TRINE 2
Blogy čtenářů Recenze TRINE 2

TRINE 2

Anonymní

Anonymní

2 Roky čekání a je to konečně zde! Nemyslím tím Štedrý den, na něj se přeci čeká pouze jeden rok. Na mysli mám dnes recenzovaný titul jménem Trine 2.…

Reklama

2 Roky čekání a je to konečně zde! Nemyslím tím Štedrý den, na něj se přeci čeká pouze jeden rok. Na mysli mám dnes recenzovaný titul jménem Trine 2. A že to je skutečně hra, která přesně konvinuje k vánoční atmosféře, to bych zde chtěl dvakrát zdůraznit. A myslím, že vám to bude jasné ihned od prvního spuštění hry. Jak brzy zjistíte, tento titul by pro fanouška žánru byla opravdu obrovitá škoda minout! Takže zajímá snad někoho jaká hra je doopravdy? Že ano? Tak si pojďme přečíst tuto recenzi, ať poznáme zač je toho Trine 2.

-----------------

[1] Pozn. red. Na blozích Zingu se již tato recenze objevila, nicméně někoho vylekal Justin Bieber. Právě proto vám nyní předkládám novou, inovovanou verzi.

konec dobrý všechno dobré

Ano je tomu skutečně tak, od roku 2009, kdy vyšel první díl jsou tomu již 2 roky. I v tomto díle budeme mít opět na krku ty staré dobré tváře. Návrat tří hlavních hrdinů – rytíře, mága a zlodějky. Opět zde máme strikně nalinkovaný příběh. Inovace ve hře jsou, ty si však blíže zmíníme až později, na začátek je nutné říci, že hra není revolučně inovativní pro žánr jako celek. Pro mě jako pro fanouška prvního dílu rozhodně potěší navázání přesně na to, co jsem měl rád na prvním dílu a pozvednutí všech mechanizmů zase na trošičku zábavnější úroveň.

Potěší taktéž fakt, že spousta puzzlů je řešitelná i jinak, než jak je autoři vymysleli. Což samozřejmě otevírá dveře ke znovuhratelnosti, tedy přesně tomu prvku, který tak rády některé blockbuster AAA tituly, opomíjejí. Přesně jak to řekl Daniel Vávra, herní žurnalistika je zkorumpovaná až hanba.  Fiktivně si vezmeme například takový gamespot.com mají zrecenzovat MW3. Běžná praxe je, že si velké vydavatelské domy diktují podmínky. „Pokud hře nedáte tolik a tolik, hru vám vůbec nezašleme na recenzi do tohoto data.“ Samozřejmě se toto děje jen u trhu, který je pro ně zajímavý. Naše média jim ani nestála za to, aby hru poslali a redaktoři si museli koupit hru ze svých vlastních peněz. Ale z5 k recenzi.

Trine 2 totiž, i přes zachování základu v podobě spolupráce tří rozdílných charakterů a libovolného přepínání mezi nimi, dokázala obohatit hratelnost o nové prvky.

Vývojáři dokázali lépe vyvážit všechny tři charaktery. U prvního dílu jste měli například tendence používat jeden charakter mnohem více, než by bylo zdrávo. Zde vás čeká kombinování ve větší míře a abych tak řekl, působí to kompaktněji.



Jak jistě víte, konkrétně rytíř, už měl u prvního dílu celkem hustokruťácké hlášky. Zde to je ještě markantnější. Dá to tak více vyniknout humoru celé hry. Veskrze se zachovala hlavní funkčnost všech tří hrdinů. Tedy kouzelník není na tuhý boj. Ó jak nečekané. Válečník vyhazuje svoje kladivo anebo máte na výběr meč a šťít.  A zlodějka, s lukem a šípy.

Vylepšování

Výměnou za zkušenosti a nasbírané lahvičky lze vylepšovat jednotlivé z našeho tria postav. Je toho vícero, co lze vylepšovat, záleží čistě na vašich preferencích a vaší volbě. Já jsem si například hnedle vylepšil u kouzelníka možnost vyčarovat vícero beden, u zlodějky zápalné šípy. A u válečníka lze vylepšovat schopnosti, nová komba přesněji.

A dostáváme se k jedinému záporu celé hry. Nic hráče nenutí sbírat všechny lahvičky a tím si de facto volit tu „těžší“ cestu, proč taky, když si můžete zvolit tu lehčí. Někteří hráči si tohoto „nedostatku“ nebudou sto ani všimnout.

MOŽNOSTI VYLEPŠENÍ Zlodějka: Výbušné šípy, Ohnivé šípy, Ledové šípy, Mrazivé šípy, Plížení,

Válečník: Mrazivý štít, Vrh kladivem, Ohnivý meč, Výbušné kladivo, Výpad,

Kouzelník: Deska, Čtyři předměty, Levitace monster,

 

 

 

V průběhu hraní příjemným tempem řešíte logické hádanky, vymýšlíte vlastní originální řešení a máte dobrý pocit z toho, jací jste koumáci. Pokud jste hráli první díl, jste doma a u většiny mechanismů máte ponětí, jak by to asi mělo být. Základní mechanismy máte v malíčku, díky této skutečnosti. Například mechanické prkno či krabici lze napíchnout na ostny a tím de facto vytvoříte most.

ZMĚNY OPROTI PRVNÍMU DÍLU

Nové prvky ve hře samozřejmě jsou. Jsem však rád, že se zachoval koncept hry a nic se neměnilo k horšímu. Spíše naopak. Grafika hry je jedním slovem skvělá. Ty novoty o kterých byla řeč, jde především o využití vody. Na samém začátku se snažíte zalévat semínka. Později si i zaplavete a naučíte se zákonitosti potopeného tělesa a jak ho správně využít. Velkou legraci si takéž užijete se sestavováním potrubí, s párou a nebo třeba s portály. (Třeba si i vzpomenete na jeden nejmenovaný titul od Valve).

 

 

Ve zkratce bych chtěl jasně naznačit, že je opravdu veliká variabilita hratelnosti. Pokud hru hrají dva hráči, každý ze hry může mít odlišný zážitek. Je to dáno tím, zda je ten který hráč spíše perfekcionalista a „slušňák“ anebo je to floutek „rychlík“ který jde přímočaře takříkajíc na věc. Jde o to, že vám hra dává navýběr, jakési nad úrovně. Pokud si chcete sbírat jednotlivé lahvičky, můžete. Pokud ale chcete mít hru rychle hotovou, hra vám nic nenutí.

 

Sběratelské předměty

Ve hře můžete otevírat truhličky. Pokud budete šikovní a najdete i ty schované, můžete najít třeba i obrázky sběratelské.

 

Můžete si určovat zkrátka vlastní cestu, vybrat si jakým směrem a kudy půjdete podle libosti, a když už je toho přemýšlení přespříliš, ejhle tu vám předhodí hra několik nepřátel a tu zase bosse. Abyste nenabili dojmu, že se snad ani té akce nedočkáte. Trine 2 nepřipouští stereotyp a to nejenom díky novým a neokoukaným puzzlům, jejich vtipného střídání ale i nejrůznějším obměnám herního prostředí.

 

Nezbývá než doufat, že třetí díl již bude delší. Snad vyjde dříve než opět za dva roky, do té doby se s vámi loučím. Cena hry je 330,kč zde a na Steamu je v současnosti za:12,99€

TRINE 2

Verdikt

Trine 2 je klenot žánru plošinovek. Vezmu-li v úvahu enormně nízkou cenu cca 330 Kč, fakt že se jedná o excelentní hopsačku, nezbývá mi nic jiného než vám hru doporučit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafika & ozvučení
cena
herní mechanismy
délka hry
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama