje určitou část lodě. Jak se dá očekávat, ještě lépe než kontakt s asteroidem vypadá kontakt s jinou lodí. A protože se pořád nacházíte ve vesmíru, musíte si dávat bacha i při stavbě lodě. Nejednou se mi stalo, že jsem něco stavěl, pak omylem odstranil důležitý blok a pak už jenom s utrápeným výrazem sledoval, jak část lodi, kterou jsem právě omylem oddělil, odlétá vstříc nekonečnu. Ačkoliv se fyzika a destrukce nedá považovat za něco revolučního, v případě Space Engineers jde o důležitou součást, která může stejnou měrou zapříčinit důvod k radosti i důvod ke vzteku.

Sluší se zmínit, že alpha verze navíc nabízí výhradně kreativní mód, kdy máte neomezené množství všech bloků a součástek, a tak stačí mít dostatek představivosti a trpělivosti a můžete postavit i takový extrém, jako je dejme tomu Hvězda smrti. Což považuju pouze za otázku času. Space Engineers je totiž mimo jiné vybavené podporou Steam Workshopu, kde může každý sdílet své výtvory a ostatní si je mohou stahovat. Ve Workshopu jde přitom narazit třeba na překvapivě propracovaný Star Destroyer, U.S.S. Enterprise nebo zelenou loď Starbug z legendárního seriálu Červený Trpaslík. A když už lidi zvládli tohle, určitě zvládnou i něco mnohem většího a propracovanějšího.

Chce to zvyk

Takže tu máme propracovanou, ale jednoduchou tvorbu lodí a stanic nebo efektivní fyzikální engine a destrukci. Potěšila mě i grafika, která sice nijak zvlášť neohromí, ale ani neurazí, zvlášť s ohledem k nízkým HW nárokům. Úroveň grafické stránky k náladě hry skvěle sedí. Kromě toho, o grafiku v tomhle případě vážně nejde a jsem si jistý, že to bude ta poslední věc, která vás po spuštění hry bude zajímat. K náladě hry navíc skvěle sedí i povedená, správně laděná hudba. Jediná věc, která mi zatím moc nesedí, je ovládání. Jsem zvyklý na složité a rozsáhlé ovládání, ale v případě Space Engineers mi některé věci připadají až moc složité a neohrabané. Třeba rotace objektů, která by podle mě mohla mnohem lépe fungovat za pomoci myši než za pomoci čtveřice kláves, defaultně nastavených na Insert, Home, Delete a End.

Někdy se zkrátka stane, že i kvůli triviálním činnostem musíte zbytečně čarovat se spoustou kláves. Některé věci podle mě šly zpracovat více intuitivně, i když rozhodně netvrdím, že by ovládání bylo kdovíjaký problém. Dá se na něj snadno zvyknout, po nějaké době budete stavět jako z partesu, jen to zvykání prostě chvíli trvá a některé věci by určitě šly vyřešit mnohem lépe. A vzhledem k tomu, že jde o alpha verzi, počítejte i s drobnějšími bugy a hlavně s občasnými pády hry. S tím se ale vývojáři snad brzo poperou.

Budoucí plány

V tuto chvíli se ke Space Engineers nedá říct o moc víc, protože víc nenabízí. I tak si ale můžete v alpha verzi užít dost zábavy a osobně jsem ze současného stavu nadšený. Stavba lodí a jejich následné pilotování je až překvapivě velká zábava, nemluvě o testování destrukčního systému a možnosti sdílet vaše výtvory přes Steam Workshop. Tohle všechno funguje přímo ukázkově a už teď skrývá Space Engineers obrovský potenciál.

Co teprve až do hry přibude třeba možnost těžby nebo multiplayer. Právě multiplayer by mohl hře přidat úplně nový rozměr, ať už jde o vidinu skutečného destrukčního derby, společné stavby nějakých obřích objektů, nebo i drobných sviňáren a naschválů. I bez multiplayeru ale Space Engineers určitě stojí za pozornost, a pokud máte rádi kreativní tituly a chcete si do zblbnutí stavět vlastní lodě, neváhejte a upalujte na Steam. Pokud jde o alpha verzi, jsem si jistý, že těch čtrnácti euro litovat nebudete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama