Svoboda 1945 novou historickou hrou od tvůrců Attentat 1942
Novinka Svoboda 1945 novou historickou hrou od tvůrců Attentat 1942

Svoboda 1945 novou historickou hrou od tvůrců Attentat 1942

Michal Burian

Michal Burian

3
Platformy Windows PC Apple iOS Android Android Apple Mac

Tentokrát se hra zabývá událostmi po konci druhé světové války - odsun sudetských Němců, nástup komunistů k moci a kolektivizace.

Reklama

Attentat 1942 byl vydán v říjnu 2017 a odehrával se za nacistické okupace Československa (přečtěte si recenzi). Tentokrát studio Charles Games, které se skládá z vědců a studentů Univerzity Karlovy a Akademie věd a nezávislých umělců, připravuje hru Svoboda 1945. Ta se zabývá událostmi po konci druhé světové války - odsun sudetských Němců, nástup komunistů k moci a kolektivizace. Hra bude historicky věrná stejně jako Attentat 1942.

„Svoboda 1945 vypráví příběh malé vesnice v českém pohraničí. Její komplikovaná minulost ovlivňuje vztahy ve vesnici dodnes a dotýká se i vaší rodiny. Opět se budete snažit rozplést složitý příběh pomocí rozhovorů s pamětníky,” říká Vít Šisler z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, hlavní designér hry. K němu se přidává historik Jaroslav Cuhra z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, jenž dodává: „Poválečné období nepřineslo jen radost z osvobození, ale také bolestné sčítání ztrát, výbuchy často těžko omluvitelného násilí a hledání nového rámce společenského uspořádání, které však již bylo ovlivněno začátkem studené války."

Svoboda 1945 je vyvíjena v Unity a obsahuje kombinaci interaktivního komiksu, videorozhovorů, archivních záběrů a poutavých miniher. „Přechod na novou technologii nám rozvázal ruce a při vývoji tak máme daleko více prostoru pro kreativitu,” uvedl Jakub Gemrot, vývojář hry z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Svoboda 1945 vyjde v prvním čtvrtletí roku 2020 pro PC, Mac, iOS a Android. Vývoj hry byl podpořen Ministerstvem kultury a Technologickou agenturou České republiky a hráči si již nyní mohou přidat hru do svého wishlistu na distribuční platformě Steam, kde je zároveň uváděna kompletní česká lokalizace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama