Trials Fusion - dojmy z bety
Preview Trials Fusion Článek Trials Fusion - dojmy z bety

Trials Fusion - dojmy z bety

Jan Kalný

Jan Kalný

3

Někdo by mohl namítnout, že by se série Trials dala přirovnat k dojným krávám a menším hříčkám po vzoru populárního Angry Birds. Ale jak už to tak bývá, zdání klame a RedLynx nám opět dokazuje, že má stále ještě co nabídnout.

Reklama

Dojmy z PC bety

Vítejte v budoucnosti

Pouhým sloganem “vítejte v budoucnosti” se dá popsat celá hra, její nátura a moje dojmy z ní. Už od roku 2000, kdy vyšel první díl, je Trials koncipované jako závodní arkáda s občasnými extrémními momenty a tratěmi. U Fusion je tomu poněkud jinak. Jde sice pořád o arkádu, ale extrémnost hry už není jen v určitých momentech, ale po celou dobu hraní. Ať už jde o skákání nad turbínami, vystřelování se z výtahu nebo o prosté projíždění tratí, které se neustále mění a kladou před vás nové a nové překážky.

V relativně dost omezené betě, která zatím nabízí pouze dvě kapitoly, si přitom zajezdíte v zasněžené oblasti, na mrakodrapu, u přehradní hráze, v písku, v podzemí, v komplexu, továrně a nebo v úplně jiném světě, kde všechno poletuje.

Není nad pořádné držkopády

Obtížnost hry je už hned z kraje nastavená poměrně vysoko. Sice nebudete mít takové problémy trať prostě jen dokončit, ale potíže můžou přijít v době, kdy se budete chtít vyšplhat na zlatou medaili nebo dokonce splnit vedlejší výzvy. Což je hned jedna z nejpodstatnějších novinek hry. Každá trať disponuje třemi výzvami, které jsou odlišné a dost často i nelehké na splnění. Čeká vás třeba projetí tratě bez jediného naklonění motorky nebo objevení tajných lokací, a ne vždy se vám něco takového podaří. Navíc to dodává jasný důvod, proč danou trať hrát znovu a znovu.

Další závratná novinka jsou triky, které můžete se svou motorkou dělat. Létat jako Superman nebo na ní stát za letu je něco, co Trials Fusion zaručeně oživí, ačkoliv není nutností něco takového používat. Triky jsem bohužel v betě nemohl vyzkoušet, zatím totiž nejsou k dispozici (alespoň ne v době psaní dojmů), a tak to berte jen jako zmínku funkce, na níž se můžeme těšit v budoucnu.

Mimo toho všeho si můžete upravovat vzhled své motorky a své postavy. Za každou dojetou trať získáte několik stovek dolarů, které můžete utratit za oblečení a vzhled motorky. Konkrétně můžete utrácet za různé nárazníky, kola nebo další, čistě estetické věci. Co se oblečení vaší postavě týče, na výběr máte (aspoň zatím) ze šesti stylů oblečení, které se pak dělí na helmy, prostředek - tedy vesty, brnění, nebo cokoliv jiného - a kalhoty. Všechny styly můžete libovolně kombinovat a jejich odemknutí se váže k dosažení určitých levelů. Levelování přirozeně probíhá projížděním tratí, získáváním medailí a plněním vedlejších výzev.

Letím, letíš, letíme

Jádro hry jako takové je nicméně pořád stejné. Začátek A, cíl B, překážky C až Z, obrazně řečeno. Na první pohled jednoduché, na pohled druhý poměrně nebezpečné. Některé tratě bývají opravdu těžké a zajet je perfektně je takřka nemožné. Jednou se mi třeba stalo, že jsem zcela náhodou objevil tajnou lokaci a trvalo mi 70 pokusů a spoustu minut, než jsem projel jednu část, abych nakonec stejně neuspěl.

Dobrým dojmům rozhodně nahrává i výborná audiovizuální stránka hry. Graficky nejde sice o žádnou špičku, ale rozhodně neurazí a vypadá přijatelně. Mezi všemi těmi paprsky slunce, výbuchy a dalšími efekty si budete připadat jako král celého světa. Stejně je na tom i hudba a zvuky. Během hry vás bude doprovázet SynDI, umělá inteligence s ne vždy rozumnými, ale zajímavými poznámkami. A co se hudby týče, k té nejde snad vůbec nic vytknout. Nejen že skvěle vystihuje atmosféru hry a aktuální dění na obrazovce, ale navíc ve vás styl hudby odhalí pocit nadřazenosti a tratě se pak projíždí jedna báseň.

Jasná koupě

Doteď jsem se moc nezaobíral svými osobními dojmy. Bude snad dostačující, když řeknu, že jsem se sice dříve moc o Trials nezajímal a nikdy se pořádně do hry nedostal, tak nyní silně uvažuji o tom, že bych si Fusion sám koupil. K tomu mě přesvědčil skvělý audiovizuál, dynamické prostředí i relativní originalita. V plné verzi se navíc můžeme těšit hned na několik herních režimů v čele s režimem zaměřeným čistě na triky s motorkou nebo na multiplayer. Navíc, stejně jako v každém z předchozích dílů, i tentokrát se nám do rukou dostane editor, který by měl být díky možnostem Fusion ještě rozsáhlejší.

Takže co dodat? Zatím nedokážu na Trials: Fusion najít jedinou chybu. Jediné, co by mohlo někoho odradit od koupě je obchodní politika Ubisoftu, protože už nyní v menu lákají na Season Pass, což bude na mnohé zaručeně působit jako červený šátek na býka. Navíc Fusion vyžaduje Uplay. Pokud každopádně hledáte nové Trials - máte vyhráno. Pokud hledáte jen nějakou hru, ke které si příležitostně sednete a pobavíte se - máte vyhráno. A pokud hledáte hru, ve které můžete soupeřit s lidmi z celého světa a svými kamarády pomocí tabulek a multiplayeru včetně možnosti jim postavit nesmyslnou a šílenou trať - také máte vyhráno (tedy pokud vše vývojáři řádně dokončí)! Od Trials se zkrátka nedá očekávat nic jiného než spousta zábavy na spoustu hodin. A pokud si plná verze povede stejně tak dobře jako beta, myslím, že to splní dokonale.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama