Spekulace: Příští rok má vyjít Black Ops 5 během studené války
Novinka Spekulace: Příští rok má vyjít Black Ops 5 během studené války

Spekulace: Příští rok má vyjít Black Ops 5 během studené války

Vojtěch Zikán

Vojtěch Zikán

11
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Narušil Activision tříletý vývoj a spojil tři studia do jednoho projektu?

Reklama

Série Call of Duty od roku 2005 funguje na každoročním vydávání nových dílů, které měly původně na starosti dvě studia, Infinity Ward a Treyarch. V roce 2009 se zformoval celek Sledgehammer Games, který je od asistování na Modern Warfare 3 (2011) taktéž součástí hlavní vývojářské linie. Vedle toho samozřejmě máme i Raven Software, kteří jako externí studio vypomáhá při vývoji multiplayerových map, DLC obsahu či remasteru Modern Warfare. V roce 2012 navíc přišel vydavatel s tříletým cyklem místo klasického dvouletého. Jednak z důvodu, aby se prostřídaly všechny tři vývojářské týmy a taktéž, aby měly více času na samotný vývoj. Neorientujete-li se pořád, ve výsledku to tedy vypadá takhle - Treyarch (2012), IW (2013), SGH (2014), Treyarch (2015), IW (2016), SGH (2017) a Treyarch (2018). Letos má přijít dosud neoznámený titul od Infinity Ward, který však podle čím dál častějších úniků má být Modern Warfare 4. Logicky tedy příští rok má mít nový díl na starosti Sledgehammer Games. Jenže…

Web Kotaku podle svých důvěryhodných zdrojů ze zákulisí přišel s informací, že v roce 2020 nevyjde Call of Duty pod hlavičkou Sledgehammer Games, ale Treyarchu. Sledgehammer Games a Raven Soft mají mít podle všeho určité spory mezi sebou týkající se nadcházející hry a nedokáží se shodnout. Activision tedy zakročil a obě studia suspendoval na pozici pomocných sil. Treyarch tedy převzal kontrolu nad projektem a na podzim nadcházejícího roku má vyjít Black Ops 5. Obě studia měla pracovat na singleplayerové kampani zasazené do období studené války, pravděpodobně i do Vietnamu. Veškerá práce však nebude zahozena a bude přenesena do Black Ops 5. Po téměř desetiletí se má Call of Duty opět podívat do studené války.

Ani v Treyarchu ale nejde všechno podle plánu. Někteří jsou sice v očekávání, co tento hokus pokus přinese, najdou se však tací, kterým vadí již teď obří přepracovanost. Ta se objevila již při vývoji Black Ops 4, kdy se řada problémů promítla do samotného produktu. Na začátku roku se na všech fórech spjatých se sérií šířila aféra propuštěného testera z Treyarchu s přezdívkou Call of Nobody. Ten se svěřil, že byl nespravedlivě vyhozen z práce a prozradil mnoho vzácných zákulisních informací. Jednou z nich bylo to, že ke zrušení kampaně u Black Ops 4 přikročil Activision, kterému se nelíbil koncept představený vývojáři a místo toho nařídil, aby začali pracovat na Battle Royale režimu. Původní koncept kampaně měl mít kooperaci pro 4 hráče, kteří mezi sebou v párech závodili o to, kdo dříve splní daný úkol. Treyarch tedy rok a půl před vydáním musel překopat velkou část hry. Kotaku v příští týdnech má přijít se samostatným článkem o vývoji Black Ops 4.

Kotaku zároveň s tím přišlo s další, v případě Activisionu, šokující novinkou. Zdá se, že letošní titul od Infinity Ward má mít free-to-play prvky s ne ještě úplnou představou, jak to má celé vypadat. Ne každý ale ve vydavatelství tuto myšlenku přijímá s otevřenou náručí a najdou se i tací, kteří se této myšlence brání. Jestli je toto pravda a vážně se můžeme dočkat free-to-play obsahu, bude se jednat o velkou úlevu po nestydatých praktikách v Black Ops 4, kde se v in-game obchodě prodávají skiny na zbraně klidně i za 20 dolarů.

Na závěr bych jen rád připomněl, že v samotném Sledgehammer Games se od minulého roku změnila situace. V únoru 2018 studio opustili jeho zakladatelé Michael Condrey a Glen Schofield. Původně měli zastávat pozici v Activisionu, avšak nakonec odešli nadobro a založili vlastní studio u vydavatele 2K. Poslední dva měsíce měli verbovat do svých řad vývojáře z jejich předchozího týmu. Jaká je doopravdy situace v Activisionu a jeho studiích zůstává pořád otázkou. Podle čím dál častějších úniků a detailů od insiderů to nevypadá zrovna růžově. Společnost se zatím nevyjádřila a je jasné, že se k tomu nevyjádří hodně dlouhou dobu. Hlavním bodem vydavatelského domu je nyní připravit půdu pro odhalení nového Call of Duty od Infinity Ward, s čímž však už teď přicházejí později než jindy.

Pro mne osobně asi zůstává největší otázkou, jak bude vývojový cyklus Call of Duty vypadat následně. Vrátí se opět ke dvouletému cyklu, přiberou nové studio? Tak či onak si na potvrzení této zprávy ještě počkáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama