Stoupá počet dětí závislých na hrách
Xbox 360 Novinka Stoupá počet dětí závislých na hrách

Stoupá počet dětí závislých na hrách

Michal Burian

Michal Burian

51

Národní centrum bezpečného internetu varuje o stoupající závislosti českých dětí na online hrách. Varovné zprávy se chytla televize Nova a odvysílala zajímavou reportáž, která stejně jako dříve napadá videohry a postrádá názor odborníků.

Reklama

Televize Nova odvysílala 8. února tohoto roku ve večerních novinách varovnou zprávu, podle níž Národní centrum bezpečného internetu varuje rodiče o stoupající závislosti českých dětí na počítačových hrách.

Reportáž zmiňuje, že úspěch ve virtuální hře je návykový stejně jako drogy, alkohol nebo automaty. “Padesát procent dětí ve věku dvanáct až sedmnáct let na internet chodí kvůli tomu, aby si zahrálo nějakou hru,“ tvrdí Pavel Vichtera z Národního centra bezpečného internetu.

“Odborné průzkumy prozradily, že u online her tráví děti průměrně osm hodin týdně a spí o dvě až tři hodiny méně, než jejich vrstevníci před deseti lety,“ zmiňuje reportáž.

Reportáž se opírá nejen o zprávu Národního centra bezpečného internetu a o odborný průzkum, ale také o sedmnáctiletého Filipa z Ostravy, který říká, že je hraní her nejspíš lepší než normální život. “Sedím u hraní her přibližně devět hodin denně. Chodím kvůli tomu i pozdě spát,“ dodává Filip.

Samotné děti si podle reportáže závislost na hrách neuvědomují, zachránit je mohou pouze samotní rodiče. “Na linku bezpečí si o pomoc v minulém roce samo zavolalo 93 dětí. Jsou to hovory, kdy dítě považuje tuto závislost už za určitou překážku a chce s tím začít něco dělat,“ říká Peter Porubský, vedoucí linky bezpečí.

Závislosti na počítačových hrách a internetu samotném je zajisté závažné téma, kterému by se široká veřejnost měla věnovat, a odborníci by ho měli zkoumat ze všech možných perspektiv. Nicméně nechápu jednu věc. V České a Slovenské republice od června loňského roku působí Asociace herního průmyslu, jež si klade za cíl zvýšit povědomí o videohrách v našem regionu a přinášet rodičům a samotným hráčům základní informace o videohrách. Proč se tedy televize Nova neobrátila na odborníky herního průmyslu, tedy asociaci herního průmyslu, zástupci sdružení by jistě k tomuto tématu měli co říci.

Televize Nova se zachovala stejně jako nedávno Česká televize. Ta 1. září loňského roku odvysílala na programu ČT2 dokument z cyklu Ta naše povaha česká s názvem Posedlá generace. “Pořad se věnoval tématice závislosti dětí na počítačových hrách, internetu a herních automatech,“ jak zmiňuje Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky v ohrazení na svých internetových stránkách.

Obě dvě reportáže útočí na hraní her a využívají záběry především z akční série Counter-Strike, avšak mnohem větším žroutem času jsou v poslední době různé hříčky na sociální síti Facebook, které reportáž na Nově vůbec nezmiňuje.

Díky těmto zprávám, ať už mluvíme o samotné reportáži v televizních novinách na Nově nebo dokumentu Ta naše povaha česká, se širší veřejnost nedozví kompletní informace o problematice závislosti na hrách. Podle mého by měl každý reportér, jenž připravuje nějakou kauzu související s herní tématikou oslovit nejen odborníky z řad psychologů apod., ale také zástupce Asociace herního průmyslu, kteří rádi vyjádří svůj názor.

Pokud se chcete na celou reportáž na Nově podívat, naleznete ji zde. Zároveň vám doporučujeme také ohrazení Asociace herního průmyslu proti dokumentu Ta naše povaha česká, stejně jako samotný díl o Posedlé generaci či speciální článek na TN.cz, který se věnuje tomu, jak poznat závislost dětí na PC hrách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama