Star Trek: Infinite Space -  když je kvantita nad kvalitou
Speciály Star Trek Článek Star Trek: Infinite Space - když je kvantita nad kvalitou

Star Trek: Infinite Space - když je kvantita nad kvalitou

Daniel Kremser

Daniel Kremser

5

MMO ze světa Star Treku, které je dokonce zadarmo. Tak to už zní slibně, ovšem jaká je skutečná realita?

Reklama

Co si budeme nalhávat, pokud dneska chcete vydělat co největší sumu peněz, zvolíte žánr MMO. Je to přece v módě a oči celé veřejnosti se upírají na každý nový přírůstek s otázkou, zda již konečně padne World of Warcraft. Takže tady vlastně máme i docela snadnou reklamu. Přimíchejte k tomu ještě slavnou značku s nekonečnou fanouškovskou základnou a máte vyhráno.

Ehm, dobře opravdu to není tak snadné. Jen málokomu se dnes chce platit měsíční poplatky za ne úplně nejhvězdnější onlinovku a WoW si stále drží své výsadní postavení na trhu. Proto se zrodil free-to-play model, který k méně úspěšným hrám láká nic netušící hráče na magické slovíčko zadarmo. Tímto receptem se nejspíše řídí i Keen Games, jež se snaží prorazit se hrou na podobném principu zasazenou do světa Star Treku.

Nic není, jak se zdá

Asi jste se začali stejně jako my docela těšit, ale nejdřív si pojďme probrat jedno velké ale. Infinite Space totiž jde trochu jinou cestou, než ostatní free-to-play MMO. Na trhu máme hry, co se na tento model přetransformovali v průběhu života a musely se naučit vybalancovat nepoměr mezi platícími a zadarmo hrajícími uživateli. Pak zde máme ještě ty, které se tak už narodily a od prvního artworku tak s nimi bylo zacházeno.

Nakonec nám ale na stole ještě leží nové MMO ze světa Star Treku, které již předem na míle daleko hlásá, mě si užijí jen ti, co vytáhnou peněženku a pěkně zaplatí. Žádné blbé serepetičky co změní vaši vizáž, tady to berou pěkně od podlahy. Můžete si tak pořídit životně důležité sloty na předměty a schopnosti, ovšem především budeme utrácet za to nejdůležitější. Za samotné zbraně a schopnosti. Uznejte sami, to už je tak trochu pálka a asi se nenajde moc hráčů, kterým se tohle zalíbí.

Závan starších časů

Dost už bylo pesimismu a naříkání na podivně nastavený free-to-play model. Pořád to přece může vyvážit prvotřídní hratelnost. Ta se však bohužel nějak pozapomněla a tohle MMO nenabízí nic nového nebo překvapujícího.

Dostanete do ruky vesmírnou loď, kterou za již zmíněnou tučnou úplatu vylepšujete a samozřejmě se s ní snažíte vybít co nejvíce vesmíru, do nějž ještě lidská noha nevstoupila. Během toho sbíráte různé předměty a snažíte se nahrabat co nejvíce bodů. Však to všichni dobře známe. Bohužel však již nedostaneme žádný crafting předmětů, jež jsme tak nějak podvědomě vyhlíželi.

K tomu sem tam přilítne ještě nějaký ten questík a nebo si to rozdáte v PvP s těžce natuňeným soupeřem s naditou šrajtoflí. Taky vám to zrovna nevyrazilo dech? Ani se nedivíme, vždyť létání s lodí v online světě není nic nového pod sluncem.

Vlastně by se jedno překvapení přeci jen našlo, a sice grafika. Zřejmě se jedná o snahu odlišit se od druhého MMO z téhož světa od chlapců z Crypticu, ale upřímně řečeno nám to přijde trochu podivné. Moderní 3D kabátek totiž nahradil top-down pohled a 2D pozadí.

Když to vezmeme kolem a kolem, i pokud si hra najde nějakou hráčskou základnu, stále tady máme jeden problémek. Hráči se zřejmě rozdělí na dvě skupiny. Ty, kteří se rozhodnou se ve světě Star Treku proletět zadarmo a nikdy do hry moc neproniknou. Protipólem pak budou fanatičtí fanoušci, kteří zaplatí těžké prachy, ale bude jich jen pár. A to pro MMO rozhodně není nic dobrého.

Pohasínající naděje

Leč se to zdá zcela nepravděpodobné, stále ještě máme malilinkou naději. A sice uzavřenou a veřejnou betu, které mohou, ale nemusejí mnoho změnit. Osobně však žádným optimismem nesršíme a vidíme to spíše na zabitou šanci, jak na trh protlačit další hru s ohromným potencionálem veleúspěšné značky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama