Tearaway Unfolded – kouzelný svět vystřihovánek
Tearaway Recenze Tearaway Unfolded – kouzelný svět vystřihovánek

Tearaway Unfolded – kouzelný svět vystřihovánek

Milan Votava

Milan Votava

5

Už jste slyšeli o tom úžasném světě vystřihovánek? Jedná se o naprosto kouzelné místo, kde je každičký kousek tvořen z papíru a skýtá opravdu fantastické dobrodružství. Nevěříte? Přečtěte si dnešní recenzi.

Reklama

Název Tearaway nemusíme majitelům PS Vita nikterak představovat. Už tomu budou téměř dva roky, kdy na této kapesní konzoli způsobila nemalý poprask. Hráče si získala především výborným ovládáním, které bylo speciálně navržené pro PS Vita, zajímavým příběhem a netradičním zpracováním. Pokračování jako takového, se fanoušci Tearaway na PS Vita nedočkali, avšak její tvůrci (autoři LittleBigPlanet) se rozhodli, naservírovat nám hru Teraway Unfolded pro PS4.

Není pokračování jako pokračování

Ani Tearaway Unfolded není tak úplně pokračování původního Tearaway. Abyste rozuměli, jedná se o poupravenou verzi původní hry. Unfolded tak nabízí lepší grafické zpracování, nejrůznější bonusy, trošičku poupravený děj a ovládání zcela ušité pro PS4. A když říkáme zcela, tak na 100%. Tearaway Unfolded totiž využívá možnosti PS4 a DualShocku 4 tak, jako málo která hra. Připravte se na plné využití touchpadu, pohybového ovládání a světelné lišty. Při samotném hraní navíc využijete i kameru a mikrofon, takže ani vaše příslušenství k PS4 nebude zahálet.

„Říká vám někdo, že jsou všechny hry brutální a podporují násilí? Zapněte mu Tearaway Unfolded, tolik roztomilosti jsme dlouho neviděli.“

Tearaway Unfolded je kouzelné od samotného začátku až do konce, a vyčaruje vám na tváři nejeden upřímný úsměv. Tak trochu jsem se při jejím hraní dostal zpátky do dětských let, kdy jsem s nůžkami v jedné ruce a lepidlem v druhé, slepoval nejrůznější vystřihovánky z „Ábíčka“, popřípadě si kreslil a vybarvoval omalovánky. I zde je totiž celý svět sestaven z papíru, stejně tak i hlavní hrdina (popřípadě hrdinka), poslíček jménem Iota (nebo Atoi), který má za úkol doručit tu nejdůležitější zprávu ze všech a zachránit tak celičký papírový svět. Během doručování zásilky se budete muset popasovat s nejrůznějšími nástrahami. Navíc, jelikož hlavní hrdina má dobré srdce, většinou se snaží každému nabídnout pomocnou ruku a učinit všechny obyvatele papírového světa šťastnými. Říká vám někdo, že jsou všechny hry brutální a podporují násilí? Zapněte mu Tearaway Unfolded, tolik roztomilosti jsme dlouho neviděli.

Vystřihovánky a omalovánky, pojď si hrát

Papírový svět v Tearaway Unfolded je zpracován skvěle. Prostředí je dostatečně rozmanité, absolutně neokoukané a originální (pokud jste tedy nehrály Tearaway na PS Vita). Lokace doslova hrají barvami, avšak pokud jej chcete ještě o něco zkrášlit, není problém. Pamatujte, že v tomto světe je všechno z papíru a ani vaše malířské umění nebude ušetřeno. Pomocí dotykového panelu na touchpadu totiž budete kreslit a vaše výtvory se následně promítnou do děje samotné hry. Navíc veškeré vaše výtvory jsou ve hře neustále přítomny a provázejí vás i v dalších lokacích. Naprosto uhrančivý je například moment, kdy nakreslíte sněhovou vločku a ve hře se náhle spustí chumelenice, utvořená z vašich vloček.

Herní prostředí však můžete ovlivnit i jinak, díky jednoduché aplikaci ve vašem mobilním telefonu si nahrajete některý obrázek z galerie, popřípadě si pořídíte aktuální snímek, poté připojíte telefon přes PlayStation App k PS4 a náhle můžete zkrášlit prostředí vaší fotografií. Za pomoci této aplikace můžete na vašem smartphonu rovněž kreslit a vaše výtvory následně implementovat do hry. Jedná se o naprosto skvělé vychytávky, které dodávají hře blyštící se punc. A autoři jdou hráčům naproti ještě víc, velké množství papírových modelů ve hře, si po jejich získání, můžete sami vytisknout a poté doopravdy vystřihnout a slepit.

Uděláme selfie s veverkou

Speciální odstaveček si zaslouží i fotoaparát, jímž je poslíček Iota vybaven. Nejen, že můžete kdykoliv cokoliv vyfotit, někdy zcela záměrně kvůli úkolu, ale fotografie se dále mohou použít, dají se vybarvit, vystřihnout, popřípadě využít coby dekorace. Nezapomíná se ani na hlavní trendy dnešní doby, takže pokud prahnete po nafocení nějakého „selfíčka“ nikdo vám nebrání. Nezapomeňte se s tím poté pochlubit na sociální síti, popřípadě na stránkách Tearaway, kde je fotografií, obrázků a kostýmů od ostatních hráčů celé plejáda.

„Představte si, že si postavíte papírovou vlaštovku a následně se na ní i proletíte! Jednoduše famózní nápad!“

Pokud opustíme vizuální stránku hry a podíváme se na hratelnost jako takovou, opět můžeme mluvit v superlativech. Tearaway Unfolded se hraje skvěle. Úkoly jsou rozmanité, neustále překvapující a inovativní. Jeden příklad za všechny, představte si, že si postavíte papírovou vlaštovku a následně se na ní i proletíte! Jednoduše famózní nápad! A to jsme ani nezmínili, že samotný vítr, který nás poháněl, jsme rovněž ovládali my, opět pomocí touchpadu. Hopsání, létání a kutálení je jednoduše obrovskou zábavou a velkou poklonu si autoři z Media Molecule zaslouží i za skvěle zvolenou obtížnost. Náročnost jednotlivých lokací pozvolna roste, a ač se hra z počátku zdá velmi jednoduchá, ke konci již jde skutečně do tuhého.

Nikdy však nedojdete k takovému zákysu, aby se vám, popřípadě vašemu dítku, hra zprotivila. Pokud přeci jen na nějaký menší zádrhel narazíte, můžete využít všudypřítomné nápovědy, váš kamarád, modrý bobr, vám jistě správně napoví, jak by se dal daný problém vyřešit. Menší hráči jistě ocení i jednoduchou angličtinu, s čímž souvisí i další kladný bod, totiž to, že autoři se mnohem méně soustředili na neustálé žvatlání ostatních postav ve hře a většinu sil zaměřili především na samotné hraní. Sláva! Během hraní LittleBigPlanet 3 jsem si mnohokrát připadal spíše jako divák, než hráč.

Ty jedna ošklivá kamero, mě neotrávíš

Ačkoliv neustále mluvíme v superlativech, je potřeba zdůraznit i některé neduhy, kterým se hra nevyhnula. Jak už to u plošinovek a hopsaček bývá, i zde jsme měli občas problémy s kamerou, především tehdy, kdy se kamera zachytí na pevném bodě, a vy si ji nemůžete nastavit tak, jak potřebujete. V případě skonu nezoufejte, zde se neumírá, Iota se jednoduše objeví na některém savepointu, které jsou vždy přesně tam, kde mají být a hopsá se dál. Občas se nám však povedlo, že jsme k dalšímu savepointu ani nedoskočili a přesto jsme se u něj objevili, takže i zde je menší mínus na místě.

Jinak si stěžovat nemůžeme. Jedině snad, hudebního doprovodu mohlo být o něco víc, avšak když se objeví, je to pořádná „pecka“. Herní prostředí, dobrodružství, hratelnost, ovládání ušité pro PS4, grafika, to vše zde hraje prim a Media Molecule dokazují, že podobné hry mají v malíčku. My, stejně jako majitelé PS Vita, pouze doufáme, že se dočkáme pokračování a mezitím si hru určitě sjedeme ještě několikrát, jedná se totiž o naprosto fantastický výlet do papírového světa.

Tearaway

Verdikt

Fantastická hopsačka, odehrávající se v kouzelném světě z papíru. Ještě teď se nemůžeme zbavit úžasu a přihlouplého úsměvu v našich tvářích.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

ovládání ušité pro PS4
kouzelné herní prostředí a jeho náplň
obtížnost a savepointy
vystřihovánky
kreslení
občas problémy s kamerou
oživení na místě, kam jsme se ještě nedostali
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama